wymiana łożysk - stare fsr
-
- Kontakt:
wymiana łożysk - stare fsr
Witam,
mam kilka technicznych pytań w sprawie mojej starej ramy Specialized FSR DH Team '99.
Nie wiem jak to wygląda w obecnych specach jak i innych ramach, potrzebuję wymienić łożyska. Są to chyba standardowe, ogólno dostępne łożyska 698 RS (nie wiem co oznacza RS - ktoś wie?).
W tylnym trójkącie przy głównej osi jak i przy tylnych łączeniach wahacza (górnej częsci z dolną) są zestawy łożysk tak jakby ze wspólnymi osiami.
Obraca się osią z jednej strony, druga także się kręci - i teraz pytanie, jak wygląda sprawa tej osi, czy ją się ściąga dopiero po wyciągnięciu łożysk z ramy? No i najważniejsze, jak to dobrze wyciągnąć - dobre imadło i odpowiednia tuleja?
Dzięki za wszelką pomoc!
mam kilka technicznych pytań w sprawie mojej starej ramy Specialized FSR DH Team '99.
Nie wiem jak to wygląda w obecnych specach jak i innych ramach, potrzebuję wymienić łożyska. Są to chyba standardowe, ogólno dostępne łożyska 698 RS (nie wiem co oznacza RS - ktoś wie?).
W tylnym trójkącie przy głównej osi jak i przy tylnych łączeniach wahacza (górnej częsci z dolną) są zestawy łożysk tak jakby ze wspólnymi osiami.
Obraca się osią z jednej strony, druga także się kręci - i teraz pytanie, jak wygląda sprawa tej osi, czy ją się ściąga dopiero po wyciągnięciu łożysk z ramy? No i najważniejsze, jak to dobrze wyciągnąć - dobre imadło i odpowiednia tuleja?
Dzięki za wszelką pomoc!
-
- Kontakt:
Re: wymiana łożysk - stare fsr
Mam jeszcze inne pytanie, na które na pewno będzie łatwiej odpowiedzieć.
Tu na forum sporo ludzi jest, które wymieniało łożyska w ramie.
Bardzo proszę o informację - czy po wymianie łożysk na nowe była odczuwalna różnica w pracy zawieszenia?
Bo proces wymiany będzie na pewno trudny, a nie wiem czy warto się w to pakować...
Pozdr
Tu na forum sporo ludzi jest, które wymieniało łożyska w ramie.
Bardzo proszę o informację - czy po wymianie łożysk na nowe była odczuwalna różnica w pracy zawieszenia?
Bo proces wymiany będzie na pewno trudny, a nie wiem czy warto się w to pakować...
Pozdr
RS – uszczelnienie z jednej strony elementów tocznychmonster11pl pisze:(nie wiem co oznacza RS - ktoś wie?)
2RS – uszczelnienie z dwóch stron elementów tocznych
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Wymieniałem łożyska w kilku starych Specach i tylko do jednej ramy musiałem zmajstrować prowizoryczny ściągacz (http://s21.postimg.org/4exwwc0kn/fsr.jpg), bo łożyska się zapiekły w wahaczu.
Ale zazwyczaj wystarczał młotek, pasujący śrubokręt i dało się bez większych problemów wybić stare łożyska. Do wciskania nowych używałem gwintowanej ośki albo odpowiedniej śruby + kilka podkładek dobranych średnicą do łożyska. Wtedy wystarczy całość skręcać na 2 klucze nakrętkami i łożyska ładnie wchodzą.
Generalnie wystarczy chwila rozkminy i nawet za pierwszym razem jakoś to idzie
A wtedy, odpowiadając na jedno z pytań monster11pl, jest spora różnica w pracy po wymianie łożysk - większa czułość i płynność zawieszenia.
Ale zazwyczaj wystarczał młotek, pasujący śrubokręt i dało się bez większych problemów wybić stare łożyska. Do wciskania nowych używałem gwintowanej ośki albo odpowiedniej śruby + kilka podkładek dobranych średnicą do łożyska. Wtedy wystarczy całość skręcać na 2 klucze nakrętkami i łożyska ładnie wchodzą.
Generalnie wystarczy chwila rozkminy i nawet za pierwszym razem jakoś to idzie

U mnie zazwyczaj nie było luzów, tylko łożyska się po prostu z czasem zacierały i nie chciały kręcić.poldeck pisze:Ogólnie to łożyska się wymienia przede wszystkim wtedy, kiedy dostają luzów i zawieszenie zaczyna pływać lub skakać na boki.
A wtedy, odpowiadając na jedno z pytań monster11pl, jest spora różnica w pracy po wymianie łożysk - większa czułość i płynność zawieszenia.
http://miki-ck.pinkbike.com/ Freeride!
-
- Kontakt:
^No i właśnie o takie info mi chodziło
Temat z wyciąganiem łożysk wygląda ciężko, ale do zrobienia.
U mnie sprawa łożysk wygląda tak, że luzów nie mają, tylko bardzo słabo chodzą - dwa tylne zestawy chodzą prawie krokowo, a osi głównej mało co się kręci...

Temat z wyciąganiem łożysk wygląda ciężko, ale do zrobienia.
U mnie sprawa łożysk wygląda tak, że luzów nie mają, tylko bardzo słabo chodzą - dwa tylne zestawy chodzą prawie krokowo, a osi głównej mało co się kręci...
-
- Kontakt:
wystarczy takie gówienko-i problem rozwiązany.
http://www.proficentrum.pl/317,sciagacz ... 10-mm.html
http://www.proficentrum.pl/317,sciagacz ... 10-mm.html