Avid Code R opinie

danQer326
Kontakt:

Avid Code R opinie

Post autor: danQer326 »

Witam chciałbym poznać Wasze opinie na temat ww. hamulców . Jakie są ich zalety i wady ?
ToKo
Kontakt:

Post autor: ToKo »

Mam :) i używam... powiem więcej! Hamują !

A tak zupełnie poważnie niestety moje są wyposażone w klocki metaliczne i póki ich nie nagrzeję (lub nie zmienię na organiczne) to.. nie hamują - muszą się rozgrzać, aby zaczęły "rwać asfalt".

Ogólnie klamki tych hebli to "dwu-palce" chociaż ja ciągne za heble jednym palcem.

Mam wrażenie jak by klamki były miękkie, porównując do XTeków kolegi - mają regulację odległości klamki od kiery (to wygodne).

Starałem się opisać moje odczucia obiektywnie. Jeżeli masz jakieś pytania - pisz, z chęcią odpowiem. Przyznam szczerze, że za wiele porównań namacalnych nie miałem. poza kolegi XTekami.
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

Ja jeżdżę na organikach, lubię w nich sztywną klamkę. Dla kogoś lekkiego są ok, chociaż moc nie urywa, często jeżdżę na XT z mniejszymi tarczami i siła zbliżona jak nie większa.
Z metalikami miałem to samo doświadczenie co @ToKo
pdmobil
Kontakt:

Post autor: pdmobil »

Ja mam z organicznymi klockami na tarczach hs1 i polecam :)
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

Weźmy też pod uwagę że są co najmniej dwie wersje Code R, i jednak się klamkami różnią ;) Wiem też, że inaczej hamują.
ToKo
Kontakt:

@Vinrael

tak masz rację - tak zwane przed FL i po FL, ja mam te po FL - różnią się tym, że te po FL mają chyba większą powierzchnię cierną ? no i klocki sa droższe - tyle wiem ;-)

ale polecam!

Teraz przelatałem 80 kilometrów w czechach po górach na tzw. singletrack'u i... skubańce dawały radę :)
pdmobil
Kontakt:

Post autor: pdmobil »

Mam Avid Code R 2014 na tarczach hs1 2x203mm z klockami organicznymi i powiem tak hamują zajebiście :) Klamki są twarde :)
ToKo
Kontakt:

ja również mam na tarczach 203mm przód/tył, avida lecz klocki metaliczne...do momentu aż się nie zagrzeją mam... tak zwane spowalniacze ;-) później już wyrywa asfalt z korzeniami...
ODPOWIEDZ