Giant Boulder Trail Disc

Bendlak56
Kontakt:

Giant Boulder Trail Disc

Post autor: Bendlak56 »

Siema jestem początkujący posiadam Rower Giant Boulder Trail Disc.Będe w nim wymieniał prawie wszystkie części a kaski duzo niemam . I do was pytanie czy ta rama Giant Boulder Trail Disc bd dobra na początek? :twisted:
Ronnin
Kontakt:

Post autor: Ronnin »

Do czego dobra?
Do jakiejkolwiek grawitacji odpada, chyba że chcesz dać zarobić ortopedzie.
Lepiej sprzedać cały rower i poszukać innego.
mielonkaZjelonka
Kontakt:

Post autor: mielonkaZjelonka »

Mój komunijny boulder (2006, v-brake santour xct, S) wytrzymał zjazd z Żaru, trasą DH. Co prawda dość wypoczynkowym tempem ale jednak. Poza tmy miał bardzo ciężkie życie.
Na tym rowerze w wieku 11 lat zaczynałem przygodę z ostrzejszą jazdą w terenie, coś na wzór mini DH. Na "traskach" dorównywałem np.dragstarowi Jak dotąd 0 pęknięć. :)
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

No nieźle! wytrzymała zjazd z żaru to najważniejsze! godna polecenia rama
Ja moją dziewczyne posadziłem na mojego sessiona, a ja jechałem na pękniętym gary fisherze do XC bez przedniego hamulca i dorównywałem sessionowi!

@Bendlak56
Co ty chcesz robić na rowerze?
mielonkaZjelonka
Kontakt:

Post autor: mielonkaZjelonka »

Dobra, może to porównanie do dragstara jest dość niefortunne. :D
Zapomniałem dodać że ten na którym jezdziłem ma rozm. ok 16-17 cali
A rower (moim skromnym zdaniem) jesli tylko rama jest mniejsza, nada się do tego "początkowego DH". Rozumiem pod tym terminem jazde po troche mocniej nachylonych, w miarę równych leśnych ścieżkach. ;)
Lepiej żeby nie kupował od razu pitbulla itp. Okaże sie że DH to jednak nie to i zostanie z niepotrzebnym żelastwem...
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

No jak dla mnie taki podstawowy rower żeby zacząć się w to bawić, zobaczyć o co chodzi i ogólnie zobaczyć czy nam się to podoba to coś tego pokroju
http://allegro.pl/dartmoor-hornet-rock- ... 61269.html
Pomijam że dość nie korzystny cenowo ale tego typu rower ma wszystkie najważniejsze rzeczy.

Rama która ma odpowiednie kąty
Amortyzator który ma te minimum skoku i nie pracuje jak rst
Korba na cokolwiek innego niż kwadrat który się obrabia co tydzień
Działające hamulce i względnie mocne koła które się nie rozsypią po paru dniach
1 blat i napinacz łańcucha
Krótki mostek

Jeśli typ ma na takim rowerze
http://allegro.pl/rower-gorski-giant-bo ... 02401.html
Wjechać w las i zobaczyć czy downhill mu się spodoba to wiedz że mu się nie spodoba lub wyląduje w gipsie i już nie wsiądzie na żaden rower :P

Jak chcesz golfem zobaczyć czy drift jest fajny? nie da się, musisz kupić chociaż tego poloneza i zobaczyć o co chodzi.
Bendlak56
Kontakt:

Siema :D Rama jest dość mocna i ma 16 Cali
Mój rower to ten model taki sam malowanie itp:
http://www.giant-bicycles.com/en-US/bik ... /10/28398/
No będe zmieniał amor na Rst 461 DH 102mm lub mozo soul x 140mm.Co wy na to?
Bendlak56
Kontakt:

@MLYNoBIKER Chce zeby sobie pojeździc po lesie po jakiś lepszych traskach nie odrazu ostre Dh czy Xc.A nie chce odrazu wydawać na rower 3-4 tyś :) Rama to aluminuim bardzo lekka.
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

Ta rama nie nadaje się do DH, koniec kwestii.
Chcesz na nim skakać czy tak o po prostu jeździć po lesie?
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Bendlak56
Kontakt:

Siema @Puncu Chce sobie jeździć po lesie i liczyć jakieś małe hopy,Pumptracki itp. Nie tam jakieś zaraz profesjonalne.Jeździć po prostu dla frajdy :)
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Skoro wiesz że się nadaje do tego bardzo dobrze to po co się tu pytasz? Chcesz tylko tego żeby ktoś powiedział ci że to świetna rama.
Ja też kiedyś sobie latałem tanim rowerem tak dla frajdy, niby mocna rama, niby fajne kąty, niby taka fajna, a w gimnazjum to już wgl był szał bo "on ma zjazdufke"
A potem jechałem sobie na 1 kole, a tu nagle pół amora i koło leży na ziemi a ja jade dalej.
wypadły mi dolne golenie z górnych. Potem sobie wsadziłem je spowrotem na miejsce, zrobiło klik i się trzymało :shock:
Do dziś się zastanawiam jak to jest złożone.

MUSZEL
Kontakt:

Re:

Post autor: MUSZEL »

Bendlak56 pisze:Siema @Puncu Chce sobie jeździć po lesie i liczyć jakieś małe hopy,Pumptracki itp. Nie tam jakieś zaraz profesjonalne.Jeździć po prostu dla frajdy :)
więc nie nazywajmy tego "DH". Nie wszystko co związane z jazdą po lesie na rowerze to "DH". Istnieje wiele innych odmian kolarstwa. To, co Ty chcesz uprawiać to maksymalnie pod "allmountain" można podciągnąć, a najlepiej pod xc z mieszanką małych hop fr lub dirtowych. Bo na takim rowerze i tak nie będziesz jeździł szybciej i bardziej hardkorowo jak profesjonalni kolarze xc.

Nazywajmy rzeczy po imieniu, nie wstydźmy się, że to "xc", "enduro" czy coś co nie brzmi tak zajefajnie jak popularny skrót DH...
Bendlak56
Kontakt:

No ok :) Ale do tego tez trzeba dobrego roweru a nie jakiegoś "składaka" na 20 ;D Chciałem się teraz zapytać jaki amor polecacie do 200zł nie musi być nowy ? :)
MUSZEL
Kontakt:

ile skoku, i czego oczekujesz? ;) pod Vki czy tarcze, pod "miękką" oś czy 20stke? Z regulacjami, czy "żeby był"?

P.S. nie wiem co masz do kół 20" w rowerze :p
http://www.pinkbike.com/photo/1588383
Bendlak56
Kontakt:

@MUSZEL 20" mowie o tym ze w mtb na 20" haha ;) Do 20" w bmx nic niemam bo niektóre są naprawde pancerne :D Szukam Amor od 130mm skoku moze byc na vki :) nie musi miec zadnych regulacji ważne zeby dobrze chodził :)
MUSZEL
Kontakt:

pod Vki będzie ciężko, może jakieś RSy typu Tora, może coś od Suntora jak Epicon czy Duro, może stare Marzocchi z lat ok 2003... nic innego mi nie przychodzi do głowy.
Shibby
Kontakt:

Post autor: Shibby »

Ja uważam, że jak wyrwiesz się z tym na jakiś polski bike park to zrobisz sobie krzywdę, jak rama wytrzyma to amorek walnie zgona.
Też długo śmigałem na sztywnym, ale roweru nie złożyłem na sprzęcie do XC ;]
Co do amorka to MUSZEL dobrze prawi, nie wiem tylko jak te nowe roczniki duro, ja przerabiałem coś z 07/08 po tunningu jakoś pracował, ale jeden sezon lamerskiej jazdy i miał już znaczne luzy na tulajach.
Soulforged
Kontakt:

Post autor: Soulforged »

Ustalmy jedną rzecz (i może dobrze było by napisać to dużymi literami w nagłówku strony) do DH/FR/AM/Enduro i na dobrą sprawę wszystkich innych dyscyplin sportów rowerowych trzeba wyspecjalizowanego sprzętu - czy się to komuś podoba czy nie te sporty wymagają sprzętu a nie jedynie chęci, sprzęt jest wpisany w definicję.

Zdaję sobie sprawię że w PL "DeHa" się jeździ na sprzęcie z komunii ale to że się fizycznie da coś takiego zrobić w żadnym wypadku nie oznacza że jest to sport któremu poświęcony jest ten portal...
Ronnin
Kontakt:

Re:

Post autor: Ronnin »

Bendlak56 pisze: No będe zmieniał amor na Rst 461 DH 102mm lub mozo soul x 140mm.Co wy na to?
Jaja sobie robisz?
Chcesz do TEJ ramy wsadzić amor 140?
Wiesz co to geometria ramy?

To co ty chcesz robić to może max jakieś agresywne XC i do tego to ten rower nie wymaga żadnych przeróbek.
1) Do niczego więcej niż XC ten rower się nie nadaje .
2) Takie przeróbki jakie planujesz nie wyjdą temu rowerowi na dobre i niczym dobrym się nie zakończą.

Chcesz na siłę stworzyć jakąś uniwersalną hybrydę i z tego co widzę raczej nikt ci tego z głowy nie wybije. Musisz się boleśnie przekonać na własnej skórze i portfelu że takich uniwersalnych rowerów NIE MA.
ODPOWIEDZ