Pomoc w wyborze przerzutki/kasety

qatlaq
Kontakt:

Pomoc w wyborze przerzutki/kasety

Post autor: qatlaq »

Witam :)
Zastanawiam się ostatnio nad zmianą przerzutki w związku z tym, że moim SLX na korzeniach i kamieniach miota jak opętanym.
Naczytałem się na ten temat dużo innych forumowych tematów, ale dalej nie jestem ani trochę bliżej dokonania wyboru.
Jeżdżę w fr/dh choć bez jakichś tam szaleństw. Blat z przodu mam pojedynczy.

Jaką przerzutkę 9-rzędową z OBECNIE DOSTĘPNYCH na sklepie dh-zone moglibyście polecić?

Albo inaczej. Jeśli kupiłbym 10-rzędową SRAM X-9 to jaką do tego dobrać kasetę (z obecnie dostępnych) i czy nie byłoby problemu z kompatybilnością 10-rzędówki z pojedynczym blatem?

Pozdrawiam :)

PS: Wybaczcie do zaznaczanie "z obecnie dostępnych" ale na forach czasem lubią polecać rzeczy które cholera wie gdzie można dostać :)
komarek
Kontakt:

Post autor: komarek »

Dowolnie dobierasz kastę do przerzutki, byleby na tyle samo biegów. Nie ma problemu mieć 10 rzędową kasetę i 1 blat. Pamiętaj, że jak zmienisz przerzutkę z shimano na srama to musisz też manetkę zmienić na srama. Jak chcesz, żeby jak najmniej przerzutka latała to bierz przerzutkę z krótkim wózkiem.
qatlaq
Kontakt:

Nie ma żadnych dokładniejszych wytycznych do dh i tak dalej? Bo w 9-biegowych jest taka ze srama i akurat ma fajne przełożenia i lekka w miarę, szkoda że nie ma takiej 10-tki.
No to fajnie w sumie.
A z tym blatem to czytałem na jakimś forum, że niby są problemy ale zdania były podzielone strasznie :)
komarek
Kontakt:

Kaseta to kaseta, nie ma różnicy, nawet często się używa kaset szosowych w dh ze względu na mniejszy zakres i mniejszą wagę. Są seryjnie składane rowery z napędem 1x10, więc nie powinno być problemu. Tylko im więcej biegów tym więcej wydasz kasy przy kupnie i wymianie po jakimś czasie. :P
Kwiat126p
Kontakt:

Post autor: Kwiat126p »

podepne sie bezczelnie pod temat i spytam czy Zee miota jak szatan czy jednak jest roznica w miotaniu i w hałasie miedzy nią a XT shadow? :) Co do wyboru to sklaniam się ku 8 rz + Zee być może.
qatlaq
Kontakt:

@Kwiat126p
Spoko :) Co się tyczy miotania to powiem Ci tyle, że moja SLX na początku nieźle dawała radę. Dopiero po jakichś trzech miesiącach terenowego użytku oszalała. Więc dorzuć jeszcze pytanie o żywotność sprężyny lepiej :)

@komarek dzięki za odpowiedzi :)
komarek
Kontakt:

A i jeszcze nie jestem pewny czy kaseta 10 rzędowa zmieści się na piastę pod 9 rzędów, ale to musiałby się jeszcze ktoś dla pewności wypowiedzieć. ;)
UriUs781
Kontakt:

Post autor: UriUs781 »

Ludzie, wy nawet nie wiecie jak mi moje Alivio lata... :D
Kwestia przyzwyczajenia, na początku mnie to wkurzało jak mi łańcuch poza trzeci blat korby zpadał, ale uwaliłem 2 ogniwa w łańcuchu i jest OK (czyt. lepiej)
Breaking The Law
qatlaq
Kontakt:

@komarek
W specyfikacji mojej piasty (i większości innych) podany zakres to 8-10 rz więc teoretycznie wszystko powinno grać. Chyba, że praktyka w tym temacie jakoś strasznie odbiega od teorii :) Faktycznie ktoś by mógł dopowiedzieć słówko.

@UriUs781 wyrazy współczucia wiem co to znaczy :) Ale wolałbym uniknąć takich pośrednich rozwiązań bo mam już kilka w rowerze a chciałbym żeby działało "na 5" :) Poza tym już raz odcinałem ogniwo i było lepiej ale do czasu :)
Znajdor Nieziemski
Kontakt:

Post autor: Znajdor Nieziemski »

Jak ma być w miarę tanio i działać to polecił bym zee + jakaś 10 rzędowa kaseta od kolarki, weź pod uwagę że będzie potrzebny też łańcuch na 10.
Niedawno zee uległo destrukcji(z mojej winy) i potrzebowałem na szybko przerzutki trafił się tanio xt założyłem krótki wózek od zee(nie uległ zniszczeniu)xt po przeróbce działa lepiej niż zee.
Co do piast to większość nowych piast jest przystosowana pod kasety 10 rzędowe.
Jedyne co może sprawiać kłopoty przy napędzie 10 rzędowym to napinacz.
Wcześniej nukianuki.
kris_w
Kontakt:

Post autor: kris_w »

Czy przełożenie skoku manetki na skok przerzutki po kasecie zależy tylko i wyłącznie od manetki? (oczywiście zakładając, że manetka i przerzutka są z tej samej firmy - Shimano lub SRAM). Czy też może zmieniło się coś w samej przerzutce po wejściu 10tek?
W sensie, czy przerzutki dedykowane pod 10 biegów, przy połączeniu z kasetą i manetką 8mką będą działać (konkretnie X.9 type 2 + manetka X-5)?
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

to akurat niestety nie zadziała. Type 2 tylko na 10
ODPOWIEDZ