Shimano Deore - problem z regulacją przerzutki

c24rny
Kontakt:

Shimano Deore - problem z regulacją przerzutki

Post autor: c24rny »

Hej.
Ostatnio zabrałem się za wymienianie zużytych części i przyszła kolej na linkę przerzutki.Stara działała tak, że trzeba było czasem czekać parę sekund zanim wpadł odpowiedni bieg. Zmieniłem linkę i zabrałem się za regulację. Od razu mówię, że nie mam możliwości podkręcania linki przy manetce. Zostają tylko 3 śrubki przy przerzutce. I tak zakres H i L ustawiony. Przerzutki wchodzą od razu i bez dźwięku "ocierającego łańcucha". Niby wszystko ok bo biegi od 1 do 8 wchodzą, ale kaseta ma ich 9 i na największą zębatkę w kasecie łańcuch ni ***** wejść nie chce. Już mi się pomysły kończą jak to to wyregulować, żeby wszystkie przełożenia wchodziły. Ewentualnie oleję najlżejsze przełożenie, ale czasami może się przydać.
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

Poluzuj śrubę zakresy największej zębatki i spróbuj ręką wepchnąć przerzutkę na najwyższy bieg.
Z tego co opisujesz wygląda na to że albo śruba blokuje Ci najwyższy bieg albo linkę źle naciągnąłeś.
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
c24rny
Kontakt:

linkę sprawdzałem kilka razy i naciągnięta jest. Sprawdzę tak jak piszesz - poluzuję i wepchnę ręką. Dzięki Puncu!
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

eee.... Wymień pancerz przerzutki po całości, następnie sprawdź czy hak nie jest z deka krzywy.
Back in black
c24rny
Kontakt:

no właśnie pancerz jeszcze daje radę, ale hak rzeczywiście może być minimalnie skrzywiony.
ODPOWIEDZ