A więc bawię się swoim modelem ramy NS Soda FR, który wymodelowałem z dość dużą dokładnością i starannością w Autodesk Inventor Professional. Chcę wrzucić ją w MES'a programowego (nie zewnętrznego), ale mam pare rozkmin. Generalnie próbuję zasymulować obciążenia na ramie przy delikatnym dobiciu w pewnych narzuconych warunkach.
Zasymulowałem sprężynę 500 lbs, czyli z kalkulatora TFT dla osoby 100 kg, mniejszym skoku ramy (6") i sagu w stronę FR (28%). Przeliczając na jednostki SI, wyszła mi twardość około ~ 90 N/mm. Dalej, narzuciłem sobie działanie jednej siły pionowej na środku osi tylnego koła tak, by doprowadzić do dobicia ramy, i by nadmiar siły po dobiciu nie był zbyt duży (na podstawie testów - tak, jak gdyby nie było "kontaktu" w damperze, ugiąłby się jeszcze ~1 mm więcej, po uruchomieniu kontaktów jest więc dość delikatne puk i niewielki wzrost siły na reszcie części). Stworzyłem sobie prostą symulacje dynamiczną i ścieżkę ugięć jak podczas jakiejś tam jazdy w terenie (Fot 1).

Symulacja:
https://www.youtube.com/watch?v=Kqe18dR ... e=youtu.be
Tu pierwsze co mnie zdziwiło - do dobicia ramy z tymi warunkami potrzeba aż 4000 N, czyli 400 kg siły. Dobra, jakaś tam symulacja mi wyszła

Ale chciałbym urealnić całość. W taj chwili symulacja zakładała nieruchomość przedniego trójkąta i oddziaływanie siłą na środku osi. Chciałbym dorzucić jeszcze silę działającą na główkę wzdłuż jej osi (jak w przypadku amortyzaotra), ale szczerze powiedziawszy nie wiem ile można realnie tam rzucić. Kolejne 4000 N wydają mi się absurdalne. Chcę również narzucić oczywiście siłę przeciwną na suporcie (waga rowerzysty x jakieś tam przyspieszenie generujące siłę), która powinna przynajmniej teoretycznie być sumą dwóch poprzednich sił (no prawie, bo na główkę siła działa pod kątem i trzeba by ją na składowe rozdzielić).
Mam jeszcze jeden problem. Domyślnie muszę w programie narzucić nieruchomą powierzchnię. Wcześniej miałem nieruchomy cały przedni trójkąt, teraz muszę się na coś zdecydować - nie może być to główka (bo chcę tam przyłożyć siłę), ani suport (bo tu też chcę ją przyłożyć). Może unieruchomić ramę za płaszczyznę na końcu rury podsiodłowej tuż przy zacisku? Albo jakąś powierzchnię wewnątrz któregoś zawiasu?
Bawił się już ktoś czymś takim? Może jakieś wskazówki?

"Projekt" robie wyłącznie dla siebie - żeby nie było, że coś na uczelnie itp

--------------------------------------------------------------------------------------------------------