Budowa napinacza

dawied2805
Kontakt:

Budowa napinacza

Post autor: dawied2805 »

Witam,
Jako, że nadszedł czas na wymianę napinacza i ceny nowych mnie nie przyciągają, postanowiłem że zbuduje napinacz. Szkielet konstrukcji ma być z aluminium 5754 PA11 H111 o grubości 5mm i tu mam pierwsze pytanie czy napinacz będzie dość sztywny? Wiem że aluminium 7075 było by lepszym rozwiązaniem ale tamtą blachę mogę dość łatwo i tanio dostać. Kolejnym pytaniem jest z czego zrobić prowadnice i taco? Myślałem nad PTFE lub z Poliamidu (może jakieś inne tworzywo?) tylko nie wiem gdzie dostane taką niewielką ilość :x No i ostatnie pytanie jakie grube zrobić taco i prowadnice, taco myślę że 10-12mm powinno starczyć, a prowadnice 4mm. Licze, że ktoś kto robił napinacz to mi pomoże :D Byłbym wdzięczny za jakieś linki ze sklepami gdzie dostanę te PTFE, Poliamid lub jakieś inne tworzywo.
Pomożecie co :?: :lol:
Pozdrawiam
dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=90656
easy_rider_1
Kontakt:

Post autor: easy_rider_1 »

Interesujący temat :)
Zacznij od projektu.
dawied2805
Kontakt:

Projekt, nawet nie jeden, już mam. Narazie go nie pokaże ale jeżeli coś wyrzeźbie to napewno to zobaczycie. :)
xprot
Kontakt:

Post autor: xprot »

wykonac aluminiowy napinacz mozna nawet w piwnicy pilnikiem, jest to zero technologiczne. co do sztywnosci, to zalezy od tego, jaki mu nadasz ksztalt, przy uzytym materiale

jak nie masz ochoty kupowac duzych ilosci plastiku, to szukaj desek do krojenia w tesco. nadaja sie, moze nie na taco ale na klatki na pewno.

PIERWSZY niereklamowy link z google po wpisaniu, czary mary: POLIAMID SKLEP
http://sklep.hart-metale.pl/prety-polia ... 154,2.html
dawied2805
Kontakt:

xport- napinacz wolał bym zrobić raz a porządnie :) , żeby działał, był w miarę cichy i jakoś wyglądał. Klatki z deski od krojenia co prawda nie robiłem ale z listwy podłogowej już tak i powiem tak: niby swoje zadanie spełnia, jakoś wygląda, za głośne to też nie było ale przy jakimś firmowym napinaczu to wymiękało więc jeżeli jest możliwość wykonania z jakiegoś innego materiału to czemu nie skorzystać.

Co do sztywności to postanowiłem wykonać szkielet z aluminium 6082 PA4, a sztywność to zobaczymy jak wyjdzie, jak będzie mało sztywny to pech, ale myślę,że jak nie przesadze z odchudzaniem to konstrukcja będzie dość sztywna.

PS. z tymi linkami nie chodziło mi żeby wklejać strony znalezione w googlach po to potrafie :D , tylko jakieś sklepy w których to kupowaliście i możecie polecić

Chłopaki może jeszcze powiecie mi jaką grubość mają mieć te klatki i taco bo wypatrzyłem sobie pare sklepów no i żeby się zapytać o dostępność chciałbym wiedzieć jaki podać im wymiar :wink:
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

po prostu wykonaj napinacz zgodnie z projektem-a wszystko będzie dobrze
dawied2805
Kontakt:

diskordia- pierw musze zamówić materiały i w tym problem że nie wiem jakie zrobić grube prowadnice i taco, wykonanie napinacza to najmiejszy problem :D
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Jak masz narzędzia to zamów trochę więcej materiału i zrób kilka wersji

diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

myślałem że projekt zawiera takie pierdoły jak materiały i ich wymiary/rozmiary.
easy_rider_1
Kontakt:

Re:

Post autor: easy_rider_1 »

diskordia pisze:myślałem że projekt zawiera takie pierdoły jak materiały i ich wymiary/rozmiary.
Jak wyżej...
Z pozoru napinacz nie jest skomplikowaną częścią, jeżeli w fazie projektowania pasowałeś wszystkie elementy razem ze sobą i z elementami napędu np. zębatkami o różnej ilości zębów to droga do finalnej wersji się skraca, jeżeli sprawdzałeś ułożenie napinacza, czy kąt rozwarcia ramion jest poprawny i przy okazji czy ułożenie prowadnic jest dobre (szczególnie warto zwrócić na to uwagę przy ramach full suspension) to droga do finalnej wersji się skraca.

Jeżeli masz dostęp do urządzenia które nazywa się suwmiarką to zmierz szerokość łańcucha i dobierz szerokość klatek i grubość materiału z jakiego klatki wykonasz.
dawied2805
Kontakt:

Były modele z tektury i według nich na zębatce 38T wszystko pasowało, tylko że zamówiłem nową korbe z zębatką 36T i nie wiem jeszcze jak będzie na niej leżał ten napinacz.
Wiadomo pierwsza konstrukcja może okazać się niewypałem dlatego zamówie więcej materiału.

Klatki i taco postanowiłem zrobić z ertacetalu (tutaj właściwości http://www.adamet.com.pl/metale_niezela ... 72-65.html ). Według mnie te tworzywo będzie się najlepiej do tego nadawało, a co do grubości taco będzie miało 10mm a klatki 4mm.

Teraz tylko czekać na odpowiedź sklepów i może weźniemy się do roboty :D
ODPOWIEDZ