Dartmoor Trail i narrow-wide

Resor_Ck
Kontakt:

Dartmoor Trail i narrow-wide

Post autor: Resor_Ck »

Witajcie
Nie znalazłem dużo na forum w tym temacie, więc zakładam nowy. Proszę Was o jakieś opinie na temat zębatki Dartmoor Trail oraz coś o systemie narrow-wide tzn. jak z jazdą bez napinacza, bez sprzęgła, warto dołozyć do narrow mimo wszystko? Jakie macie zdanie na temat nw? Przeznaczenie: dh (i enduro; napęd taki sam) do ht z napedem: przerzutka shimano ZEE ze sprzęgłem i łańcuch shimano Tiagra oczywiście wszystko 10s.
Zgóry dziękuję i pozdrawiam! :lol:
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

czemu pytasz o używanie NW bez sprzęgła skoro zaraz mówisz że będzie współpracować z Zee że sprzęgłem? :p
ja osobiście na ten sezon też ściągam napinacz na rzecz NW (nie od Darta) +Zee, ale moja maszyna to nie sprzęt DH. Ponoć w dh nie każdemu wystarczą taki system i ludzie wracają do napinacza, ewentualnie sama prowadnica na górze (Dart też ma coś takiego za ok 80zł, mocowane jak przednia przerzutka).
Pupgo
Kontakt:

Post autor: Pupgo »

Resor_Ck
Kontakt:

Przeglądałem te posty, ale wciąż mało (pisałem wyżej) a o uzywanie bez sprzęgła pytam, gdyż kilka rowerów i nie każdy ma sprzęgło :)
Zalas
Kontakt:

Post autor: Zalas »

Kurde mało wiem o napinaczach... Sprzęgło?
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

@Zalas - Jak mało wiesz to po co się udzielasz... To się tyczy większości Twoich wypowiedzi na tym forum.
Bez sprzęgiełka może nawet działać, ale w cięższych warunkach wypadałoby jakikolwiek napinacz założyć (albo chociaż prowadnicę o której mówił Muszel) bo inaczej napęd będzie bardzo niepewny.
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Zalas- To w przerzutkach, nie w napinaczach- zapewnia zawsze dobry naciąg łańcucha.
Vinrael- zapytał się tylko, wyluzuj
Zalas
Kontakt:

Post autor: Zalas »

Vinreal chodziło mi o to, że mało wiem o napinaczach to po pierwsze, po drugie nie muszę być znawcą we wszystkim i jest 2tyś tematów które ominąłem "bo nie wiem". Jak minie tak bacznie obserwujesz mnie to pewnie widziałeś, że zakładam tematy żeby dowiedzieć się więcej. A w tematach innych staram się przekazać tyle ile wiem lub czego ja doświadczyłem... Tu zadałem pytanie "sprzęgło?" Bo liczyłem, że ktoś mi tu wyjaśni w szybko i zwięźle albo podrzuci link.

I Przepraszam, że piszę ten wywód tutaj, wiem, że to nie miejsce na to ale nie bd zakładał do tego innego tematu. I żeby było jasne to nie rozciągamy tego dalej bo chłop przyszedł się tu dowiedzieć czegoś innego. Ktoś coś to zapraszam na PW

Dziękuje Boogiel :D takiej odp oczekiwałem :)
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
MUSZEL
Kontakt:

Zalas - sprzegło to dość nowy wymysł w przerzutkach, ma na celu zmniejszenie latania wózka przerzutki i łańcucha na większych wertepach. Poczytaj w googlach o systemie Shadow Plus (Shimano) i Type 2 (Sram) jeśli temat Cię interesuje ;)
eisen
Kontakt:

Post autor: eisen »

Mam taką zębatkę w fulu, do tego łańcuch na 8 przełożeń i normalna przerzutka. Problem spadania łańcucha nie zniknął, ale zmalał dość znacznie. Myślę że sprzęgło pomoże, ale jakiś napinacz chyba warto dokładać na hardkorowe trasy. Zależy gdzie jeździsz. Wydaje mi się, że rezygnując z napinacza najpierw lepiej kupić coś że sprzęgłem, a potem ewentualnie NW.
Resor_Ck
Kontakt:

eisen, dzięki wielkie, takich odpowiedzi szukam ;)
sneakerheadg
Kontakt:

Post autor: sneakerheadg »

Wlasnie rozkminialem czemu niektore rowery seryjne nie maja napinacza. Ja bede smigal i na zebatce typu narrow wide E.13 + do tego napinacz e.13.
Mysle ze nie spadnie mi lancuch.
PZDR
MUSZEL
Kontakt:

nie rozumiem sensu normalnego napinacza plus NW. Zwykły napinacz w 99.9% przypadków eliminuje spadanie łańcucha, po co tutaj jeszcze NW? ;)
djwiocha
Kontakt:

Re: Dartmoor Trail i narrow-wide

Post autor: djwiocha »

Po te 0,1% :D A myślę że warto. Bo zawsze może kiedyś ktoś zrezygnuje z napinki a NW już będzie miał.
ROWER / BLOG / YOUTUBE / PINKBIKE
sneakerheadg
Kontakt:

Post autor: sneakerheadg »

Tym bardziej ze te zebatki NW czesto kosztuja tyle samo co zwykle to lepiej kupic taka i miec spokoj.
ODPOWIEDZ