Obręcze

KMtown
Kontakt:

Obręcze

Post autor: KMtown »

Mam zamiar w zimie trochę zmienić koła i mam do was kilka pytań.
Posiadam teraz koła złożone z:

Piasta przód - NT-DO41SB
Piasta Tył - NT-DO42SB
Szprychy - no name 2mm
Obręcz - Dartmoor Fortrees

Chciał bym wymienić obręcze i nyple.
Obręcze zmieniam z tego powodu ,że mi się nie podobają z powodu ścianek szlifowanych na CNC, dlatego szukam nowych obręczy 36 otworów, całych czarnych do 140zł za jedną. Spodobała mi sie wyglądowo obręcz dartmoor Revolt chyba dlatego ,że jest trochę podobna do tych co mam obecnie jednak nie wiem jak z wytrzymałością i czy się je opłaca kupić ? A nyple potrzebuje niebieskie , nie wiem ile trzeba wydać na coś dobrego. Na początku myślałem ,żeby kupić nyple ,szprychy(jeśli te co teraz były by za krótkie) i obręcze dartmoora jednak nie wiem jak z wytrzymałością.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

a gdzie można dostać kolorowe nyple prócz Dartmoora?
KMtown
Kontakt:

Nie wiem, dlatego pytam się was :)
Czy może po prostu zostać przy obręczy Fortess tylko kupić czarne ?
A http://allegro.pl/nyple-stalowe-cnspoke ... 80865.html ? dadzą radę ? czy dartmor będzie lepszy ? choć słyszałem,że nyple aluminiowe są gorsze
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

A będziesz sam zaplatał czy oddasz do serwisu? Jeżeli będziesz oddawał to nie widze sensu kupowania szprych i nypli na własną rękę. Oddasz i zaplotą Ci na takich szprychach i w takim kolorze jak będziesz chciał. Będziesz miał pewność że długość będzie odpowiednia i dobrze będą zaplecione. Zawsze możesz podejść i zapytać czy posiadają dane części.
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
KMtown
Kontakt:

Jeśli chodzi o szprychy to kupie w serwisie jeśli będzie taka potrzeba, a jeśli chodzi o długość to dam sobie radę z kupnem odpowiedniej :) Serwis niestety ale pozostałych części nie posiada w takim kolorze jakim chce. Zaplatać będę sam.
easy_rider_1
Kontakt:

Re:

Post autor: easy_rider_1 »

Puncu pisze:A będziesz sam zaplatał czy oddasz do serwisu? Jeżeli będziesz oddawał to nie widze sensu kupowania szprych i nypli na własną rękę. Oddasz i zaplotą Ci na takich szprychach i w takim kolorze jak będziesz chciał. Będziesz miał pewność że długość będzie odpowiednia i dobrze będą zaplecione. Zawsze możesz podejść i zapytać czy posiadają dane części.
Lepiej we własnym zakresie dobrać szprychy, zapleść koło i tylko centrowanie pozostawić serwisantowi to moja dobra rada.
Dwa koła miałem robione w całości w serwisie rowerowym i się okazało że robili z tego co mieli na stanie czyli ok. cztery różne długości szprych w jednym kole i... zaplecione tak jakoś dziwnie były.
Teraz koła składam sam a do obliczania długości szprych polecam kalkulator ze strony Sapim
ODPOWIEDZ