Enduro 27,5 w okolicy 3000 pln

zlotyrudy
Kontakt:

Enduro 27,5 w okolicy 3000 pln

Post autor: zlotyrudy »

Dzień dobry,
po latach rozłomki z downhillem, chciałbym wrócić na dwa koła. Z racji długiej przerwy, braku formy i potrzeby większej wszechstronności, wybór padł na Enduro. Dla wyjaśnienia, zatrzymałem się w czasach gdy 26" było maksymalną średnica obręczy. Sprawa jest dość prosta, chciałbym Was prosić o poradę w wyborze bicykla. Dane:

Budżet: około 3000 pln
Wzrost: 191 cm
Obręcze: 27,5"

Resztę determinuje budżet. Docelowo ma być full, ale na początek potrzebuję coś nad czym nie będę płakać jeśli będzie stał miesiąc w komórce lokatorskiej. Będę wdzięczny za linki z ofertami używanych/nowych i informację na co w szczególności zwracać uwagę.
Pozdrawiam,
Tomasz
szwajg
Kontakt:

Post autor: szwajg »

Dartmoor ma w swojej ofercie sztywniaka z kołami 27,5 za 2900, nazywa się bodaj Primal i myślę, że znajdziesz jakiś sklep rowerowy w którym spuszczą trochę z ceny i zostanie jeszcze na kask albo jakieś drobne zmiany.
zlotyrudy
Kontakt:

Post autor: zlotyrudy »

Właśnie na niego zwróciłem uwagę. Tylko ten Suntour ze 100mm skoku, czy to ta sama "rewelacyjna" jakość która była kilka lat temu? Na całe szczęście kask i cały outfit zostały :).

Dzięki Szwajg za odpowiedź.
Pozdrawiam
szwajg
Kontakt:

Post autor: szwajg »

Ależ proszę,
Suntour ma 120 mm skoku, dalej jest to Suntour, ale wydaje mi się, że marka podniosła trochę jakość amortyzatorów w porównaniu z tym co oferowali kilka lat temu. Miałem okazję pojeździć na rowerze z takim amortyzatorem, szału nie ma, ale regulacje działają (i czuć różnice, pokrętło nie jest atrapą! ;)) a blokada skoku bardzo się przydaje. Jeśli "ubranka" zostały, to zaoszczędzone pieniądze możesz zainwestować w hamulce hydrauliczne, a przynajmniej przedni.
ODPOWIEDZ