Nowy Trek Session 2015

MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Nowy Trek Session 2015

Post autor: MLYNoBIKER »

Zaprezentowali dzisiaj nowe sessiony, ciekawa zmiana dla podstawowej wersji 8. Został przeprojektowany na wzór karbonowego parka.
Wahacz skrócony do 420mm, skok zmniejszony do 190mm.
Koła zostawili 26"
W modelach 88 i 9.9 tak jak było, 210mm skoku, koła zmienione na 27,5"
Oczywiście 8 oraz 88 aluminium, 9.9 karbon.
W osprzęcie nic się nie zmieniło, jedynie koła DT w każdej wersji, i model 88 zamiast foxa ma Boxxera Race :roll:

Session 8 Park 17,199zł
Session8park.jpg
Session 88 22,599zł
Session88.jpg
Session 9.9 34,999zł
session99.jpg
Kwiat126p
Kontakt:

Post autor: Kwiat126p »

okropne, wymyslają jedyne co to te kola 27,5 i to nie wiadomo po co, no roznica kolosalna na pewno...blee
nhp890
Kontakt:

Post autor: nhp890 »

9.9 wygląda fantastycznie, jaram się 650b. Malowanie ósemki mi się za to w ogóle nie podoba, ale z wahaczem 420 musi świetnie skręcać.
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

@Kwiat126p
No właśnie dlatego fajnie podzielili na Session FR 190mm 26" i Session DH 210mm 27,5"
Sensownie załatwili sytuacje, że zostawili rower na mniejszych kołach i można powiedzieć że to freeridówka teraz, a wersje DH... no cóż, takie życie wszyscy robią 27,5", muszą się dostosować.
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Czy rower za 22.5 tyś ma boxxera race czy mnie oczy mylą :D Ale jaja :D
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

@boogiel
dokładnie tak, w zeszłym roku tyle samo kosztował, osprzęt taki sam a jednak był fox 40. Wychodzi na to że za większe koła więcej sobie liczą :P a może błąd na stronie i chociaż r2c2 tam wsadzą? nie zmienia to faktu że za 22tyś to śmiech na sali :P
nhp890
Kontakt:

Ale jaki był Fox, bo raczej nie "pełna" wersja? A 40R czy coś podobnego wcale nie jest lepsze od Boxxera Race
Kwiat126p
Kontakt:

No wlasnie to ciekawe z tym 27 cali...Bo firma robi to co klient oczekuje więc przyznać sie który wpadl na pomysl zeby 27 zrobic? :D za 22 tys. masz 2x YT tues :) Więc chyba kpiny.
adiko
Kontakt:

Post autor: adiko »

Dla mnie to są jakieś kpiny .
Wredne te rowery że aż strach , modele 2014 prezentowały się o niebo lepiej i przynajmniej 26 .
Osobiście wolałbym propain`a z dorado za niecałe 11 tyś ....
nhp890
Kontakt:

Trek zawsze był drogi i nie ma co się spodziewać, że będzie konkurencyjny cenowo z YT czy Propainem, bo te firmy mają trochę inny target i znacznie mniejszą renomę o ile w ogóle jakąkolwiek. Rowery zjazdowe (szczególnie te z najwyższej półki) to towar luksusowy i odpowiednio kosztuje. Jak Cię nie stać na Lamborghini to zamiast narzekać na cenę kupujesz tańszy samochód, ot co.
Kwiat126p
Kontakt:

YT nie ma renomy i to nie towar luksusowy - dobre wnioski haha :D Maraton uśmiechu powinni reaktywować :) YT tues bylo za bodaj 11 czy 12tys na 2x lepszym osprzęcie. To se mogą tego treka darować za 22 tys. Jeszcze jedna uwaga - lamborghini kupuje frajernia i utracjusze tak z racjonalnego i ekonomicznego punktu widzenia np Błaszczykowski. Tak jak moj kolega kupuje sluchawki za 2,5 tys(przydatne bardziej jakością do studia nagrań) i wkręca sobie ze widzi roznice miedzy nimi a tymi za 500 zl. Tyle. Raz że głupota no bo to widac golym okiem i nie trzeba uzasadniac chyba? A dwa to czy inny rower 2x tańszy i lepszy osprzętowo np Canyona czy YT jest lepszy, czy lepiej sie jeździ itd to sprawa dyskusyjna, nie jest powiedziane że proporcjonalnei do ceny te rowery są 2x gorsze i 2x tańsze. Trek powiedzmy że jest ciut lepszy(niech będzie, mimo że ma gorszy osprzęt, nieszanujący wręcz inteligencji klienta) ale nie jest ciut tańszy - o tym mowie mowiac że to czysty palantokretynizm pchać się w to. Chyba nie wywołałem oburzenia tym oczywistym faktem i nie musze rysować wykresu?
Soulforged
Kontakt:

Post autor: Soulforged »

IMO Trek nie wyróżnia się praktycznie niczym (nie jest to jakaś przełomowa konstrukcja) wśród rowerów z wyższej półki i cena po prostu nie ma tutaj żadnego uzasadnienia, a nikt rozsądny nie zapłaci 50% wyższej ceny za samo logo i osprzęt jak w sprzęcie o klasę niższym. Czysty absurd.
MaxxisDH
Kontakt:

Post autor: MaxxisDH »

Wogóle to session 9.9 to kpina że rower jest na starym foxie bez kashimy hehe ...
Na zamówienie ! (spodnie ,jerseye ,gogle , kaski , ochraniacze , buzery itd ) GG:13394531
nhp890
Kontakt:

Re:

Kwiat126p pisze:YT to nie towar luksusowy - dobre wnioski haha :D
No chyba Twoje, bo napisałem wyraźnie że rowery zjazdowe to towar luksusowy. YT Tues zalicza się do rowerów zjazdowych.

Co do renomy - Trek jest jedną z kilku najstarszych i największych marek rowerów górskich, ich renoma jest znacznie większa niż YT czy Canyona (łopatologicznie - mam na myśli, że mają małą renomę W PORÓWNANIU DO TREKA, nie w ogóle.)

Co do Lamborghini, to była analogia. Session 9.9 jest produktem z najwyższej półki, nie musi być tani. Tak samo jak VW dowiezie Cię do celu kosztem znacznie mniejszym niż Lamborghini, tak Tues pozwoli uprawiać downhill kosztem mniejszym niż Session. Nie mówiłem, że Canyon czy YT są gorsze czy lepsze, mówiłem że są przeznaczone dla trochę innej klienteli.

Oczywiście nie twierdzę, że Trek ma rozsądną cenę, bo osprzęt jest faktycznie słaby.
quake
moderator
Kontakt:

Re:

Post autor: quake »

Cena jak to w Treku, jakos mnie ona nie dziwi. Troche bardziej dziwi za to paskudny wyglad i nieadekwatny osprzet. YT itp. maja inny target i duzo mniej "prestizowa" marke... ale wiele gorzej raczej nie jezdza, wygladaja lepiej i maja lepszy osprzet za duuuuzo nizsza cene. W tym przypadku chyba trzeba sie po prostu napalic na Treka, zeby to kupic.
Kwiat126p pisze:YT nie ma renomy i to nie towar luksusowy - dobre wnioski haha :D Maraton uśmiechu powinni reaktywować :) YT tues bylo za bodaj 11 czy 12tys na 2x lepszym osprzęcie. To se mogą tego treka darować za 22 tys. Jeszcze jedna uwaga - lamborghini kupuje frajernia i utracjusze tak z racjonalnego i ekonomicznego punktu widzenia np Błaszczykowski. Tak jak moj kolega kupuje sluchawki za 2,5 tys(przydatne bardziej jakością do studia nagrań) i wkręca sobie ze widzi roznice miedzy nimi a tymi za 500 zl. Tyle. Raz że głupota no bo to widac golym okiem i nie trzeba uzasadniac chyba? A dwa to czy inny rower 2x tańszy i lepszy osprzętowo np Canyona czy YT jest lepszy, czy lepiej sie jeździ itd to sprawa dyskusyjna, nie jest powiedziane że proporcjonalnei do ceny te rowery są 2x gorsze i 2x tańsze. Trek powiedzmy że jest ciut lepszy(niech będzie, mimo że ma gorszy osprzęt, nieszanujący wręcz inteligencji klienta) ale nie jest ciut tańszy - o tym mowie mowiac że to czysty palantokretynizm pchać się w to. Chyba nie wywołałem oburzenia tym oczywistym faktem i nie musze rysować wykresu?
Nie, YT jako marka nie jest "luksusowa" w swiecie rowerow. Renoma to troche inna sprawa, bo zlych opinii o YT nie pamietam... niemniej jednak, Trek tutaj tez goruje.

Co do Lamborghini - a nie moze tego kupic majetna osoba, lubiaca takie samochody? Jak kazda luksusowa marka, Lambo przyciaga wiele glupich klientow, szczegolnie ze wzgledu na bardzo prowokacyjny wyglad. Takie uogolnianie jednak zalatuje mi zawiscia. Racjonalny i ekonomiczny punkt widzenia nie dotyczy samochodow sportowych, niezaleznie od ceny. Osoba kupujaca Lambo (i inne super/hypercary) nie patrzy pod katem racjonalnosci i ekonomii, i nie o to w tych autach chodzi. Taka osoba moze chciec takie auto z wielu powodow, i na szczescie, jesli na to ja stac, moze takie auto kupic. Jesli ktos to kupuje tylko po to, zeby szpanowac na miescie... coz, wolno mu. Krzywdy nikomu nie robi.
Wiele osob jednak kupuje takie auta po prostu ze wzgledu na wyglad i/lub osiagi.

Ze sluchawkami tez poleciales...
Jakos tak wyszlo, ze spokojnie moge okreslic siebie melomanem. Mam sluchawki za ~150pln, 600pln i staly dostep do kilku modeli w przedziale 1500-3000pln. Audiofilem bym sie nie nazwal - nie wkrecam sobie, ze drewniana podkladka pod CD polepszy mi jakosc muzyki, tak samo jak nie wkrecam sobie, ze wszystko ponizej Flac'a 24bit/192khz nie gra :D

Slysze natomiast roznice miedzy 320kbps mp3 i Flac'iem, tak samo, jak slysze roznice miedzy sluchawkami za 150, 500 i 1500. I nie jest to roznica w sygnaturze dzwiekowej, tylko w samej jakosci tego dzwieku.
O ile Twoj kolega nie kupuje za 2.5k jakiegos Bose czy Beats'ow, to moze byc spokojny - zagraja one lepiej, niz sluchawki za 500pln, chociazby ze wzgledu na jakosc i duzo bardziej restrykcyjny dobor przetwornikow.
Co dziwne, sam potwierdziles, ze zagraja lepiej wtracajac, ze "przydatne bardziej jakością do studia nagrań". To jest muzyka, tutaj nie ma "jakosci tylko do studia". Jakosc dzwieku jest dla odbiorcy i nie bez kozery w studiach uzywa sie drogiego sprzetu - bo lepiej i wiecej slychac!
Hugoo
Kontakt:

Post autor: Hugoo »

Nie wiem co ludzie widzą w tym Yt. Według mnie Yt wyróżnia się jedynie osprzętem i wygląda dobrze, bo rama jeździ po prostu słabo. Co do Treka, to faktem jest, że nie jest wart tych pieniędzy, ale to, że Treki są drogie nie jest niczym nowym.
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

ale to, że Treki są drogie nie jest niczym nowym.
I tak w 2013r obniżyli ceny detaliczne, z 17,800 na 17,200, z 24,990? na 22,499 a 9.9 chyba z 39tyś. Targetem treka nie jest polski rynek.
Kwiat126p
Kontakt:

nie nie mam zawiści co do lambo czy nowego Treka za 22 tys. Śmieje się po prostu że jak wyjeżdżasz z lambo z salonu to już traci z 10 tys na wartosci bo uzywany :D a trek już kilka stowek co najmniej. Ten Trek trochę kojaży mi się z ludźmi nie znającymi się na rowerach (pan w salonie cos polecił i tyle)kupującymi np Cube na słabym osprzęcie za 3 tys a mogliby mieć coś innego na o wieele lepszym w tej samej cenie(różnica polega na samej ramie warto zauważyć!). Rozpatrując to ekonomicznie a jak ekonomia to od razu przychodzi na myśl cena/jakosć a potem porownanie z innymi :) Wnioskuje po prostu też że nie oplaca sie kupowac przesadnie drogiego(w porownaniu do innych i nawet na lepszych gratach), nowego sprzętu który szybko traci na wartości. Nie chcę robic offtopu na tematy ekonomiczne ale ta oferta treka wyjątkowo do tego prowokuje. Zeby chociaż dali faktycznie jakies mega topowe części albo ramę przeprojektowali jakoś fantastycznie...Może rację ma Mlynobiker ze targetem treka nie jest polski rynek no ale czy Canyon itd jest sprzedawany tylko w Polsce? Nie, te rowery też są za granicą i prawdopodobnie też kosztuja tam sporo mniej niz ten Trek. Chyba ze sie myle i Trek nam zawyża ceny bo to nacjonaliści? :) A na koniec policzcie sobie kasę za sam osprzęt tego Treka i osprzęt topowego YT Tues następnie odejmijcie od ceny jednego i drugiego i wyjdzie wam pewnie ciekawa suma za same ramy obydwu. Porownajcie je. To będzie dopiero przebitka. Warto?
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

Kwiat126p - Lambo traci 10 tysięcy po wyjeździe z salonu? Chyba funtów ;P 10 tysięcy złotych to potrafi hot-hatch stracić na wartości po wyjeździe z salonu.
I idąc tokiem Twojego myślenia - któro ma sens - nikt nigdy nie kupi topowego sprzętu bo za drogi, więc na rynku wtórnym też będą same używane Boxxery RC i Domainy 302...
Tutaj porównywanie samochodów do rowerów nie ma w gruncie rzeczy sensu. Lepiej porównywać, moim zdaniem, do choćby telefonów. Bo Apple każdy zna ;) Taki Trek. Płaci się za znaczek i za markę. To nie ważne, że w środku to tak naprawdę kilka podzespołów nie nadążających za Galaxy S4 czy One M7 (nie mówiąc już o następcach). Liczy się marka i prestiż. Dlatego też ludzie kupują Apple za 3,5-4 tysiące złotych, pomimo możliwości kupna - za dużo mniej - lepszego sprzętu ;)
ODPOWIEDZ