Jaka korba ??

dh_fr
Kontakt:

Jaka korba ??

Post autor: dh_fr »

Siema, mam pytanko związane z tym iż że przyszedł czas na zakup korby i nie wiem co najlepiej kupić ;) a więc moim faworytem jest zee i w sumie była by najdroższą opcją bo kupił bym nową następnie jest slx , descendant np.http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=20&t=91791 czy może szukać czegoś typu saint m800, ogólnie to mam 350zł i pytanie do was co mam wybrać??, czego szukać?? i w jakim iść kierunku?? oczywiście DH ;) .Pozdrawiam
stefikj28
Kontakt:

Post autor: stefikj28 »

Descendanty mam od 2 sesonów i działają rewelacyjnie. W drugim rowerze siedzą Holzfellery, które również są bardzo dobrymi korbami jednak obecnie ze względu na wagę przegrywają z descendantami. Wracając do Descendanta to do tej pory nie miałem z nimi żadnych problemów. Szczerze polecam, waga bardzo niska - niższa od Zee i Saintów i wcale nie uważam że są gorsze. Osobiście zapłaciłem za nie dużo więcej, jednak gdybym kupował w tym momencie korby wybrałbym je ponownie.
dh_fr
Kontakt:

A jak to wygląda ze sztywnością Descendant - zee?? ;)
KamilQ
Kontakt:

Post autor: KamilQ »

W zee podobno są mniejsze łożyska i szybciej padają(z tego co opowiadał kumpel z serwisu bo przychodziły reklamacje)
stefikj28
Kontakt:

Post autor: stefikj28 »

Porównania do Zee nie mam, jednak u mnie Descendant jest bezobsługowy, 2 lata bez jakichkolwiek problemów. W tym czasie byłem 5-10 razy w górach i nic, korba działa jak nowa. Sztywność jest bardzo dobra choć jak pisałem do Zee porównania nie mam. Co prawda to tylko moje odczucie jednak Zee jest tańszym wydaniem Sainta i Descendanta bardziej do niego bym porównywał.

http://www.singletracks.com/blog/mtb-ge ... nk-review/
MUSZEL
Kontakt:

Re:

Post autor: MUSZEL »

KamilQ pisze:W zee podobno są mniejsze łożyska i szybciej padają(z tego co opowiadał kumpel z serwisu bo przychodziły reklamacje)
to ogólny problem wszystkich suportów Shimano. Suporty te mają niestandardowe łożyska, 1mm węższe, i jak padną to tylko nowy suport. Dodatkowo są słabo zabezpieczone przed korozją i dlatego lubią szybko padać - nieważne czy to SLX, Zee czy XTR. Ale wystarczy kupić inny suport, nawet Accenta, i po problemie :)
dh_fr
Kontakt:

Dzięki za szybkie i sensowne odpowiedzi ;) będę się rozglądał i wypatrywał :D .
Pozdro
ODPOWIEDZ