Bolące uda podczas zjazdu - jak wytrenować?

Tazz
Kontakt:

Bolące uda podczas zjazdu - jak wytrenować?

Post autor: Tazz »

Cześć!
Tak jak w temacie - podczas długich zjazdów borykam się z problemem jakim jest straszliwy ból ud. Chciałbym się dowiedzieć czy znacie jakieś "domowe" sposoby na poradzenie sobie z tą dolegliwością, czy możecie polecić mi jakieś ćwiczenia które zmniejszyłyby problem? Zima coraz bliżej, a za nią już nadchodzi wielkimi krokami nowy sezon, do którego chciałbym być jak najlepiej kondycyjnie przygotowany :)
Dzięki za odp. i pozdrawiam!
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

Która część ud? Przednia? Najprostszym ćwiczeniem są przysiady ;)
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Paul
Kontakt:

Post autor: Paul »

Receptą na ból jak zwykle jest więcej bólu, a ten możesz sobie sprawić przede wszystkim tym ćwiczeniem.

http://www.youtube.com/watch?v=-cdph8hv0O0

to tzw. wall sit, czyli siedzenie przy ścianie, generuje dokładnie te same naprężenia na nogi co długie zjazdy, tyle że tu napięcie jest statyczne, a na zjazdach przez pracę nóg napinasz mniej lub bardziej mięśnie żeby utrzymać się na rowerze, wiec ja bym do tego dorzucił wszelkie wariacje przysiadów. Najpierw zwykłe, potem z obciążeniem, dynamiczne, z wyskokiem, na jednej nodze itp. jak solidnie przepracujesz zimę problem powinien zdecydowanie zniknąć :)

Tylko zanim zaczniesz robić jakieś ćwiczenie sprawdź w googlach prawidłową technikę i KONIECZNIE SIĘ ROZGRZEJ - szczególnie przy głębokich przysiadach. Kolana bywają wrażliwe i o kontuzje nietrudno a leczenie potem może ciągnąć się miesiącami a nawet latami. Ja sam na zimnych nogach wszedłem kiedyś na trampolinę i efekty czułem przez ponad półtorej roku.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Wall sit dziala ale przysiady to zawsze podstawa. Dodać wykroki chodzone też ma sens. Zawsze jak chcesz małym budżetem cwiczyć to kettleball, worek z piaskiem i bosu ball do cwiczenia w domu Ci wystarczy. Jak nie to przejzyj poniższy profil i poczytaj o bodyweight training bo to modne sie ostatnio robi to sporo cwiczen bedzie bez ciężarów.

Ale warto przejrzeć ten profil:
http://www.pinkbike.com/u/mtbstrengthcoach/

Bardzo dużo dobrych ćwiczeń
18stary
Kontakt:

Post autor: 18stary »

Ostatnio chciałem założyć podobny temat

A jakieś ćwiczenie które można wykonywać siedząc w pracy przy biurku?

Pozdrower
Wóda, dziwki i rowery :D
Spaced
moderator
Kontakt:

Siedzac w pracy przy biurku to raczej nie mozliwe ale po pracy zawsze jest czas ;)
tracer252.56@o2.pl
Kontakt:

Post autor: tracer252.56@o2.pl »

To samo mialem jak zaczolem jezdzic ale po miesiacu jazdy i wyprowadzaniem roweru pod górę nogi przestaly mnie bolec wiec jedynym sposobem jest jazda,jazda i jeszcze raz jazda !!!!!!!!!!! a i bym zapomnial przed jazda sie caly rozgrzej (porozciągaj)
Puncu
Kontakt:

Jeżeli chodzi o sposób jazdy to ja mogę polecić (chociaż nie przesadzaj) dojazdy na miejscówkę z obniżonym siodełkiem. Inne mięśnie pracują niż gdy masz nogi wyprostowane. A jak się zmęczysz, zawsze możesz wstać ^^
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
18stary
Kontakt:

Re:

Post autor: 18stary »

Puncu pisze:Jeżeli chodzi o sposób jazdy to ja mogę polecić (chociaż nie przesadzaj) dojazdy na miejscówkę z obniżonym siodełkiem. Inne mięśnie pracują niż gdy masz nogi wyprostowane. A jak się zmęczysz, zawsze możesz wstać ^^

ja tak jeżdżę, mam zacisk na imbusa, zawsze jeżdżę na maks opuszczonym i nogi dostają po dupie jak nigdy, no ale w sumie o to tu chyba chodzi :D
Wóda, dziwki i rowery :D
pixo
Kontakt:

Re: Re:

Post autor: pixo »

18stary pisze: nogi dostają po dupie jak nigdy, no ale w sumie o to tu chyba chodzi :D
Kolana również, co nie koniecznie jest pożądane ;)
www.mudserwis.com
jasiek_krk
Kontakt:

Post autor: jasiek_krk »

pixo pisze:co nie koniecznie jest pożądane ;)
dokładnie

btw o które mięśnie uda Wam chodzi? ja na kamienistych długich trasach, dostawałem kurczy mięśnia przy samym kolanie, ale to chyba kwestia magnezu a raczej jego niskiego poziomu...
Puncu
Kontakt:

jasiek_krk pisze: ja na kamienistych długich trasach, dostawałem kurczy mięśnia przy samym kolanie, ale to chyba kwestia magnezu a raczej jego niskiego poziomu...
Btw. Ja łapie skurcz lewego śródstopia. Mówisz że magnez pomoże?
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
made07
Kontakt:

Post autor: made07 »

po wysiłku nóg- rozciąganie
jasiek_krk
Kontakt:

Puncu pisze:Btw. Ja łapie skurcz lewego śródstopia. Mówisz że magnez pomoże?
wow szydera że aż mnie zabolało. Prawie.
Puncu
Kontakt:

jasiek_krk pisze:
Puncu pisze:Btw. Ja łapie skurcz lewego śródstopia. Mówisz że magnez pomoże?
wow szydera że aż mnie zabolało. Prawie.
Pytałem na poważnie :roll:
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
jasiek_krk
Kontakt:

;-) niski poziom magnezu może być przyczyną kurczy szczególnie łydek.
Spaced
moderator
Kontakt:

Jazda na opuszczonym siodełku jako trening to absurd. Nie ma to jak sobie treningiem kolana psuc.
ArthurGreen
Kontakt:

Post autor: ArthurGreen »

Na uda, dobra kobieta czyni cuda !!

Tak btw: Już wiele "bolących" tematów było, ale uda przy zjeździe ?? Może lewy jestem jakiś jestem, ale udo ostatnio bolało mnie kiedy nim przypier**** w solidny kamień..
http://BiotopRacing.com Problemy z hasłem? pisz - arthurgreen@wp.pl 

http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
Spaced
moderator
Kontakt:

Re:

ArthurGreen pisze:Na uda, dobra kobieta czyni cuda !!

Tak btw: Już wiele "bolących" tematów było, ale uda przy zjeździe ?? Może lewy jestem jakiś jestem, ale udo ostatnio bolało mnie kiedy nim przypier**** w solidny kamień..
Aktywny jestes, jak sie człowiek zapusci albo poimprezuje za duzo przez zime to forma siada i uda siadaja ;)
ODPOWIEDZ