Rozmiar ramy
Rozmiar ramy
Witam. W jaki rozmiar ramy celować mając 197cm wzorstu? Sztywna rama do fr.
-
- Kontakt:
A kto ci powiedział że rozmiar ramy dobiera się do zrostu?
Takie dobieranie jest idiotyczne.
Widzieliście kiedyś rower do 4X w dużym rozmiarze? 18/19 itd?
W Fr im rama jest niższa tym lepiej, a jaka długość górnej rury ci odpowiada to zależy tylko od ciebie. Mi się dobrze jeździło na 14", w signie Fr 17" przeszkadzała mi za długa rura podsiodłowa.
A na BH rozmiar M albo L według mnie się jeździć nie da.
To jaki rozmiar to zależy tylko od ciebie, co ci pasuje.
Takie dobieranie jest idiotyczne.
Widzieliście kiedyś rower do 4X w dużym rozmiarze? 18/19 itd?
W Fr im rama jest niższa tym lepiej, a jaka długość górnej rury ci odpowiada to zależy tylko od ciebie. Mi się dobrze jeździło na 14", w signie Fr 17" przeszkadzała mi za długa rura podsiodłowa.
A na BH rozmiar M albo L według mnie się jeździć nie da.
To jaki rozmiar to zależy tylko od ciebie, co ci pasuje.
Trzeba pamiętać że rozmiar to ni tylko rura podsiodłowa. Wraz z większym rozmiarem zwiększa się też długość ramy. Ja od razu powiem że nie potrafiłbym latać na HT większym jak 14". Wolę mieć ten zapas miejsca pomiędzy dupa a siodełkiem w razie czego, chociaż jak coś to najczęściej i tak siadam na kole, a nie siodełku 
Tak więc autorowi tematu, proponuję w miarę możliwości przejechanie się na wszystkich sztywniakach do jakich ma dostęp (kumple itp.) i obczajenie o co chodzi, bo może być tak że jakaś 14" będzie wystarczająco długa żebyś nie bił kolanami o kierę, a inna nawet 17" może być za krótka. Tak jak wysokość siodła można regulować tak długości ramy nie ustawisz.

Tak więc autorowi tematu, proponuję w miarę możliwości przejechanie się na wszystkich sztywniakach do jakich ma dostęp (kumple itp.) i obczajenie o co chodzi, bo może być tak że jakaś 14" będzie wystarczająco długa żebyś nie bił kolanami o kierę, a inna nawet 17" może być za krótka. Tak jak wysokość siodła można regulować tak długości ramy nie ustawisz.
ROWER / BLOG / YOUTUBE / PINKBIKE