Przeskakujący łańcuch HELP!
Przeskakujący łańcuch HELP!
Witam,
jeżdzę na rowerze nie od dziś i trochę się znam ale nigdy nie miałem problemu z przeskakującym łańuchem na tylnej zębatce.
Korby: Shimano M-440 44-32-22T
Kaseta: Shimano CS-HG50 (11-32) 9rz
Łańcuch: Shimano CN-HG72
Przerzutka przód: Shimano Alivio
Przerzutka tył: Shimano Deore
Wymieniłem łańcuch na nowy - HG53 - przeskakuje na dwóch najniższych
Wymieniłem kasetę na nową - HG 50 - nadal przeskakuje
wymieniłem łańcuch na 8 rzędowy Sram PC850 - nadal przeskakuje
Łańcuchy skracałem do 108 ogniw bo tyle wyszło z magicznego wzoru i wg instrukcji SHIMANO odnośnie doboru długości łańcucha. Nie da się jeździć Panowie pomóżcie bo za chwilę się powieszę na jednym z tych łańcuchów....
Proszę o pomoc. Jaki Łańcuch do tej kasety, (stara kaseta w bdb stanie)
jeżdzę na rowerze nie od dziś i trochę się znam ale nigdy nie miałem problemu z przeskakującym łańuchem na tylnej zębatce.
Korby: Shimano M-440 44-32-22T
Kaseta: Shimano CS-HG50 (11-32) 9rz
Łańcuch: Shimano CN-HG72
Przerzutka przód: Shimano Alivio
Przerzutka tył: Shimano Deore
Wymieniłem łańcuch na nowy - HG53 - przeskakuje na dwóch najniższych
Wymieniłem kasetę na nową - HG 50 - nadal przeskakuje
wymieniłem łańcuch na 8 rzędowy Sram PC850 - nadal przeskakuje
Łańcuchy skracałem do 108 ogniw bo tyle wyszło z magicznego wzoru i wg instrukcji SHIMANO odnośnie doboru długości łańcucha. Nie da się jeździć Panowie pomóżcie bo za chwilę się powieszę na jednym z tych łańcuchów....
Proszę o pomoc. Jaki Łańcuch do tej kasety, (stara kaseta w bdb stanie)
malej.r3
-
- moderator
- Kontakt:
-
- moderator
- Kontakt:
No tak samo jak hak... patrzysz i stwierdzasz czy prosto prowadzi łańcuch, czy nie ma dużych luzów, czy pancerz nie jest gdzieś załamany i pęknięty co by "rzucał" linką, czy sprężyna w przerzutce nie jest pęknięta i łańcuch nie obejmuje wtedy wystarczającej części kasety. Korba nic nie ma do przeskakującego łańcucha na kasecie.
Trek Session Park
www.pinkbike.com/photo/12075880/
www.pinkbike.com/photo/12075880/
... albo źle oceniasz stan starej kasety i nie jest ona w bdb stanie, lub jej część. Biegi, na których jeździsz najczęściej są bardziej zużyte to o ile stary łańcuch jeszcze będzie chodził normalnie, to nowy może już gdzieś przeskakiwać.
Ale mówisz też, że wymieniłeś kete i kasetę na nowe to albo jest coś z rzeczy wymienionych wyżej, albo masz źle wyregulowaną przerzutkę... Wtedy wystarczy wykręcić ciut H i już.
Sprawdź co ludzie mówią, bo tak na dobrą sprawę w tym przypadku możne być wszystko co jest na linii manetka - przerzutka.
Ale mówisz też, że wymieniłeś kete i kasetę na nowe to albo jest coś z rzeczy wymienionych wyżej, albo masz źle wyregulowaną przerzutkę... Wtedy wystarczy wykręcić ciut H i już.
Sprawdź co ludzie mówią, bo tak na dobrą sprawę w tym przypadku możne być wszystko co jest na linii manetka - przerzutka.