Kupilem uzywany rower i mam pare pytan.

Wonsz
Kontakt:

Kupilem uzywany rower i mam pare pytan.

Post autor: Wonsz »

Witam!

Na wstepie chcialem dodac,ze w tematyce rowerowej jestem praktycznie zielony.

Jakis czas temu kupilem uzywany rower:

Obrazek

Z tego co pogrzebalem w internecie i doczytalem z naklejek(ktore poodklejalem) to na zdjeciu widzimy :

RAMA: DaBomb XLR 8R

AMOREK: DJ2 Marzocchi

KORBA: Hussefelt truvativ optimizer

TYLNA PIASTA: Novatec NT-D042SB

+ jeszcze jakies rzeczy o ktorych nie warto pisac. Za rower bez hamulcow zaplacilem 450zl - tu pojawia sie 1 pytanie - oplacalo sie ?

Od roweru nie oczekuje nie wiadomo czego. Na chwile obecna smigam sobie nim po lesie i po pumptruckach. Co warto w nim zmienic abym odczuwal pelna frajde z jazdy ? Na pewno chce wymienic napinacz bo obecny chodzi strasznie glosno i piszczy. Pytanie tylko skad mam wiedziec jaki bedzie pasowac?

Jakies dodatkowe rady dla swiezaka :) ?

Pozdrawiam!
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

Najpierw trzeba zacząć od tego że nie wiadomo nic na temat stanu technicznego tego roweru. Czy przerzutka nie ma luzów, czy korby/suport nie złapały luzów, czy koła proste, czy rama nie pęka gdzieś, czy amortyzator ma cokolwiek oleju w sobie i w jakim stanie są uszczelki, czy kaseta nie zjechana, czy łańcuch nie rozciągnięty, czy linki hamulców nie na śmieci, czy klocki hamulcowe jeszcze w ogóle są...
Najpierw doprowadź rower do stanu używalności, później próbuj ulepszać ;)
Tak to bym zaczął od zmiany mostka na jakiś krótszy i od ustawienia kierownicy po ludzku. Bo musiałbyś mieć dosłownie 4 kilometry wzrostu żeby to było optymalne...
Serwis amortyzatora coby go nie zakatować.
Zmiana hamulców na choćby Avidy Elixir 3.
Zrobiłeś też to zdjęcie od strony hamulców, totalnie nie wiadomo co to za napęd.
A, i oczywiscie pedały na jakieś platformy które jakkolwiek trzymają ;)
Wonsz
Kontakt:

Post autor: Wonsz »

Siemka!

Stan techniczny jest b.dobry poniewaz bylem juz z nim w serwisie. Przerzutka, tarcze, manetki, hamulce, linki - nowe (Tektro Novela). Suport i korba stan dobry. Rama nigdzie nie peknieta i nie spawana. Amortyzator byl sprawdzany przy serwisie jest ok.

Co do kierownicy to jestem troche zdziwiony bo jezdzi mi sie nim calkiem ok - rozumiem ,ze mam ja ustawic nizej/bardziej plasko (mam 182cm wzrostu)?

Dorzucam zdjecie od drugiej strony.

Obrazek

Co musze zmierzyc jezeli chce wymienic mostek i napinacz ?

Pozdrawiam
Puncu
Kontakt:

Re: Kupilem uzywany rower i mam pare pytan.

Post autor: Puncu »

Napinacz to w ogóle jest źle zamontowany od tego zacznijmy. Gorna rolka powinna zapobiegać łańcuch przed spadnięciem lecz go nie napinać, a dolna rolka powinna iść pod łańcuchem by go prowadzić na zębatke w momencie gdy kręcisz korbami do tyłu.

Co do mostka to trzeba zmierzć rure sterową i kierownice. Skoro amor to DJ to będzie to 1,1/8 cala a kierownica to 31,8mm lub 25,4mm. Ale co do tego trzeba sie upewnić.
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

To idź lepiej do normalnego serwisu... Bo jeśli ten serwis nie zauważył jak ten napinacz jest założony to pewnie widelec obejrzeli tylko z zewnątrz i stwierdzili że ładny i nie podrapany. A w środku tłumik mógł się zamienić w otwartą kąpiel złomowo-olejową. Chociaż pewnie 'olejem' też nie da się tego nazwać..
Hamulce może i nowe, ale to tanie tarczowe mechaniki. W góry lepiej się z tym nie wybieraj jeśli Ci życie miłe, ale na codzień od biedy starczą.
Przerzutka jeśli faktycznie nie ma luzów i działa jak powinna to nie jest taka zła, alivio może nie jest szczytem marzeń czy nawet przeciętną przerzutką ale nie jest krapiszczem ;)
ODPOWIEDZ