Praca tylnej przerzutki - pytanie

slivus
Kontakt:

Praca tylnej przerzutki - pytanie

Post autor: slivus »

Mam do was pytanie odnośnie pracy tylnej przerzutki. Czy kółka tylnej przerzutki powinny powinny być w każdym ustawieniu (od największej zębatki do najmniejszej ) w jednej płaszczyźnie z wybraną zębatką. Czy jest to zależne od rodzaju przerzutki ??
SIEKIERKI WAWA
Kontakt:

Post autor: SIEKIERKI WAWA »

głównie zależy to od tego-czy masz prosty hak. generalnie powinny być w owej płaszczyźnie.
przynajmniej w przybliżeniu.
slivus
Kontakt:

Post autor: slivus »

A użytkowanie ich w lekkiej krzywiźnie nie powinno zaszkodzić ?? Na najwyższym biegu wózek zbliża się do szprych ale ich nie dotyka.
Johnyk
Kontakt:

Post autor: Johnyk »

Na ogół wózek z racji długości swojego ramienia, powinien się raczej wyginać w kierunku środka kasety, co jest związane z linią łańcucha - zębatka w korbie jest mniej więcej na wysokości środka kasety, więc łańcuch powinien ciągnąć wózek do środka. W dobrych przerzutkach, sztywnych, z krótkim wózkiem, takiego zjawiska praktycznie nie ma. Jeżeli mówisz, że wózek zbliża się do szprych, to trochę dziwne zjawisko. Nie masz czasem luzów, albo krzywego wózka? Teoretycznie, jak nie ociera o szprychy, to jest okej, ale jeżeli jest faktycznie blisko, to lepiej całość nieco wygnij w kierunku zewnętrznym..
kris_w
Kontakt:

Post autor: kris_w »

Też miałem wózek lekko odchylony w kierunku szprych (przez lekko wygięty hak), zignorowałem sprawę i niestety nie skończyło się to dobrze. Na hopie złamał się hak a koło "zjadło" pół przerzutki ;)
ODPOWIEDZ