Warto kupić taki rower DH/FR?

Torox1
Kontakt:

Warto kupić taki rower DH/FR?

Post autor: Torox1 »

Witam. Mam na oku rower Iron Horse Sunday 2008.
http://olx.pl/oferta/iron-horse-sunday- ... 6xVlL.html
Warto mi go kupić za 3500zł bez przedniego hebla? To będzie mój pierwszy full i chciałbym się dowiedzieć czy jest on wart bez tego hebla 3500zł :)
Kwiat126p
Kontakt:

Post autor: Kwiat126p »

Moim zdaniem oczywiście że warto. IH zawsze :) Niezły osprzęcik. Damperek, amorek, kółka, przerzutka itd. Za 3,5 tys jak najbardziej wg mnie. Tylko dokladnie nazlezy dowiedziec sie o stan wszystkiego.
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Fajny rowerek, IH to niezniszczalna rama, ale upewnij się czy M będzie pod Twój wzrost, te ramki trochę małe były z tego co mi się kojarzy.
Torox1
Kontakt:

Właściciel pisał mi że lewa laga Bombera cieknie przy uszczelce. Olej wymienił i kilka dni po wymianie zaczął przeciekać ale napisał mi że jutro lub za kilka dni uszczelkę wymieni i będzie ok. Martwi mnie też rocznik amora 2005 bo kolega kupił Kone Stinky z Bomberem 2005, skoczył ze schodów i prawa dolna laga mu pękła :/ Mam też wrażenie że 888 w tej ramie jest pod dużym kątem. Znajomy też mi powiedział że ten rower to typowy DH czyli do FR się nie nadaje i źle się na nim skacze :/ Co o tym sądzicie?
Dogadałem się z tym kolesiem że za 3500zł wymienia sam cieknące uszczelki oraz nie daje mi przedniego hebla i zapasowej opony Maxxis i daje mi napinacz nie E13 taki jaki jest zamontowany tylko zamienia go na Bop.
SegatiV
Kontakt:

To Ci bzdury pisał, rama jest bardzo skoczka, dirta nie polecisz, ale w FR będzie idealna.

tak to jest z używanymi częściami, loteria jakich mało. Te ósemki mają opinię niezniszczalnych, ale 9 letni amor łatwo w życiu nie miał, to pewne. Jeśli wymieni Ci cieknącą uszczelkę, zejdzie z ceny 200zł to brak tych rzeczy będzie nie zauważalny (taki hebel to ze 150zł max). Pamiętaj, że sama rama to z 2500zł jak nic, sam bym chciał z tego rocznika Sunday'a tylko w rozmiarze L.

Jeśli masz obawy to szukaj dalej, czegoś nowszego, nic na siłę.
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

Co do 888 z 2005r. to jedne z najpancerniejszych roczników. Wymiana uszczelek czy oleju to nie problem. Gorzej z tłumikami bo przy nieumiejętnym użytkowaniu/serwisowaniu łatwo urwać/zerwać gwinty.
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Torox1
Kontakt:

Jaki ta rama ma skok? I czy łatwo będzie na tym rowerze pokonywać dłuższe dystanse? Nie zajadę się na nim? Z taką ramą o hopkach na lokalnych trasach mogę zapomnieć czy nie? I jeszcze jedno. Skoro uszczelka zaczęła przeciekać to mogę mieć obawy że w środku jest coś rozj*bane czy to raczej nie możliwe? Ostatnie pytanie na koniec. Czym różni się ten napinacz E13 od Bopa?
Puncu
Kontakt:

Re:

Torox1 pisze:Skoro uszczelka zaczęła przeciekać to mogę mieć obawy że w środku jest coś rozj*bane czy to raczej nie możliwe?
Raczej nie, bo tam wszystko już pływa w oleju (otwarta kąpiel olejowa) :D
Najprawdopodobniej jest to uszkodzona uszczelka olejowa.
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

ten rower nie nadaje sie do jazdy na dystanse,to rower do zjedzania w dol.
jesli koles chce wymienic jedna uszczelke,to najpewniej jezdzi na jakis gownianych zamiennikach,bylbym ostrozny,bo moze sie okazac,ze amor serwisowany w warunkach domowych przez domoroslego mechesa w ktoryms miejscu nie domaga.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
Torox1
Kontakt:

Napisał mi że olej wymieniał sam ale teraz jak kupi uszczelki (nie jedną tylko komplet) ale nie oryginalne tylko zamienniki (podobno jakieś za 55zł) to już odda do serwisu na przegląd żeby wymienili olej, uszczelki i wszystko nasmarowali :) Co do jazdy na dłuższe dystanse to jeżeli bym zmienił kompresję dampera żeby tak się nie uginał i dałbym wyżej siodełko to może bym dojechał gdzieś dalej :D

PS. Dowiem się w końcu jaki ta rama ma skok? :D Bo wyczytałem gdzieś w necie że 200mm ale wolę się upewnić :)
SegatiV
Kontakt:

Tak, rama ma 200mm skoku.

A nie lepiej żebyś sam sobie ogarnął ten serwis? Niech gość zejdzie Ci jeszcze z ceny tego zestawu uszczelek, oleju i serwisu, a jak ty zajrzysz do środka będziesz miał pewność, że nie jest pełny gumek od majtek.

Jak starczy Ci sił to i 100km zrobisz, ale przyjemnością tego nie nazwę. Ja zjazdówką po 20km w 1str. robiłem żeby dojechać na trasę, więc wszystko jest w zasięgu.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Może zamiast myśleć o niekompletnym sypiącym się rowerze rzuciłbys okien na allegro bo tam np. bardzo fajny cannondale stoi w fajnym stanie:

http://allegro.pl/cannondale-perp-07-to ... 16984.html
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

fakt,biorac pod uwage pytanie o jazde po plaskim,ta propozycja wydaje sie sensowniejsza i pewniejsza..
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
Spaced
moderator
Kontakt:

No i jeśli opis prawdziwy to poza heblami pewnie bardzo fajny stan. Rama od sundaya gorsza ale jak budżet sciska i kupuja rodzice to i tak szybko na update nie bedzie kasy wiec to lepsza opcja
Mongolski
Kontakt:

Post autor: Mongolski »

spoko canon ;]
enduro/ fr/ street  www.pinkbike.com/u/mongolski/
Torox1
Kontakt:

Po 1. Nie chcę amora 1 półki tylko 2 półkę.
Po 2. Nie chcę ramy 1 zawiasowej.

Poza tym ten Sunday jest spoko, nawet na fajnym osprzęcie i w dobrym stanie, koleś da go na serwis także amor będzie pewniejszy więc myślę że powinno być ok. Co do stylu jazdy to o dircie nie myślałem w ogóle bo wiem że tam nie nadaje się amor 2 półkowy ani w ogóle rama powyżej skoku 120mm. Jedyne co mnie interesuje to DH i FR a ewentualną męczącą jazdę po równym jakoś przeboleję :)
Puncu
Kontakt:

No skoro już podjąłeś decyzje to my Cię na silę nie będziemy odwodzić od tego wyboru ;)
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Mongolski
Kontakt:

Post autor: Mongolski »

dokładnie tak jak pisze Puncu. nikt Cie rwac na siłe nie bedzie ale juz jesnien, ktora przyniesie przesiew w biznesie ;]
enduro/ fr/ street  www.pinkbike.com/u/mongolski/
Spaced
moderator
Kontakt:

Re:

Torox1 pisze:Po 1. Nie chcę amora 1 półki tylko 2 półkę.
Po 2. Nie chcę ramy 1 zawiasowej.

Poza tym ten Sunday jest spoko, nawet na fajnym osprzęcie i w dobrym stanie, koleś da go na serwis także amor będzie pewniejszy więc myślę że powinno być ok. Co do stylu jazdy to o dircie nie myślałem w ogóle bo wiem że tam nie nadaje się amor 2 półkowy ani w ogóle rama powyżej skoku 120mm. Jedyne co mnie interesuje to DH i FR a ewentualną męczącą jazdę po równym jakoś przeboleję :)
1.Chcesz dojezdzac i robic tripy i chcesz 2 półke? Ok czyli tak na prawde szukasz roweru co ładnie wygląda i w dupie masz funkcjonalność. Tylko po co nas pytasz. Znajdz coś ładnego i tyle. Najwyzej sie rozleci.

2. Skoro nic nie wiesz o rowerach dh/fr to nie wypowiadaj się o 1 zawiasach.
ODPOWIEDZ