{hamulce} Rozgrzane słabo hamują
{hamulce} Rozgrzane słabo hamują
Witam mam pewien problem, otóż zauważyłem że podczas szybkiej jazdy z góry i kilku mocnych dohamowaniach hamulec z przodu lekko traci na mocy.Tzn. jak tarcza jest zimna to jest bardzo ostry jak rozgrzana trzeba trochę mocniej naciskac klamkę. Co może być powodem? Hamulce ostnio myłem i wypalałem więc hamują mocno.
Re:
Klocki?Martinos pisze:Avid Juicy 5
W przypadku kiepskich okładzin, wraz ze wzrostem temperatury siła tarcia znacznie maleje. Na dobrych "metalicznych" klockach jest to mniej odczuwalne.
W przypadku tych hamulców to zjawisko istotnie wpływa na skuteczność hamowania bo one są po prostu słabe.
-
- Kontakt:
Re: Re:
każde heble mają problem z działaniem jak się zagrzeją. Te z wyższej półki dzięki różnym patentom mogą mieć moment przegrzania opóźniony ale każde w końcu zagotują.marudny pisze: bo one są po prostu słabe.
uniwersalna rada? "Puść te heble"

Juicy 5 nie są złe i w swojej klasie, przy dobrym serwisie potrafiły zaskoczyć pracą. Zmiana klocków, przewodów, tarcz oraz przelanie pomaga ale może warto poszukać zestawu dedykowanego do danej dyscypliny.