Formula RO vs Shimano Saint
Formula RO vs Shimano Saint
Który brakeset wybrac? Jakies opinie? Te owalne klocki hamulcowe sprawdzaja sie? Czy lepiej wybrac sprawdzone Sainty?. O jednych i drugich czytalem sporo i sila hamowania podobno swietna. Bedzie to moj pierwszy brakeset procz avidow elixir 7 ktorych uzywam obecnie. Szczerze nie jestem zadowolony. Wyja i piszcza jak szalone pozatym wyrzygaly mi sie juz 2 razy. Tarcze sie krzywia. Ciagle jest cos z nimi nie tak. Dlatego postanowilem siegnac po brakeset o klase wyzszy. Oplaca mi sie zainwestowac w takie przedsiewziecie?. A moze znacie inny dobry set z ktorego bede zadowolony, niekoniecznie katując portfel. Z gory dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam.
Re: Formula RO vs Shimano Saint
Co do Formuli, to jeździłem w sezonie 2013 kilka miesięcyale na RX-ach i w sumie tragicznie się nie spisywały jak na 2 tłoczki. R0 nie miałem w rękach nigdy. A jakie masz na myśli Sainty ? M810 czy M820 ? Jeździłem na obu, i M820 są o wiele lepiej wykonane. Zaciski może i podobne, ale klamka już zupełnie inna w tych nowszych. No i po przesiadce z Avidów na pewno będziesz miał dziwne wrażenie z Shimano. Avid robi bardziej proste klamki - Zee i te nowe Sainty mają wyprofilowaną klameczkę pod palec - jednym to leży , drugim nie. Ja na Twoim miejscu szukałbym używek w bdb stanie ZEE , ew. jak możesz przeznaczyć na hample do 800zł to szukałbym Sainta 820 - moc jest piekielna.
Mam ok 1200zl do wydania na heble. A co do saintow to tak M820 poszukuje. Na pinkbike jest kilka ciekawych ofert. Dzieki za pomoc. Jakbys widzial jakas ciekawa oferte to daj znac. A wlasnie co do Saint'ów jeszcze. Jak sie zachowuja w deszczowa pogode, albo jak jest duza wilgotnosc powietrza (Avidy wyły jak wygłodniałe wilki). Mieszkam w IRL i tutaj praktycznie caly sezon sa takie warunki pogodowe ;/. I czy warto kupic te rotory ICE Tech do nich?
Re: Formula RO vs Shimano Saint
Najpierw jeździłem na oryginalnych klockach w pełni metalicznych z radiatorami, później zmieniłem na bodajrze accenty metaliczne, spiekane już bez radiatorów i jakoś różnicy nie zauważyłem. Radiatory minimalnie pewnie pomagają w chłodzeniu, jednak wg mnie jeżeli nie jeździsz w suchych , typowo górskich warunkach, to nie ma sensu takowych kupować (metaliki Shimano z radiatorami kosztują ok. 120zł a spiekane metaliki bez radiotorów połowę tego).