Witam. Przesiadam się tymczasowo z fulla na sztywniaka i mam kilka pytań:
- Jakie ramy polecacie ważę 70kg wzrost 183cm
- Mam zamiar zrobić singlespeed i czy łańcuch zrobić sztywny czy ma mieć minimalny luz ?
I jak możecie mi powiedzieć co powinienem jeszcze wiedzieć
przy twoim wzroście - to chyba tylko surge by się nadawał.
przynajmniej ta jedna rama jest odpowiednio długa,by proporcje byly zachowane. i wygoda
to w jaki sposób zrobisz singla,zależy od haków ramy.naciąg łańcucha też z tego wynika.chyba oczywiste jest że przy pionowych hakach nie masz praktycznie wpływu na naciąg,nawet jeśli zastosujesz półogniwa. generalnie ma być naciągnięty,ale żeby nie trzeszczal przy pedałowaniu.
mozesz też wziąć poprawkę,że prawie na pewno będą cie boleć plecy.
Z tego co się orientuje to łańcuch powinien być tak naciągnięty żeby przy naciąganiu palcem w środku rozpiętości, między jedną a drugą zębatką, można było łańcuch naciągnąć o 1cm. To takie wstępne założenie. A potem widać to podczas jazdy, za słabo łańcuch spada, za mocno wszystko ciężko chodzi i skrzeczy.
Najlepszy sposób na napięcie łańcucha to po prostu tak żeby nie spadał. Może i to głupie ale chyba każdy kto siedzi trochę w rowerach to robi to niejako instynktownie. Miałem kiedyś SS z poziomymi hakami. I z tego co zaobserwowałem to dużo zależy od zębatek. Bo jak te są zjechane tak że jęz są niskie to mniejszy luz może zrzucić łańcuch z blatu. Jak zęby są wysokie to logiczne jest chyba że musiałby podnieść się o całą wysokość zęba żeby spaść, a ten jest wyższy