Dartmoor Lite-Force - dobór szprych

MUSZEL
Kontakt:

Dartmoor Lite-Force - dobór szprych

Post autor: MUSZEL »

Witam.

Przymierzam się do zakupu w/w piasty, ale chciałbym z tego samego sklepu zamówić również szprychy. Lite-Force ma nietypowo mniejszy prawy kołnierz i przez to nie wiem jakiej długości szprychy założyć. Mógłby ktoś podać długość szprych w swoim Lite-force i podać z jaką obręczą to gra (lub jej wysokość)?
Moja obręcz to S-type (te same wymiary co MTX 33 - 25,5mm wysokości) i 32 otwory.

Wcześniej z tą obręczą miałem popularnego Novateca o obu kołnierzach 58mm i długości szprych to były 258 od strony tarczy i 260 po prawej. Lite-Force ma lewy kołnierz ten sam (58mm), a prawy 45mm - stąd wiem, że długość szprych po lewej będzie ta sama, czyli 258mm. Nie wiem co z prawą stroną, czy szprychy powinny być 2 czy 4mm dłuższe?
Zatem 262 czy może 264mm?

Nie mam obręczy teraz przy sobie i nie mogę policzyć kalkulatorem (bo nie mam średnicy wewnętrznej obręczy) a części chciałbym zamówić na dniach. W domu będe za 2 tygodnie a wtedy chciałbym już zająć się za składanie koła :) także proszę i liczę na pomoc.

Pozdrawiam!

P.S. zastanawia mnie tabelka na stronie Dartmoora. Do obręczy o 4,5mm niższej (Fortress/Raider) podają długość szprych 258 do piasty o obu kołnierzach 58 (np Dee-Force czy Revolt) - gdzie ja miałem 258/260 w wyższej obręczy o 4,5mm - S-type. Czyli szprychy powinienem mieć wg nich o 4mm krótsze, w granicach 254 a mam 258 - ktoś próbował wzorować się na ich wymiarach? Bo mam wrażenie że są zaniżone.
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

Tabelka na stronie dartmoora jest okej, ja zaplatałem lite-force + fortressy i szprychy takie jak podali to pasowały.

Stype ERD = 532mm
Fortress ERD = 533,5mm

Wychodzi że powinieneś mieć 1mm krótsze szprychy, a że takie nie występują to dałbym te same co do fortressa bo lepiej mieć lekko dłuższe niż krótsze. Niby możesz dać te 2mm krótsze no ale bałbym się że będą za krótkie
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

Dzięki! Ja głupi brałem pod uwagę wysokość obręczy zamiast poszukać ERD w necie. Teraz spokeman po zaokrągleniu w górę pokazuje mi 258 z lewej i 262 z prawej. Z resztą po prośbie rowerowy.com o dziwo zgodzili się sami dobrać mi szprychy :) dzięki za pomoc, temat już nieważny
ODPOWIEDZ