Junior t Dziwnie pracuje

neejm
Kontakt:

Junior t Dziwnie pracuje

Post autor: neejm »

Pytanie do posiadaczy.

Jakis czas temu zakupilem marcoka juniora t
Wsiadlem an rower przejechalem sie troche i stwierdzilem ze amor wydaje dziwne odglosy podczas pracy (tak jakby sprezyna latala gora dol i uderzala; co jest raczej malo prowdopodobne bo przy wiekszym wstepnym naprezeniu to samo) pierwsze co zrobilem to rozkrecilem wyczyscilem i wymienilem olej; nalalem wedlug tabeli na stronie marzocchi (po 260 ml). Stukanie nadal wystepuje.

Co moge dodac stukanie ustaje jak troszke popracuje tak jakby sie olej napowietrzal i zwiekszal dzieki temu objetosc. teraz kiedy jest zimniej na dworze amor pracuje ciszej juz tak nie stuka jak wczesniej. Co do jego pracy nie mam zastrzezen. Dobrze pochlania wszystkie nierownosci nie ma luzow nie cieknie. golenie mimo 3 letniej kariery u poprzedniego wlasciciela w stanie idealnym.

Przejdzmy teraz do pytania ktore obiecalem:
W amorze mam 4 sprezyny po 2 na kazda golen (krotsza na dol dluzsza na gore; w drugim goleniu na odwrot), amelinowa tak jakby podkladke miedzy sprezynami i plastikowa rurke na samej gorze przy regulcji naprezenia wstepnego. Wlany jest motorex 7,5 . Czy to jest normalne w tym amorze, czy poszczegolne elementy sa wlozone we wlasciwej kolejnosci, czy moze czegos brak ?
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

moim zdaniem w budowie wszystko ok. Kolejność sprężyn nie jest jakoś ważna, ale tak, powinno ich być 4. Wydaje mi się, że taki urok SSV i sprężyn
MariuszTB
Kontakt:

Post autor: MariuszTB »

Mam tak w swoim od nowości, takie niezbyt głośne klekotanie, w innym nowym juniorku u kumpla też tak było wiec widocznie taki ich urok, idzie się przyzwyczaić.
neejm
Kontakt:

myslalem jeszcze nad wlaniem oleju o wyzszym wspolczynniku w ale to chyba dopiero na wiosne jak sie cieplo zrobi poexperymentuje
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Załóż sobie gumkę na lagę i pojeździj.
Potem zmierz odległość gumki od krawędzi uszczelek.
Jedynym momentem, w którym Junior wydaje jakiekolwiek dźwięki, jest dobicie

KamilQ
Kontakt:

Post autor: KamilQ »

Jeszcze na samej górze(nad tą plastikową rurką) powinna być podkładka taka jak między sprężynami.
Przez jej brak możesz mieć takie dziwne odgłosy :)
neejm
Kontakt:

Re:

FRmaniak pisze:Załóż sobie gumkę na lagę i pojeździj.
Potem zmierz odległość gumki od krawędzi uszczelek.
Jedynym momentem, w którym Junior wydaje jakiekolwiek dźwięki, jest dobicie
nie dobilem jeszcze juniora z obawy o rame jak wspomnialem jedna juz poszla wisi u mnie w szopie na pamietke ale pewnie niedlugo ja wywale na zlom, a klekotanie wystepuje tylko i wylacznie przy lekkiej pracy amora.
neejm
Kontakt:

Re:

KamilQ pisze:Jeszcze na samej górze(nad tą plastikową rurką) powinna być podkładka taka jak między sprężynami.
Przez jej brak możesz mieć takie dziwne odgłosy :)
moze nie znam sie na tym zbyt bardzo ale na logike: czyz zwiekszenie wstepnego naprezenia nie wyeliminowalo by efektu braku tej podkladki ?

a moze to kwestia zlego konta (rama), czy zbyt malej wagi ? waze zaledwnie 60 kg przy wzroscie 173 cm a moja rama to najzwyklejszy sztywniak (mozna go zobaczyc w linku ktory podalem wyzej)
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

brak podkładki powoduje całkowity brak działania owego regulatora, bo wysuwający się z korka "popychacz" wpada w plastikową tuleje, zamiast opierać się na czymś (czytaj na podkładce, i ściskać wszystko).
Sprawdź czy masz podkładkę między tuleją a korkiem.
neejm
Kontakt:

trafna uwaga rozbiere widelec jutro i dam znac czy jest podkladka czy nie bo nie moge sobie przypomniec.
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Jakbyś nie miał podkładki to wsadź tam 1zł.
Ja tak miałem jak kupiłem swojego juniora :D

neejm
Kontakt:

Wlasnie zdjalem korki od gornych goleni i okazlo sie z podkladki tam sa. Wiec chyba to norma w tym widelcu. Moze ktos ma jakos inny pomysl ? Wspomne po raz drugi ze widelec zostal przelany nowym olejem a jego stan oceniam na idealny biorac pod uwage stan goleni gornych. Kolejnosc sorezyn sprezyn moze miec jakies znaczenie ?
KamilQ
Kontakt:

Post autor: KamilQ »

Kolejność sprężyn nie będzie miała znaczenia.
A spróbuj jeszcze pod regulację wsadzić 1zł jak mówi FRmaniak
Możesz też dokręcić śruby od dołu bo lubiły się luzować a ciężko je dokręcić przez to, że trzeba spiłować klucz żeby go wsadzić :p
neejm
Kontakt:

klucz mam na patencie :) zrobiony przeze mnie ;) imbus 6,5 w dziurke i klucz idealny

Obrazek

Co do 1 zl, moneta jest na tyle mal,a ze moze latac na boki przy zbyt malym naprezeniu. Natomiast podkladka ktora jest, idealnie wspolpracuje z regulacja naprezenia. Sprobuje znalezc cos na wzor wzor podkladki i wtedy zobacze
ODPOWIEDZ