Witam
Poszukuję właśnie tytanową sprężynę do mojego CCBD 241 i mam do was odnoście tego pytania. Mianowicie wiem ze przy tytanowych sprężynach można wrzucać sprężynę o krótszym skoku czyli dajmy zamiast dedykowanej 3`` dać 2,8``. Teraz tutaj jest moje pytanie do was czy taka zależność dotyczy wszystkich tytanowych sprężyn na rynku czy tylko niektórych? Czy Założenie sprężyny o mniejszym skoku wpłynie jakoś na prace (np będzie bardziej progresywna?) No i wreszcie które z popularnie występujących sprężyn najlepiej będą współgrały z ccbd (o oryginalną to jest raczej ciężko...)
Długość tytanowej sprężyny
-
- Kontakt:
Sprawa wygląda tak: w wypadku mniejszej długości sprężyny tytanowej nie powinno stać się nic złego damperowi - odległości miedzy zwojami są większe niż w stalowych zatem nawet przy dobiciu sprężyna się nie "zamknie", ALE nie wiele osób ma świadomość tego że stopy tytanu mają niższą granicę plastyczności i łatwiej jest w związku z tym spowodować zmęczenie materiału często dochodząc lub przekraczając tą granicę, zatem ostatecznie z mojej strony mówię: Nie, nie powinno się stosować takiej kombinacji, choć wiem że wiele osób się ze mną nie zgodzi...
Większa progresja itp. pomysły to abstrakcja - sprężyna to sprężyna, ma charakterystykę liniową, co do współpracy - każda będzie dobra pod warunkiem zachowania wymiarów, 99% producentów podaje do jakich damperów ich springi się nadają.
Większa progresja itp. pomysły to abstrakcja - sprężyna to sprężyna, ma charakterystykę liniową, co do współpracy - każda będzie dobra pod warunkiem zachowania wymiarów, 99% producentów podaje do jakich damperów ich springi się nadają.
1. Ten damper nazywa się Double Barrel, nie Barrel Double
2. Daj po prostu 3.0, 36.5mm ID jest ok, chociaż 2.8 też powinna być - zależy od gęstości zwojów
3. Mam w swoim damperze (taki jak Twój) 275x3.0 36.5mm z ti-springs.com, pasuje jak powinna więc tu masz pewność, co do innych marek nie mogę dać gwarancji.
2. Daj po prostu 3.0, 36.5mm ID jest ok, chociaż 2.8 też powinna być - zależy od gęstości zwojów
3. Mam w swoim damperze (taki jak Twój) 275x3.0 36.5mm z ti-springs.com, pasuje jak powinna więc tu masz pewność, co do innych marek nie mogę dać gwarancji.
Re:
popieram w pełniSoulforged pisze:Sprawa wygląda tak: w wypadku mniejszej długości sprężyny tytanowej nie powinno stać się nic złego damperowi - odległości miedzy zwojami są większe niż w stalowych zatem nawet przy dobiciu sprężyna się nie "zamknie", ALE nie wiele osób ma świadomość tego że stopy tytanu mają niższą granicę plastyczności i łatwiej jest w związku z tym spowodować zmęczenie materiału często dochodząc lub przekraczając tą granicę, zatem ostatecznie z mojej strony mówię: Nie, nie powinno się stosować takiej kombinacji, choć wiem że wiele osób się ze mną nie zgodzi...
Re:
I tak i nie. Niektóre firmy podawały zaniżone rozmiary i mozna było dawac. Progressive suspension sie do tego idealnie nadawały ale do CCDB niestety nie pasowały z tego co pamietam.Soulforged pisze:Sprawa wygląda tak: w wypadku mniejszej długości sprężyny tytanowej nie powinno stać się nic złego damperowi - odległości miedzy zwojami są większe niż w stalowych zatem nawet przy dobiciu sprężyna się nie "zamknie", ALE nie wiele osób ma świadomość tego że stopy tytanu mają niższą granicę plastyczności i łatwiej jest w związku z tym spowodować zmęczenie materiału często dochodząc lub przekraczając tą granicę, zatem ostatecznie z mojej strony mówię: Nie, nie powinno się stosować takiej kombinacji, choć wiem że wiele osób się ze mną nie zgodzi...