czy to dobry rower na poczatek

gooral
Kontakt:

Post autor: gooral »

Napisz dokładniej do czego ma być rower:) Będzie łatwiej pomóc

BasiaDH
Kontakt:

Post autor: BasiaDH »

myśle o downhillu i o freeride
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

jaki masz budżet? Może używki? Nie jest to najlepszy rower
Paul
Kontakt:

Post autor: Paul »

Decathlon się stara ale to chyba jeszcze nie ten poziom starania żeby im zaufać.

Na stronie nie widzę ceny ale gdzieś mi się na googlach przewinęło że ok 3000zł, dobrze widzę, że tyle?
BasiaDH
Kontakt:

"Paul" w decatlonie jest za 3000 ale mam okazję go kupić za 2000. "Muszel" mój budżet zamyka się góra na 3000
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

Może wato się zastanowić nad tym Trekiem?

http://allegro.pl/trek-session-7-manito ... 15048.html
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Śpiący
Kontakt:

Post autor: Śpiący »

Za 3000zł zostaje Ci 2400zł na rower(600zł na kask i ochraniacze min.)
Proponuję udać się do działu "Dla początkujących".
Dowiesz się tam z jakich części złożyć pod siebie sztywny rower, w tym budżecie tylko to Ci zostaję. Nówek nie masz czego szukać, na start uprzedzam.

http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=91596

http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=91520

http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=91244

Miłej lektury.
:*
Paul
Kontakt:

Basia, czy ten Btwin za 2000 zł jest nowy ? I czy przewidujesz że za rok/dwa możesz zmienić rower ?
BasiaDH
Kontakt:

Używany był z kilka razy ma 1.5r gwarancje jeszcze
BasiaDH
Kontakt:

Rowery wsumie zmieniam jak się rozlecą z mojego duala nic się już nie dało zrobić więc szukam innego rowerach
BasiaDH
Kontakt:

Spiacy wątpię czy bym umiała złożyć sobie rower kompletnie się na tym nie znam i wątpię czy by mi to wyszło
Paul
Kontakt:

Przy okazji, używaj opcji edytowania postów zamiast pisać jeden pod drugim ;)

Prawdę mówiąc jak koledzy wspomnieli warto poczytać istniejące już tematy o rowerach dla początkujących.

Ale w skrócie powiem Ci, że bardzo trudno oszacować co będize najlepsze, plusy są takie:
- za 2000zł nie dostaniesz żadnego lepszego roweru z pełnym zawieszeniem tym bardziej prawie nowego, nawet dualówkę lepszą cięzko
- gwarancja

Minusy:
- jeżeli trochę pojeździsz i Ci będzie dobrze szło lepszy będzie dla Ciebie nawet używany ale rower lepszej klasy
- ciężko będzie go wtedy sprzedać za tyle ile dasz
- to generalnie jest rower to lekkiego zjeżdżania po górkach nie do FR ani DH, ogólna zasada jest taka, że większy rower więcej wybacza i płynniej pracuje, a tym samym jest łatwiejszy do opanowania

Niewiadome
- jak to zawieszenie jest zestrojone - jeżeli nie ważysz dużo a on jest przygotowany pod ciężkiego faceta (np twardość sprężyny tylnej) to w połączeniu z małym skokiem może nie być wygodne na dziurach, będize bardzo sztywny i nerwowy na przeszkodach
- jak jeździsz, dh i fr to pojęcia bardzo szerokie ale z grubsza zawierają się w tym szybkie zjazdy i sporo latania, nawet na poziomie amatorskim, jeżeli mówimy o normalnym dh czy fr pokroju polskich czy czeskich tras to ten rower jest nieco za słaby

Pytanie więc kolejne, ile mniej więcej ważysz, jaki wzrost (bo ramy full też potrafią być za duże, szczególnie dla kobiet), na stronie decathlonu piszą że ten model jest w 3 rozmiarach niestety ani słowa o twardości sprężyny z tyłu, zatem musiała byś osobiście obejrzeć ten rower z kimś kto mniej więcej się zna na zawieszeniach i będzie wiedział czy to się nada pod Twoją wagę i wzrost, bo potem o ile sprężynę jeszcze może uda sie dokupić to rozmiaru ramy nie zmniejszysz.

no i dalej jak jeździsz? czy miałaś już styczność z lataniem, czy byłaś w górach? czy często zamierzasz w nie jeździsz, czy może mieszkasz w centralnej Polsce i nie wybierasz się nigdzie na południe ;)

sporo tego ;)
BasiaDH
Kontakt:

Mieszkam na południu do gór 30min samochodem ;) mój wzrost to 176 waga to 56kg zawsze coś próbowałam na mojim dualu ale każdy upadek źle się kończył dla rowera dużo by tu pisać.Nie jeżdżę jak zawodowiec czy coś raczej musze sie duuzo nauczyc ale szybko się uczę więc problemu nie będzie ;) sorka tetaz będę edytowac posty :)
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

http://allegro.pl/specialized-big-hit-2 ... 87516.html
http://allegro.pl/ns-bikes-bitch-marzzo ... 86105.html
Te dwa rowery wyglądają fajnie. Co do BH, to nie znam rozmiaru, ale do zmiany hamulec i manetka.
W Bitchu niby jest 66 RCV ale mi to wygląda na RC...
Z gówna bata nie ukręcisz.
Paul
Kontakt:

No to jak dla mnie ten Btwin odpada, jeżeli myślisz o górach to jedna zasadnicza rzecz, początkujący na górskich trasach masakrują hamulce, bo cały czas hamują, jest to normalne ale niestety nie każdy zestaw to wytrzyma, plus jest taki że nie ważysz dużo jednak myślę że ten zestaw tektro może sobie nie poradzić i zwyczajnie będzie się gotował.

A jak widzisz kupno używanego roweru? Przy okazji masz kogoś na miejscu ze znajomych kto jeździ i jest w stanie Ci doradzić, pomóc przy kupnie lub późniejszych zmianach?

I najważniejsze, o czym już koledzy wcześniej wspomnieli, wiesz oczywiście że kupno roweru to jedno a kask i ochraniacze to drugie (i obowiązkowe) :)
BasiaDH
Kontakt:

Kask fullface mam ;) jeżeli ten rower odpada no to najlepiej jakiś używany :) w tym problem że nie mam nikogo ze znajomych kto by się na tym znał :/

KubaLa fajnie sobie wyglądają te rowery szczegolnie ten pierwszy.Jeżeli chodzi o ten drugi to nie szukam rowera że sztywna ramą. Jeżeli chodzi o kupowanie przez internet rowera to raczej nie. Jestem z Bielska Białej to najlepiej z okolic żeby można było ten rower przetestować poogladac co i jak itd.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Nie rowerA!
przypadek----------liczba pojedyncza
mianownik----------rower
dopełniacz----------roweru
celownik----------rowerowi
biernik----------rower
narzędnik----------rowerem
miejscownik----------rowerze
wołacz----------rowerze
W 3 tysiach ciężko będzie w tej chwili znaleźć coś sensownego... W tej cenie można znaleźć coś po sezonie, a teraz wszystko wyprzedanie niestety. Lepszy dobry sztywniak niż słaby full...
Z gówna bata nie ukręcisz.
BasiaDH
Kontakt:

Dzięki że mi odmieniles rower przez przypadki bo w technikum tego nie uczą pzdr a tak po za tym sztywny rower nie dla mnie..
ODPOWIEDZ