komora azotowa Rock Shox MC3.3

cichy90
Kontakt:

komora azotowa Rock Shox MC3.3

Post autor: cichy90 »

Siemanko!
Niedawno kupiłem damper rock shox MC 3.3 i z konieczności zabrałem sie za jego serwis. Rozkręciłem komorę olejową żeby wydostać membranę. Problem w tym że średnica ifp jest większa niż średnica gwintu wewnątrz tłoka, i żeby wyjąć membranę musiałem wykręcić ją po tym gwincie, co mogło oczywiście uszkodzić uszczelke. Potem musiałem włożyć ją z powrotem, więc wiadomo...
W związku z tym spodziewam się że damper od razu sie zapowietrzy. Nie wyobrażam sobie jak można to złożyć z całość niczego nie niszcząc...
I teraz punkt programu: czy mogę wyeliminować komore azotową, czyli zaślepić wentyl i zalać wnętrze tłoka olejem tak jak leci?? w jaki sposób upośledzi to prace dampera i czy ma to jakikolwiek sens???
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

nie ugniesz wtedy dampera ;)
Soulforged
Kontakt:

Post autor: Soulforged »

A wydawało by się oczywiste...
cichy90
Kontakt:

Wyjaśnij bo nie wiem czemu to jest oczywiste, przecież wewnątrz i tak wszystko pływa w oleju, szczelnie zamknięte. Jak powiększenie komory olejowej może zablokować damper skoro ifp podczas serwisu można niemal dowolnie ustawić, zmieniając jedynie charakterystykę jego pracy?
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

gdy tłok wchodzi w obudowę dampera, jego objętość powoduje kompresje gazu za ifp. Gdy brak komory za ifp, nie ma co się kompresować wewnątrz dampera i predzej pójdzie uszczelka na tłoku niż wciśniesz tłok. To tak jakbys próbował włożyć palec do pełnej szklanki wody, ale by woda nie wyciekła ;)
cichy90
Kontakt:

AAA! ale jestem głupi, dopiero teraz zrozumiałem co próbowałem osiągnąć...
MUSZEL, dzięki za cierpliwość ;)
Proszę o usunięcie tematu, żebym sie już dłużej nie kompromitował...
ODPOWIEDZ