Z czego robione są ośki do piast?

FilipECki1
Kontakt:

Z czego robione są ośki do piast?

Post autor: FilipECki1 »

Witam
Mam pytanie, z czego robi się ośki do piast typu 63g Weeze? 150x12. Dałem tokarzowi do dorobienia z Alu PA6 i stwierdził, że to będzie sporo cięższe i prosił aby się dowiedzieć czy wytrzymałościowo będzie ok.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

Wydaje mi się, że sa chyba z PA9 (7075), ewentualnie PA 45 (6061). Myślę, że ciężko może być zejście do tej samej wagi u zwykłego tokarza, ale próbuj :) a masz po obróbce cieplnej (T "numerek") czy w stanie znormalizowanym?
Bogumil
Kontakt:

Post autor: Bogumil »

Durali nie da się normalizować :P

PA6 to duraluminium miedziowe o dosyć dużej wytrzymałości
Jeżeli połączysz umocnienie wydzieleniowoe z odkształceniem na zimno to możesz uzyskać wytrzymałość jaką posiada normalizowana stal C45.
Szukaj materiału które po oznaczeniu 2xxx mają dopisek T7, T8, T9 lub T10.
Ale najlepiej było by zastosować PA9 (7075) które po samej obróbce T6 może mieć wytrzymałość 600-700 MPa.

Stopy aluminium mogą być nieco cięższe od czystego aluminium ale i tak są ok od 2,5 do 3 razy lżejsze od różnych stali.
Dlatego drążona ośka z PA9 może być bardzo lekka i wytrzymała.
MUSZEL
Kontakt:

chodziło mi że nie ulepszane cieplnie :p
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

Weeze - zdaje się jest drążona.
Bogumil
Kontakt:

No wiem o co ci chodziło ale lepiej tak nie pisać bo ludzi można wprowadzać w błąd.
I wydaje mi się że w przypadku durali stosowanie określenia ulepszanie cieplne też może być mylące i ktoś czegoś nie doczyta i sobie pomyśli że da się je hartować.
Jeżeli chodzi o skróty to dużo lepiej powiedzieć nie utwardzone termicznie czy coś.
MUSZEL
Kontakt:

ok, z normalizacją mogłem palnąć :P ale "ulepszanie cieplne" to ogólna nazwa (nie ważne czy hartowanie czy przesycanie itp) - ale nieważne, nie rozkręcajmy tego ;) tak czy tak, moim zdaniem będzie ciężko przez przeciętnego tokarza uzyskać odpowiedni efekt. No i poza tym dalej nie wiemy w jakim stanie jest materiał
Bogumil
Kontakt:

No przesycanie i starzenie bardzo przypomina ulepszanie cieplne ale tylko przebieg procesu jest podobny i lepiej tak nie opisywać obróbki metali utwardzanych wydzieleniowo.
Ktoś sobie sprawdzi w Wikipedii co to ulepszanie cieplne i później będzie próbował hartować stopy aluminium przez co zamieni je w miękką ciapę.
I ulepszanie cieplne dotyczy tylko hartowania i wysokiego odpuszczania stali.
Od przesycania i starzenia różni się to tym że hartowanie podwyższa wytrzymałość a odpuszczanie ją obniża.
W przypadku utwardzania jest na odwrót przesycanie obniża wytrzymałość a starzenie (odpuszczanie) ją podwyższa.

Ja myślę że uzyskanie wytrzymałej ośki jest możliwe przez tokarza tylko ważne jest dobranie odpowiedniego materiału.
Myślę że najlepiej było by kupić 7075 T8, taki dural po takiej obróbce może być niesamowicie mocny.
Jak niema nigdzie T8 to po obróbce T6 też się nada i nawet po T6 może mieć 600MPa.
ODPOWIEDZ