Problem z korbami race face evolve dh

botanic18
Kontakt:

Problem z korbami race face evolve dh

Post autor: botanic18 »

Chciałbym je zdjąć i dać inny napinacz, rower tak jak miał te korby cały czas, tak ich w ogóle nie zdejmowałem. Wiem, że mam ten kapsel "ściągacz" ale gdy biorę klucz 8mm i wale w lewo to ani rusz, w prawo to samo... Czytałem już o tym i kapsel jest na maksa dowalony, nawet specjalnie go poluźniłem, żeby wyszło ale nic z tego. Wie ktoś jak to odkręcic? Może mam je za mocno dowalone lub tak jak fabrycznie w tym rowerze już wyszły i przez ten czas nie były odkręcane to się zastały, jakieś propozycje?

Obrazek
Szakall
Kontakt:

Post autor: Szakall »

czy sruba trzymajaca ramie do osi da sie ruszyc jak odkrecisz ten kapsel? jesli nie to sprobuj od drugiej strony przez oske napsikac wd-40. jak juz sie poluzuje chociaz odrobine to wkrec kapsel i wykrecaj srube
http://www.pinkbike.com/u/szakal/album/
Paul
Kontakt:

Post autor: Paul »

kapsel musi być dokręcony, nie koniecznie za mocno ale koniecznie do końca, jak zaczniesz go luzować to możesz przypadkiem go rozwalić śrubą bo on za dużo gwintu nie ma co pewnie widziałeś przy odkręcaniu go.

Jeżeli chodzi o same korby to są pewnie bardzo mocno dokręcone, pytanie jak długim kluczem do tego podchodziłeś ja mam imbus 8mm ok 20cm długi i takim musiałem użyć sporo siły żeby śruba puściła, jeżeli masz krótszy to możesz mieć problem.

nie ma filozofia ta śruba musi normalnie wyjść, pilnuj tylko żebyś robił to nie zniszczonym imbusem i dokładnie go osadź w otworze, bo jak coś się oślizgnie to będzie problem.

Mała podpowiedź jest taka że śruba nie puści normalnie i nie zluzuje się jak zazwyczaj bywa będzie szła ciężko bo będzie wypychać ramię korby więc może nieco się ruszyć mimo że będziesz miał wrażenie że nie idzie bo nie puszcza.
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

zazwyczaj pomaga też dokręcenie,w stopniu aby ruszyć śrubę.często właśnie w tę stronę jest łatwiej.
botanic18
Kontakt:

imbus mam dość długi, próbowałem nawet wielką grzechotką do odkręcania kół przy pomocy 2 osób które mi pomagały to trzymać itd. i nie chce ni cholerę drgnąć, musiałbym chyba z drugiej strony psiknąć jakimś sprayem penetrującym czy coś, polecacie cokolwiek oprócz wd40?
Bogumil
Kontakt:

Post autor: Bogumil »

Nalej WD 40 od drugiej strony w ten otwór i zostaw na noc.
Nalej go dosyć dużo i połóż rower na prawej stronie żeby WD przesączało się przez gwint i wyciekało drugą stroną.
W śrubie jest wybranie wiec doża jego cześć się tam zbierze dlatego nie żałuj WD żeby się przelało.
Następnego dnia weź do imbusa metrową rurkę stań na pedale i na rurce i powinno pójść.

Ale ja bym ci poleciał zmienić korbę bo jest źle zaprojektowana i wielowypust się wyrabia a później trzeszczy jak głupi i łapie luz.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

ja tam miałem Evolve DH pare lat - zdejmowałem nie raz, i nigdy żadnego problemu. Nie wiem o co chodzi innym z tymi korbami. Ciężkie owszem, ale ze ściągacza byłem zadowolony jak mało z czego
botanic18
Kontakt:

Na zmianę korb to mnie na razie nie stac ale przymierzam się do tego :D Ok, to jutro szoruje do sklepu po WD i nawale cala puszke w ten otwór, mam nadzieje, ze pojdzie. Dzieki za rady.
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

Najpierw odkrec kapsel i spróbuj ruszyc sama śrube. Jak puści to wkręć kapsel i odkręcaj z korbą. Nie ma co sie szarpać z dwoma problemami na raz :)
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
ODPOWIEDZ