[Oś suportu] - dopasowanie do korby

DiabloR
Kontakt:

[Oś suportu] - dopasowanie do korby

Post autor: DiabloR »

Brakuje mi po ~3mm z obu stron osi aby korby oparły się na łożyskach suportu. Chcę dołożyć parę podkładek pod miskę od strony napędu. Od strony napędu mam już 2 podkładki i 1 po drugiej stronie.

Pytanie: Jest to dobry pomysł, czy raczej kolejne podkładki mogą zaszkodzić?
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

Jaki masz suport, korby i szerokość mufy?
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
DiabloR
Kontakt:

Suport howitzer xr, korby holzfeller, mufa jeżeli sie nie myle 73mm w ramie big hit fsr 2005.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

hmmm... nie powinieneś mieć żadnych podkładek pod suportem na mufie 73, tzn. tylko jedną od strony napędu jeżeli napinacz masz pod iscg.

Albo za słabo skręcasz śruby (miałem tak w Hussefelcie na Hovitzerze, że by doszło wszystko musiałem dociągać korby stając na kluczu - oczywiście wszystko dobrze nasmarowane i złożone ale wielowypust był tak spasowany), albo masz suport pod 83, ale nie wiem czy byś to w takim wypadku założył...
Puncu
Kontakt:

Re: [Oś suportu] - dopasowanie do korby

Post autor: Puncu »

Na 80% masz korby pod mufe 83mm.
Sam montowalem szersze korby do BH ale one miały system montażu Hollowtech i luz skasowałem podkładkami teflonowymi RF.

Sprubuj zmierzyć długość suportu ;)
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
DiabloR
Kontakt:

Bardzo możliwe że się pomyliłem w mufie, dlatego napisałem ramę. Mam wrażenie, że korby wchodzą do końca. Jeżeli to coś pomoże to zmierzylem suport od miski do miski i wyszło 11cm. Korbe od strony napędu już wykrecilem i jutro chce odkręcić miskę od napędu i dorobić podkladki z miękkiego plastiku. Zastanawia mnie czy oś może nie jest za długa. Nie zmierze jej teraz bo lewe ramię jest dokręcone.
DiabloR
Kontakt:

Jeszcze jedna sprawa, na starym suporcie howitzer team ramię korby pięknie aż po samo łożysko wchodzi. Gdzie jest problem i jak to naprawić?
Martwi mnie że przez taka ilość podkladek mogę zrobić krzywdę ramię ponieważ miska będzie zbyt płytko wkrecona lub czy przez to nie po wsta ną luzy na osi? Czy błędem by było podmienienie osi z nowego na oś ze starego suportu? To coś zmieni? Możliwe że ośki są różnych długości?
MUSZEL
Kontakt:

nie baw się w takie podkładki, dopasuj odpowiedni suport.
DiabloR
Kontakt:

Więc mam wymienić cały suport bo mam parę mm za dużo? A jak z osią? Mogę podmienić na tą gdzie korby całe wchodzą? Czy takie praktyki są zabronione? Żeby oś z howitzer team przełożyć do howitzer XR?
MUSZEL
Kontakt:

myślę, że samą oś możesz podmienić. Mógłbyś również podrzucić jakieś zdjęcia, było by jaśniej
DiabloR
Kontakt:

https://plus.google.com/u/0/photos/1066 ... 4212882033

Oto zdjęcia, dziś próbowałem dorobić podkładki aby zobaczyć jak to będzie wyglądało.
Wsadziłem w sumie jakieś 4mm podkładki i nie dało to pożądanego efektu.(Na zdj nie ma ukazanych dorabianych podkładek) Ostatnim pomysłem jest wymiana osi na poprzednią. Na jednym ze zdjęć widać, że korba nałożona na stary suport ładnie przylega do łożyska. Nie mam możliwości porównania tych osi, do czasu aż nie przyjdzie do mnie nowy klucz do korb (poprzedni się wytarł) i będę mógł odkręcić drugą korbę w celu wyjęcia osi.

Nie mam więcej pomysłów jak zmusić korby żeby przyległy do łożysk a nie widzi mi się wymienianie czegokolwiek na nowe podzespoły o innych parametrach.

Liczę na Waszą pomoc.
SIEKIERKI WAWA
Kontakt:

Post autor: SIEKIERKI WAWA »

oś możesz po prostu wybić,jeśli zdjąłeś ramie korby
ODPOWIEDZ