banshee scream =2 czy santa cruz v10
banshee scream =2 czy santa cruz v10
czesc otoz jakis czas temu zastanwialem sie co kupic do zawbawy we freeride i od tego czasu kupilem manitou dorado mostek kiere i teraz chce kupi ramei kola
tylko mam dylemat co bedzie lepsze czy rama banshee v2 rozmiar s z korba shimno hone napinaczem kiera z mostkiem kompletem hamulcow za 1800zł
czy ta santa
http://allegro.pl/rama-santa-cruz-v10-d ... 54522.html
pomozcie mi santa jest 2 razy tansza tylko czy to sie nada do czegos? rowerem bede latal dropy od 2 do 4 m do tego ma glownie sluzyc jakies wieksze gapy tez
aha i czy te kola beda dobre?
http://allegro.pl/show_item.php?item=4460033460
lub za 400zł komplet kol 24 na double wideach
pomozecie?
tylko mam dylemat co bedzie lepsze czy rama banshee v2 rozmiar s z korba shimno hone napinaczem kiera z mostkiem kompletem hamulcow za 1800zł
czy ta santa
http://allegro.pl/rama-santa-cruz-v10-d ... 54522.html
pomozcie mi santa jest 2 razy tansza tylko czy to sie nada do czegos? rowerem bede latal dropy od 2 do 4 m do tego ma glownie sluzyc jakies wieksze gapy tez
aha i czy te kola beda dobre?
http://allegro.pl/show_item.php?item=4460033460
lub za 400zł komplet kol 24 na double wideach
pomozecie?
do santy trzeba dedykowanej piasty, wiem bo mam. rama jest bardzo liniowa, i ma masakryczne przelozenie na damper, wiec na wiekszych hopach czy dropach zamyka zawieszenie. mam sprezyne 700lbs przy wadze ok 72kg i jest zbyt miekko. fajna ramka do jazdy dh, doslownie plynie po trasie, ale do ostrego fr nie ta charakterystyka zawieszenia. oprocz tego to rama jest mega pancerna, mozna scinac drzewa :P
http://www.pinkbike.com/u/szakal/album/
wlasnie zdazylem to zauwazyc ale dobrze ze przed zakupem bo juz bylem zdecydowany
santa wyszlaby mnie polowe ceny banshee screama
to odradzasz mi zakup santy? rama jest bez piasty ale sprzedawca ma jej poszukac i najwyzej ja dolozyc ,mozna sie naciac jak ktos o tym niewie a pozniej szukac piasty w nieskonczonosc
mam 185 cm i 100kg wagi jakiej sprezyny mialbym uzyc?
czy jednak banshee lepsze napewno mocniejsze?
santa wyszlaby mnie polowe ceny banshee screama
to odradzasz mi zakup santy? rama jest bez piasty ale sprzedawca ma jej poszukac i najwyzej ja dolozyc ,mozna sie naciac jak ktos o tym niewie a pozniej szukac piasty w nieskonczonosc
mam 185 cm i 100kg wagi jakiej sprezyny mialbym uzyc?
czy jednak banshee lepsze napewno mocniejsze?
Choopie, Scream jest z eastonu ;] pancerna rama. Choć zależy też co ktoś na niej robił, bo zmęczenie materiału prędzej czy później dopadnie ramę i nawet to może pęknąć. Dobić ją można zjeżdżając i z krawężnika, więc trzeba mieć kilka sprężyn na zmianę w zależności co mamy zamiar robić. No i wiedz, że waży to 7kg z hakiem ;]
Chcesz latać dropy to oczywiście że banshee pancerniejsze. Santa to zjazdówka do wybierania, scream to ciężki czołg do spadania.
Sam myślałem o V2 ale kupiłem Big Hita.
Odezwij się do mnie na PW to podyskutujemy
Sam mam freeride'ówke.
Sam myślałem o V2 ale kupiłem Big Hita.
Odezwij się do mnie na PW to podyskutujemy

Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
-
- moderator
- Kontakt:
Oj tam, nie zapominajcie o Klassenie z krankeda 5. Można? można... :P
Trek Session Park
www.pinkbike.com/photo/12075880/
Jak można w ogóle myśleć o wydaniu na screama 1800zł? Nawet z heblami (nie wiadomo jakimi). Ta rama tez warta jest 900zł. Do tego to Ska, a screamy były bardzo małe. Szukaj dalej. Big Hit, Faith, Może ten shore' co jest na allegro.
No i do czego ten rower chcesz miec? Dropy? Latałes cos duzego wczesniej? Co przez freeride rozumiesz?
No i do czego ten rower chcesz miec? Dropy? Latałes cos duzego wczesniej? Co przez freeride rozumiesz?
-
- moderator
- Kontakt:
Oj @Puncu go back to school 
Na zielonej v10 z shiverem sporo jeździł, na jakieś grubsze akcje ją brał, bo częściej faktycznie bullit z monsterem

Na zielonej v10 z shiverem sporo jeździł, na jakieś grubsze akcje ją brał, bo częściej faktycznie bullit z monsterem
Trek Session Park
Re:
A faktycznie przewinęła się taka ramka. Ale to była V10? Na roadgapie urwał szprychy w tylnym kole. O tej ramie mówisz?MLYNoBIKER pisze:Oj @Puncu go back to school
https://www.youtube.com/watch?v=dEDA3X4J4sM
Sory za offtop.
Edit.
Faktycznie V10 z ok. 2002r.
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
-
- moderator
- Kontakt:
@Puncu
Tak, na rampage też startował na zielonej v10
http://ep1.pinkbike.org/p4pb70220/p4pb70220.jpg
Tak, na rampage też startował na zielonej v10
http://ep1.pinkbike.org/p4pb70220/p4pb70220.jpg
Trek Session Park
wybor padl na sante
ze wzgledu na cene
dostalem rame santa cruz v10+ damper 5th element + truvativ gga pipe dh+tylna przerzutka slx + holzfellery+napinacz + stery tioga + 2x nowe opony maxxis minion dh + nowe dedykwoane detki do 3.0 + kiera funn kilo i mostek tioga dh za bagatela 500zł
wszystko dlatego ze gosc nie ma piasty na tyl 140mmx15 nietypowa ale mam dostep do cnc i zrobie sobie 2 tuleje z 15 mm na 10 mm i dluga poloske z gwinetm tak zebym mogl zamontowac piaste 135x10
do tego kupilem dorado z 760zł i mysle ze zmieszcze sie w 2000 ze zjazdowka zlozona na kultowym sprzecie 

dostalem rame santa cruz v10+ damper 5th element + truvativ gga pipe dh+tylna przerzutka slx + holzfellery+napinacz + stery tioga + 2x nowe opony maxxis minion dh + nowe dedykwoane detki do 3.0 + kiera funn kilo i mostek tioga dh za bagatela 500zł

-
- moderator
- Kontakt:
@Spaced
Oj tam kilo 710mm miał, to nie jest wąsko :P
A ja z kolei jaram się, taka v10 z dorado na gumach 2.6. No lubię krankeda...
Co nie zmienia faktu że jak @torque3 chce na niej latać 2-4m dropy to wystarczyła by w 100% jakaś lekka soda itp
Oj tam kilo 710mm miał, to nie jest wąsko :P
A ja z kolei jaram się, taka v10 z dorado na gumach 2.6. No lubię krankeda...
Co nie zmienia faktu że jak @torque3 chce na niej latać 2-4m dropy to wystarczyła by w 100% jakaś lekka soda itp
Trek Session Park
Re:
Rower służy do jazdy, klasyka mozna sobie złożyć jako 7my rower. Chłopak chce latać to niech ma coś na czym będzie dobrze się latać. Sam mam Ellswortha Jokera na rower do Enduro przerobionego i dużo chetniej zamieniłbym go na coś nowego bo zajawka, że masz oldschool trwa tydzien, a na rowerze jezdzisz kilka lat.Puncu pisze:Ale posiadanie oldschoolowego klasyka do FR to też jest coś. Ja się jaram Ellsworthem z Dorado KlassenaAlbo Schwinn Straight 8 Dannego Swan'a.
500 zl za rame z 5th elementem + korby przerzutka slx nowe gripy sa skrecane te po 100 zł n allegro kiera itp opony maxxis mnion dh 2,5 500zł
za set tanio!!!! dorado za 760 zł z allegro :P z 1260zł z allegro jest oldshool bez kol i hamulcow
bedzie to moj 4 rower na codzien mama authora horizon do xc mam gianta rincona
ta zjazdowka tylko na hopki dropy itp musialbym byc fisniety zeby dojezdzac takim rowerem 23 kg na hopy
pakuje w busa i jade wrzuce pozniej fotki

ta zjazdowka tylko na hopki dropy itp musialbym byc fisniety zeby dojezdzac takim rowerem 23 kg na hopy

Re:
Nie wiem co napisałeś bo nie używasz interpunkcji ale tylko na hopy to są dirtówki i małe fulle. Na prawde masz ten rower tylko po to zeby skakać z hop czy chcesz tez pojezdzic troche? Tak czy siak szersza kiera Ci się przyda, to najtanszy mozliw upgrade, który daje tak dużo.torque3 pisze:500 zl za rame z 5th elementem + korby przerzutka slx nowe gripy sa skrecane te po 100 zł n allegro kiera itp opony maxxis mnion dh 2,5 500złza set tanio!!!! dorado za 760 zł z allegro :P z 1260zł z allegro jest oldshool bez kol i hamulcow
ta zjazdowka tylko na hopki dropy itp musialbym byc fisniety zeby dojezdzac takim rowerem 23 kg na hopypakuje w busa i jade wrzuce pozniej fotki