Witam
Mam rowerek Kona Stuff 2011
(to jest to http://www.bikekatalog.pl/2011/rowery/509/Kona.Stuff./ )
Przy nawet niewielkim wyskoku łańcuch uderza o ramę.
Zamontowałem tam osłonkę na rzep z jakiegoś materiału ale pojawił się nowy problem...
Przy większych wyskokach łańcuch spada z zębatki kasety...
I teraz moje pytanie czy da się zamontować napinacz lub może jest jakieś inne rozwiązanie?
prawdopodobnie masz zbyt długi łańcuch.
lub uszkodzoną sprężynę przerzutki.
jeśli nie chcesz rezygnować z przedniej przerzutki-to możesz zainstalować taki dodatkowy napinacz; http://www.katalogrowerowy.pl/a/czesci/ ... in-reactor
lub klasyczny napinacz na przedni blat.(pod suport)
Hmm... Z przodu przerzutki na pewno się pozbywam (raz używałem po przeglądzie gwarancyjnym by sprawdzić czy wgl działa :P)
zamiast mniejszej zębatki mam zamiar zamontować tarcze zrobioną z stali nierdzewnej (czekam aż ziomek wróci i udostępni mi tokarkę)
co do tylniej przerzutki to na 100% wszystko z nią ok...
a łańcuch...
mogę go skrócić ale czy to nie wpłynie na prace przerzutki?
a napinacz to tak myślę że rozwiązanie ostateczne
Po co ta stalowa blacha? Zdemontuj mniejszą zębatkę, zamontuj napinacz i to wystarczy żeby łańcuch nie spadał.
Co do długości łańcucha to zmień bieg na najwyższy i sprawdź czy jest sens go skracać.
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Zmieniasz na najwyższy bieg, rozkuwasz łańcuch. Naciągasz go, zostawiasz 2-3 spinki luzu. Resztę wywalasz, spinasz i gotowe.
U mnie zadziałało, nic nie spada.
tak myślę że to nie kwestia regulacji ponieważ rzadko korzystam z skrajnych biegów...
najczęściej śmigam na 7
Przy większych hopkach łańcuch sam przeskakuje na inny bieg lub wgl spada...
chyba zdecyduje się na napinacz tylko prosił bym jeszcze o pomoc w doborze redukcji bo wgl nie mam mocowania na napinacz a ten co kolega wcześniej podrzucił to wydaje mi się mało estetycznym rozwiązaniem...
Znalazłem przyczynę problemów...
Po sprawdzeniu wszystkich zaproponowanych opcji znalazłem usterkę...
Hak został ścięty...
przerzutka nie ma oparcia i swobodnie się przemieszcza, a jedynym ograniczeniem jest śruba która ją trzyma...