Tulejki Proshox + polimer - pytanie o pasowanie

MUSZEL
Kontakt:

Tulejki Proshox + polimer - pytanie o pasowanie

Post autor: MUSZEL »

Hej!

Używam tulejek polimerowych + Proshox'a montażowe od paru lat i jestem generalnie zadowolony (nawet bardzo, bo kwestia luzów przestała mnie dotyczyć :D ). Ale ostatnio męczy mnie sprawa pasowania.

Jak pamiętam, to przy zakupie tulejek montażowych należało wspomnieć, że tuleje będą współpracować z polimerami, bo wymagają ciaśniejszego pasowania. Pamiętam również, że naprawdę ciężko te tuleje wchodziły mi w damper z polimerami. Ostatnio do nowego roweru użyłem znów polimerów i wykorzystałem tulejki montażowe, dodane mi do nowej ramy (kupiłem nową Sodę z damperem, sprzedałem damper i zostały mi tulejki montażowe). Tulejki te, przeznaczone do zwykłych ślizgowych z teflonem, dałem radę włożyć w polimerowe ręcznie - siłą, ale ręcznie.

I teraz pytanie brzmi: czy tak ciasne pasowanie polimer-montażowa jest wymagane? Bo na zestawieniu jakie mam teraz, czyli polimer + zwykła montażowa nie dedykowana pod polimer, tuleja obraca się lżej, ale siedzi ciasno. Czy może ciaśniejsze pasowanie jest wymagane przez większą pracę polimeru podczas jazdy?

Sęk w tym, że chcę zamówić montażowe (z przesuniętym oczkiem), które będą współpracować z polimerami, i nie wiem co robić, by zbyt ciasnym pasowaniem nie upośledzić ramy na powietrzniaku i z stosunkowo małym przełożeniem :) a może ktoś już kombinował w tej kwestii ;)

Może ktoś rozwieje moje wątpliwości :) zapraszam do podzielenia się swoimi doświadczeniami.

Pozdrawiam!
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

Ciasne pasowanie nie jest wymagane w polimerze. Ja w damperze też mam takie tulejki od Proshoxa i w oczku od strony talerzyka też jestem wstanie ją wcisnąć ręką. Jeżdżę tak już kilka miesięcy i nie ma tam żadnego luzu a damper pracuje miodzio ;)
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
MUSZEL
Kontakt:

oo... a masz tulejki montażowe dedykowane pod polimer, czy "zwykłe"? Bo ja pamiętam, że jak miałem nowe polimery i montażowe dedykowane to tylko imadło :P albo miałem skopaną robote - cholera wie
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

Dedykowane pod polimery. Jedna wchodzi tylko przez imadło a druga ręką ;)
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
MUSZEL
Kontakt:

Re:

Puncu pisze:Dedykowane pod polimery. Jedna wchodzi tylko przez imadło a druga ręką ;)
aha... no to widzę dokładność na poziomie przedszkola ;) dobrze wiedzieć :)
BiałyMadball
Kontakt:

Post autor: BiałyMadball »

Ja ostatnio też zamawiałem tulejki montażowe z Proshoxa i miałem nie lada wyzwanie by wcisnąć je w oczka dampera.
2015 set - Intense Socom FRO + Manitou Revox PRO + Boxxer RC 2012
Moherek993
Kontakt:

Post autor: Moherek993 »

Widzę Piotrze, że dopieszczasz swoją Sodę :) Aż się micha cieszy, jak się czyta jak ktoś dba o każdy najdrobniejszy aspekt swojego roweru :) Co do tulejek Proshoxa, było ciasno i ręką się nie dało ich wycisnąć (miałem DHX 5.0 coil), ale obracałem je spokojnie śrubką i ręką. Jedna była z przesuniętym oczkiem, obydwie kupowane w komplecie więc pewnie dedykowane pod polimery. Sądzę, że jak trafisz, będziesz miał lekko, jak nie trafisz, będziesz miał jak kolega wyżej, albo wariant pośredni jak ja :)
MUSZEL
Kontakt:

Moherek993, ależ oczywiście, że dopieszczam, jeszcze wiele wiele przed nią ;) aż się zdziwiłem, że po imieniu i z roweru kojarzysz :) jeszcze wiele wiele zmian przed nią, będzie bardziej dopracowana jak BH, do najmniejszej śrubki ;) efekt zakończę pewnie dopiero za ponad pół roku, kiedy to rama trafi w anodę, i będe mógł wykorzystać wszelkie kolorowe pierdoły (które przy obecnej kolorystyce ramy by się zbyt gryzły z fluo i nie są narazie zamontowane). Przy okazji przyda się polepszyć kąty - stąd temat :)
dzięki za opinie - pewnie po prostu zamówię komplet i zobaczymy jak to będzie, bo widzę że efekt nie do przewidzenia. Ale przynajmniej czegoś się dowiedziałem
Moherek993
Kontakt:

kojarzę, bo jakąś pierdółkę na allegro kiedyś Ci sprzedałem to pamiętam :) Co do roweru, to dobrych sprzętów się nie zapomina :) Dobrze, że masz takie podejście ze składaniem, ja niestety musiałem zrezygnować z mojego Scotta, bo uziemił mnie lekarz sportowy i jego opinia o moich kolanach (zakaz skoków) więc teraz karbonowa szosa się szykuje i będzie podobne podejście do tematu :)

Kończąc offtop, warto zainwestować w te tulejki bo u mnie była zauważalna poprawa a oprócz tego można było je tak przekręcić (przynajmniej u mnie), że działały też w drugą stronę (bardziej stromy kąt główki, wyżej suport) i z rowerku do fr robiło się przyjemne enduro. Także polecam :)
MUSZEL
Kontakt:

uszczelki do Hope Tech V2 ;) a Twojego Voltage gdzieś ostatnio na allegro widziałem ;)
dzięki za opinie! :)
Moherek993
Kontakt:

Rama właśnie poszła, tylko koła i opony mi po nim zostały :)
ODPOWIEDZ