[Hamulec] Avid Code 5. Jaka klamka zamiennik?
[Hamulec] Avid Code 5. Jaka klamka zamiennik?
Witam. Ma ktoś doświadczenie z zaciskiem CODE + inne dostępne na rynku klamki? Mam Code 5 czyli klamka Juicy5 ale chcę zmienić na inną. Czy klamki innych producentów jak Magura , Giant MPH, Hope itp podpasują czy nie bardzo. Czym się ewentualnie kierować przy wyborze?
Ok. Ale jak dla mnie to z tego wynika tylko tyle ,że przy minimalnej różnicy średnicy tłoczka będę musiał docisnąć klamkę mocniej bądz słabiej aby uzyskać pożądany efekt. Na pewno wpłynie to na modulacje. Ale jeżeli tylko tyle to mnie nie martwi. Boję się o to ,że klamka w ogóle nie będzie pasowała. Np. zbyt krótki skok tłoczka, rozmiar przewodu, rodzaj płynu itp.
rozmiar przewodu z tego co wiem wszędzie jest 5mm, oplot stalowy to 5,5mm. Płyn praktycznie wszędzie jest dot, w Shimano i w Magurze (? lub czymś innym) jest mineralny. Ale z doświadczenia innych widzę, że to co działa na docie, działa też na mineralnym (nie odwrotnie). Generalnie rzadko ludzie tak eksperymentują...
A można się dowiedzieć, dlaczego chcesz zmienić klamkę?
A można się dowiedzieć, dlaczego chcesz zmienić klamkę?
Klamkę chcę zmienić bo >> miałem komplet Code 5 p/t. Terez mam p. Code 5 a tył elixir i widzę totalną różnicę po sezonie. Inna sprawa ,że juz 2 razy zmieniałem tłoczek w t. i teraz musze zmienić w p. Nie wiem czemu ale strasznie uszczelki dostają te na tłoczku (klamka wciska się i nie wraca). Niby zestaw naprawczy 40zł ale juz mam tego dość. Gumka na tłoczku nie wytrzymuje u mnie jednego sezonu (na tyle, a przodzie lepiej). A elixir R wytrzymał spokojnie i po sezonie klamka działa jak nowa. Tak więc szukam innej klamki bo ani kultura pracy ani wytrzymałość wewnętrzna Juicy5/Code5 mi nie odpowiada. Ale zacisk może być - mimo ,że tylny lał już po 2 tygodniach jazdy i był na serwisie w harfie. Ale zacisk mam z nowymi klockami i myslę właśnie czy taka klamka np. Shimano Zee albo coś z pewniejszych używek można by założyć. Stąd temat bo też nie mogę nigdzie dostać używanej ani nowej klamki Avida Code- normalnej.