Długość tytanowej sprężyny

Godryk
Kontakt:

Długość tytanowej sprężyny

Post autor: Godryk »

Witam
Poszukuję właśnie tytanową sprężynę do mojego CCBD 241 i mam do was odnoście tego pytania. Mianowicie wiem ze przy tytanowych sprężynach można wrzucać sprężynę o krótszym skoku czyli dajmy zamiast dedykowanej 3`` dać 2,8``. Teraz tutaj jest moje pytanie do was czy taka zależność dotyczy wszystkich tytanowych sprężyn na rynku czy tylko niektórych? Czy Założenie sprężyny o mniejszym skoku wpłynie jakoś na prace (np będzie bardziej progresywna?) No i wreszcie które z popularnie występujących sprężyn najlepiej będą współgrały z ccbd (o oryginalną to jest raczej ciężko...)
Soulforged
Kontakt:

Post autor: Soulforged »

Sprawa wygląda tak: w wypadku mniejszej długości sprężyny tytanowej nie powinno stać się nic złego damperowi - odległości miedzy zwojami są większe niż w stalowych zatem nawet przy dobiciu sprężyna się nie "zamknie", ALE nie wiele osób ma świadomość tego że stopy tytanu mają niższą granicę plastyczności i łatwiej jest w związku z tym spowodować zmęczenie materiału często dochodząc lub przekraczając tą granicę, zatem ostatecznie z mojej strony mówię: Nie, nie powinno się stosować takiej kombinacji, choć wiem że wiele osób się ze mną nie zgodzi...

Większa progresja itp. pomysły to abstrakcja - sprężyna to sprężyna, ma charakterystykę liniową, co do współpracy - każda będzie dobra pod warunkiem zachowania wymiarów, 99% producentów podaje do jakich damperów ich springi się nadają.
nhp890
Kontakt:

Post autor: nhp890 »

1. Ten damper nazywa się Double Barrel, nie Barrel Double
2. Daj po prostu 3.0, 36.5mm ID jest ok, chociaż 2.8 też powinna być - zależy od gęstości zwojów
3. Mam w swoim damperze (taki jak Twój) 275x3.0 36.5mm z ti-springs.com, pasuje jak powinna więc tu masz pewność, co do innych marek nie mogę dać gwarancji.
MUSZEL
Kontakt:

Re:

Post autor: MUSZEL »

Soulforged pisze:Sprawa wygląda tak: w wypadku mniejszej długości sprężyny tytanowej nie powinno stać się nic złego damperowi - odległości miedzy zwojami są większe niż w stalowych zatem nawet przy dobiciu sprężyna się nie "zamknie", ALE nie wiele osób ma świadomość tego że stopy tytanu mają niższą granicę plastyczności i łatwiej jest w związku z tym spowodować zmęczenie materiału często dochodząc lub przekraczając tą granicę, zatem ostatecznie z mojej strony mówię: Nie, nie powinno się stosować takiej kombinacji, choć wiem że wiele osób się ze mną nie zgodzi...

Większa progresja itp. pomysły to abstrakcja - sprężyna to sprężyna, ma charakterystykę liniową, co do współpracy - każda będzie dobra pod warunkiem zachowania wymiarów, 99% producentów podaje do jakich damperów ich springi się nadają.
popieram w pełni
Spaced
moderator
Kontakt:

Re:

Post autor: Spaced »

Soulforged pisze:Sprawa wygląda tak: w wypadku mniejszej długości sprężyny tytanowej nie powinno stać się nic złego damperowi - odległości miedzy zwojami są większe niż w stalowych zatem nawet przy dobiciu sprężyna się nie "zamknie", ALE nie wiele osób ma świadomość tego że stopy tytanu mają niższą granicę plastyczności i łatwiej jest w związku z tym spowodować zmęczenie materiału często dochodząc lub przekraczając tą granicę, zatem ostatecznie z mojej strony mówię: Nie, nie powinno się stosować takiej kombinacji, choć wiem że wiele osób się ze mną nie zgodzi...

I tak i nie. Niektóre firmy podawały zaniżone rozmiary i mozna było dawac. Progressive suspension sie do tego idealnie nadawały ale do CCDB niestety nie pasowały z tego co pamietam.
ODPOWIEDZ