Jaki amortyzator do Santa Cruz V10?

damiano448
Kontakt:

Jaki amortyzator do Santa Cruz V10?

Post autor: damiano448 »

Witajcie,

Mam Santa Cruz V10, ktorego niedawno zlozylem. Wczesniej mialem Kona Stinky Supreme z Monsterem, rame sprzedalem i wlasnie ten amortyzator trafil do V10 2007. Niestety z racji tego, ze Santa jest znacznie lzejsza od kony to wyjatkowo czuc mase przodu, co nie bylo tak razace w poprzedniku.

Chcialbym zmienic przedni amortyzator na cos lzejszego, natomiast chetnie o podobnej pracy. Czy jest cos co polecacie, chetnie jakies dobre uzywki? Rower jezdzilby raczej w gorach i nie jestem zawodnikiem, tylko raczej milosnikiem, wiec walka o gramy spada na drugi plan.

Licze na jakies podpowiedzi, co by sie ladnie zgrywalo z charakterystyka V10. Do tej pory to przychodzi mi do glowy Fox 40, Marzocchi 380/888, Marzocchi Shiver, Manitou Dorado, Boxxer... z bardziej wyszukanych to DVO Emerald czy Avalanche choc ciezko dostepne a jak juz to kosmicznie drogie.

Licze na jakies podpowiedzi i bede bardzo wdzieczny za kazda konstruktywna odp.

Pozdrawiam i z gory dzieki,
Damian

PS: link do obecnej konfiguracji http://ep1.pinkbike.org/p5pb12704928/p5pb12704928.jpg
Cord44
Kontakt:

Post autor: Cord44 »

Cześć

Jestem świeżym posiadaczem identycznej ramy, właśnie z amorkiem Dorado.
Odczucia mam raczej mieszane niż pozytywne, faktem jest że miałem sporą przerwę jak na mój staż w DH, dorado mam niestety wiekowy 2005r ale jego stan techniczny przez wielu, nawet sceptyków USD został określony na niemalże ideał. Santa wygina w sobie rock shox-a VIVID 5.1 i mówię tu o moim Dorado: Amor po prostu tak jak by nie nadążał za tyłem. Takie miałem pierwsze wrażenie...

Na weekend jadę trochę posprzątać lokalną trasę i zacznę na nowo zabawę z ustawieniami.

musze trochę poszaleć na Dorado i jak nie da sobie rady "ze mną" to wsadzę starsze 888 i dam znać :)
damiano448
Kontakt:

Post autor: damiano448 »

Dzięki za mały insight. A jaki masz rozmiar i ile masz wzrostu? Wczesniej miałem Kone Stinky Supreme M, teraz V10 M. V10 wydaje sie kosmicznie male i mowiac szczerze srednio mi sie to podoba, no ale mam nadzieje ze jak przyjmie lzejszy amor to bedzie ok. Wzrostu mam 180cm.

Z monsterem zgrywa sie ladnie, choc ciezki. A jakie masz 888? Ja nie jezdzilem od 2008 roku i troche wypadlem z tematu, ale jakby sie trafily ladne 888RC albo shiver to chetnie kupie.

Co do dorado to fajnie, ze mowisz bo mialem go na celowniku tez, ale odstrasza mnie, ze trzeba go czesto serwisowac, czego monster w sumie nie zna - serwis raz na sezon i nic wiecej Cie nie interesuje (przy intensywnej jezdzie).
Cord44
Kontakt:

Post autor: Cord44 »

Kupiłeś chyba za mala ramę... W prawdzie ja mam 198cm i rozmiar M mijam szeroko. Wczesniej mialem wczesniej ramę rozmiar L CMP super moto chacka regular rower kosztował mnie grosze a z FR/DH dopiero zaczynalem rama ... Trzeba to napisać była katowana na bank i przez poprzedników i przeze mnie. Rower chba wgl nie jezdzil po miescie po bulki tylko na daszku auta i w las dość klasycznie pracujący 4zawias byl ok ale rama miała luzy i dlatego szukałem roweru do DH a nie jakiegoś czegos. Padlo na dorodo dlatego ze 888 jest miękki i myślałem ze to źle...

Co do samego rozmiaru roweru to ... Jest WIELKI napisze ci po niedzieli jak sprawował się na trasach
ODPOWIEDZ