Avid Elixir 5 vs Shimano Slx

Gulczas
Kontakt:

Avid Elixir 5 vs Shimano Slx

Post autor: Gulczas »

Siemano!
W tym tygodniu kupuję hamulce do zjazdówki. Teraz pytanie, jakie lepsze:
-Avid Elixir 5
-Shimano Slx 675
Chodzi mi o siłę hamowania oraz które dłużej wytrzymają. Z tego co słyszałem to dużo osób mówi, że Avidy padają a Slxy są kosa .
Używane będą w lekkim Dh oraz Fr , przez osobę o wadze 60kg.
Proszę o odpowiedzi osób które miały z nimi styczność.
Z góry dzięki za odpowiedzi :D
wexe
Kontakt:

Post autor: wexe »

Oczywiście, że SLX. Mam, polecam. Będziesz zadowolony :D
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Ja miałem SLX to pod moją wagę też około 60kg hamulec był mocny.
Elixiry 5 i Elixiry R nie pasują mi przez to że jakoś dziwnie pracują, skok klamki jest za mały, mocą też nie grzeszą w porównaniu do SLX.
Może poprostu jeździłem na egzemplarzach które były tak zrobione specjalnie, ale mi się to nie podobało

NorekO
Kontakt:

Post autor: NorekO »

Ja mam Elixiry 5 od 3 lat. Awaryjność moich egzemplarzy zerowa. Pracują pięknie, nigdy nie zabrakło mi mocy ani się nie ugotowały, co do małego skoku klamki to się nie zgodzę.
SLX miałem okazję sprawdzić przez kilka dni i średnio podobał mi się początek skoku klamki tzn jest jakby kliknięcie coś tego typu, kwestia przyzwyczajenia podejrzewam. Po za tym siła podobna. Obydwa na tarczach 203 oczywiście. Przy mojej wadze tzn około 70kg obydwa doskonale się sprawdzają
typek99
Kontakt:

Re:

Post autor: typek99 »

NorekO pisze: SLX miałem okazję sprawdzić przez kilka dni i średnio podobał mi się początek skoku klamki tzn jest jakby kliknięcie coś tego typu
Te "kliknięcie" oznacza że klocki dotknęły tarczy i od tego momentu można modulować hamowanie.

Ode mnie polecę Shimano SLX M675,duża siła,super modulacja.Pod twoją wage (60kg) spokojnie wystarczą.
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Koledze chodziło chyba o ten "przeskok" w klamce.

Gulczas
Kontakt:

Post autor: Gulczas »

Temat do zamknięcia, heble kupione. Wybór padł na Shimano Slx . Hamulce jak na razie są mega kosy . Jeśli ktoś chce zarąbiste hamulce w dobrej cenie to nie ma się co zastanawiać tylko brać Slx'y 675 ;)
ODPOWIEDZ