AliExpress - kupno, cło, VATy i inne opłaty

djwiocha
Kontakt:

AliExpress - kupno, cło, VATy i inne opłaty

Post autor: djwiocha »

Tak więc znalazłem całkiem ciekawą ofertę na jednej ze stron na której jak widzę można kupić z chin całkiem tanio niezłe rzeczy. Konkretnie chodzi mi o: http://www.aliexpress.com/store/product ... 50233.html

Jak widać nawet z wysyłką wychodzi 2 razy taniej niż w Polszy.

Jest jednak pewnie problem, nigdy niczego z chin nie zamawiałem i nie to że się boję zwyczajnie tylko nie mam wiedzy odnośnie całej strony prawnej tego przedsięwzięcia. Domyślam się że ktoś już kupował na tym całym AliExpress i mógłby podzielić się doświadczeniami. Albo nawet jeśli ktoś ma wiedzę (i jest jej raczej pewny, a nie gównoburza i prawniczy bełkot) jak to jest z rożnymi opłatami typu cło, VAT i inne pańskie daniny.

Dlatego nie obraziłbym się gdy ktoś opowiedział co i jak, bo jak myślę nie tylko mi by się to przydało. W końcu chyba wszyscy wolą kupować taniej :D
ROWER / BLOG / YOUTUBE / PINKBIKE
koperr
Kontakt:

Post autor: koperr »

Cła nie zapłacisz jeśli przesyłka nie przekroczy jakiejś tam wartości - bodajże 30$. Chińczyk zazwyczaj zaznacza opcje "gift" czyli prezent a wartość wpisuje, przynajmniej w przypadku tego jerseya 5$. Ja zamówiłem ten sam tylko czarny, paczke dostałem po 10 dniach od wysłania z Chin, więc bardzo szybko. Musisz mieć tylko Paypal'a żeby zapłacić w innej walucie. Generalnie spoko, jakościowo też, w rozmiar wstrzeliłem się idealnie. Wiadomo, każdy chce taniej, zwracając uwagę na to, że tu kupujesz TLD za 80-90 zł z wysyłką a w PL trzeba zapłacić 200+ PLN. Sporo osób tam zamawia ciuchy na rower więc opcja jest dobra na zaoszczędzenie kasy ;) Co do oryginalności i jakości wykonania - zapewne jest niższa niż oryginału, chociaż na 100% tego nie stwierdze, nie miałem do porównania "oryginału" - bynajmniej może są one robione w jednej fabryce ;) Wizualnie po fotkach się tego nie sprawdzi. W każdym razie - kupiłem tam jersey Grand Prix i spodenki Moto, dotarły, miały metki TLD, kupiłem to taniej niż najtańszego Royala czy One w Polsce więc czemu nie być zadowolonym ;)
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

Większość łaszek Troya dostępnych na allegro taniej niż w sklepach pochodzi właśnie z tego serwisu :) Nasi przedsiębiorczy rodacy już dawno odkryli ten portal :)
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
Neli
Kontakt:

Post autor: Neli »

Bardzo często kupuje na Aliexpress. Jedyna wada to, że na paczuszkę długo trzeba czekać. Ale jest za darmo, więc nie ma na co narzekać.
kris_w
Kontakt:

Post autor: kris_w »

Ja kupiłem lampkę na Ali ( http://www.aliexpress.com/item/Security ... 02159.html ).
Świeci zajebiście, ale jak ładowałem baterię zasilaczem z zakupionego zestawu - to wywaliło mi korki w mieszkaniu i spaliło zasilacz :)
Więc trzeba uważać...bo większość to po prostu Chiński szajs...
kris_w
Kontakt:

Post autor: kris_w »

aaa...a rękawiczki "Fox'a" z Ali wyglądają i leżą na rękach jak jakieś ochronne do kopania rowów ;)
muras
Kontakt:

Post autor: muras »

Na Ali sensowne jest tylko kupowanie rdzennie chińskich produktów. Jeśli coś ma logo znanej "zachodniej" marki to na 99 % jest podróbą. TLD, FSA, Ritchey, Enve na 100% nie są oryginalne.
ODPOWIEDZ