{hamulce} Rozgrzane słabo hamują

Martinos
Kontakt:

{hamulce} Rozgrzane słabo hamują

Post autor: Martinos »

Witam mam pewien problem, otóż zauważyłem że podczas szybkiej jazdy z góry i kilku mocnych dohamowaniach hamulec z przodu lekko traci na mocy.Tzn. jak tarcza jest zimna to jest bardzo ostry jak rozgrzana trzeba trochę mocniej naciskac klamkę. Co może być powodem? Hamulce ostnio myłem i wypalałem więc hamują mocno.
KMtown
Kontakt:

Post autor: KMtown »

Podaj model hamulca i jakie masz klocki :)
Szakall
Kontakt:

Post autor: Szakall »

napisz moze jakie to hamulce, byc moze jest to kiepskiej jakosci plyn. w przypadku dota moze to byc duza zawartosc wilgosci, wtedy nalezaloby go przelac
http://www.pinkbike.com/u/szakal/album/
Martinos
Kontakt:

Post autor: Martinos »

Avid Juicy 5
KamilQ
Kontakt:

Post autor: KamilQ »

Powodem będzie rozgrzanie płynu hamulcowego przez co traci siłę i do tego mogą być bąbelki powietrza(minimalne) ale dające sporą różnicę w pracy hamulca
marudny
Kontakt:

Re:

Post autor: marudny »

Martinos pisze:Avid Juicy 5
Klocki?

W przypadku kiepskich okładzin, wraz ze wzrostem temperatury siła tarcia znacznie maleje. Na dobrych "metalicznych" klockach jest to mniej odczuwalne.

W przypadku tych hamulców to zjawisko istotnie wpływa na skuteczność hamowania bo one są po prostu słabe.
jasiek_krk
Kontakt:

Re: Re:

Post autor: jasiek_krk »

marudny pisze: bo one są po prostu słabe.
każde heble mają problem z działaniem jak się zagrzeją. Te z wyższej półki dzięki różnym patentom mogą mieć moment przegrzania opóźniony ale każde w końcu zagotują.

uniwersalna rada? "Puść te heble" ;-)

Juicy 5 nie są złe i w swojej klasie, przy dobrym serwisie potrafiły zaskoczyć pracą. Zmiana klocków, przewodów, tarcz oraz przelanie pomaga ale może warto poszukać zestawu dedykowanego do danej dyscypliny.
UriUs781
Kontakt:

Post autor: UriUs781 »

Moje SLXy na tarczach XT podczas zjazdu dobrze wytracają prędkość, ale już po nim to mogę się lekko przejechać na max zaciśniętej klamce :P
Breaking The Law
ODPOWIEDZ