Giant Glory 1 2009+junior T, STERY.
Giant Glory 1 2009+junior T, STERY.
Witam, zakupiłem ramę giant glory 1 2009, jakie stery muszę zakupić by włożyć w niego amorek junior T o rurze 1,1/8'' ?
I jeszcze jedno pytanko: Mam 188 cm wzrostu, wcześniej jeździłem na ramie 17'', teraz kupiłem tego gianta w rozmiarze M, da rade się w niego zmieścić ?
I najwazniejsze! Jak sprawdzic czy to model DH czy FR bo nie wiem jaki damper zakupic, poprzedni wlasciciel mowil ze on jezdzil na 241, ale pomimo wszystko chcialbym jakos sprawdzic model. Czy gdy wloze damper 222 do wersji DH to zmieni to cos lub oslabi rame?
I jeszcze jedno pytanko: Mam 188 cm wzrostu, wcześniej jeździłem na ramie 17'', teraz kupiłem tego gianta w rozmiarze M, da rade się w niego zmieścić ?
I najwazniejsze! Jak sprawdzic czy to model DH czy FR bo nie wiem jaki damper zakupic, poprzedni wlasciciel mowil ze on jezdzil na 241, ale pomimo wszystko chcialbym jakos sprawdzic model. Czy gdy wloze damper 222 do wersji DH to zmieni to cos lub oslabi rame?
każda rama i każdy producent jest inny. Niektórych M jest większe od L innych 
stery - nie mam pojęcia, ale możesz popatrzeć w bikeczeki innych w dziale "rowery", znajdź tam Glorki i popatrz stery na amory 1 i 1/8. 188 cm to troche maławo na Mke, ale niektórzy lubią mniejsze rowery. Wyjdzie w praktyce czy Ci się spodoba.

stery - nie mam pojęcia, ale możesz popatrzeć w bikeczeki innych w dziale "rowery", znajdź tam Glorki i popatrz stery na amory 1 i 1/8. 188 cm to troche maławo na Mke, ale niektórzy lubią mniejsze rowery. Wyjdzie w praktyce czy Ci się spodoba.
Czytalem, ze Mka ma 17", moja poprzednia rama tez tyle miala, wiec myslle ze sie zmieszcze. Dziekuje za odpowiedz
jeszcze tylko sie zastanawiam jak ten model sprawdzic i kwestie dampera.
Edit:
Sprawdzilem stery i gdyby ktos mial ten problem co ja to te powinny byc dobre: http://rowerowy.com/sklep/czesci/stery/ ... prod/exile

Edit:
Sprawdzilem stery i gdyby ktos mial ten problem co ja to te powinny byc dobre: http://rowerowy.com/sklep/czesci/stery/ ... prod/exile
Jak był damper 241 to wsadź 241. Bo jak wsadzisz 222 to może bardzo zmienić geometrie i możesz np zaszkodzić główce ramy. Może się też (raczej na pewno) zmienić skok na mniejszy.
Czemu kupujesz ramę/rower jak by nie patrzeć za sporo kasy a nie wiesz czy się wgl na niego zmieścisz... wtf
Rozkminiałem kiedyś w pracy wersje DH i FR. Dh ma bardziej płaski kąt główki ale o 1 czy 2 stopnie o ile dobrze pamiętam i nie jestem pewien czy nie była trochę dłuższa lub nie miała niżej supportu ale tego już nie jestem pewien. No i przede wszystkim osprzętem z którym była sprzedawana.
Na stronie gianta znajdziesz manuale z dokładnymi wymiarami do porównania.
Możesz jeszcze sprawdzić po malowaniu jeżeli jest oryginalne nadal.
A w tym pomoże ci ta strona: http://www.bikepedia.com/
Na zielonym panelu wchodzisz w "Bicycles" wybierasz rok, producenta i model
Edit: na 90% jest damper 241mm
Czemu kupujesz ramę/rower jak by nie patrzeć za sporo kasy a nie wiesz czy się wgl na niego zmieścisz... wtf
Rozkminiałem kiedyś w pracy wersje DH i FR. Dh ma bardziej płaski kąt główki ale o 1 czy 2 stopnie o ile dobrze pamiętam i nie jestem pewien czy nie była trochę dłuższa lub nie miała niżej supportu ale tego już nie jestem pewien. No i przede wszystkim osprzętem z którym była sprzedawana.
Na stronie gianta znajdziesz manuale z dokładnymi wymiarami do porównania.
Możesz jeszcze sprawdzić po malowaniu jeżeli jest oryginalne nadal.
A w tym pomoże ci ta strona: http://www.bikepedia.com/
Na zielonym panelu wchodzisz w "Bicycles" wybierasz rok, producenta i model

Edit: na 90% jest damper 241mm
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
to że rama ma 200mm skoku nie oznacza jaka długość dampera jest w ramie.
Bo przykładowo rower "1" będzie miał 200mm skoku z damperem 216mm a rower "2" z damperem 241mm będzie miał 170mm skoku...
Weź w google jak i w wyszukiwarkę na forum wpisz "jaki damper do giant glory" i znajdziesz jaka ma być długość
Bo przykładowo rower "1" będzie miał 200mm skoku z damperem 216mm a rower "2" z damperem 241mm będzie miał 170mm skoku...
Weź w google jak i w wyszukiwarkę na forum wpisz "jaki damper do giant glory" i znajdziesz jaka ma być długość
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
Na to wyglada, ze pakuja, tak jak zrobil to poprzedni wlasciciel. Doinformowalem sie w tej sprawie i jedyna wersja z 2009 roku z damperem 241 to ta malowana na niebiesko-bialo. A wersja srebrna z zielonymi elementami (taka jak kupilem) to wersja 1, czyli pod damper 222. Hmmmm skoro rama sprzedawana byla z amorkiem 180mm skoku, tyle ze z jednopolka, to dwupolka o takim samym skoku jej nie zaszkodzi?
Skok nie robi różnicy, różnicę robi wartość axle-to-crown (a2c).
Możesz włożyć nawet dwupółkę 200mm i nic się jej zupełnie nie stanie - ba, geometria będzie niemalże kalką jednopółki z 180mm (bazując na Rock Shoxach).
Nowsze Boxxery 200mm skoku mają axle-to-crown 568mm, podczas gdy Domain i Totem 180mm mają axle-to-crown 565mm
Nowe 888 200mm mają 567mm, 66 180mm ma 564mm.
Fox 40 203mm ma 571, 36 180mm ma 565mm.
Możesz włożyć nawet dwupółkę 200mm i nic się jej zupełnie nie stanie - ba, geometria będzie niemalże kalką jednopółki z 180mm (bazując na Rock Shoxach).
Nowsze Boxxery 200mm skoku mają axle-to-crown 568mm, podczas gdy Domain i Totem 180mm mają axle-to-crown 565mm

Nowe 888 200mm mają 567mm, 66 180mm ma 564mm.
Fox 40 203mm ma 571, 36 180mm ma 565mm.
Re:
wersja FR ma damper 222Zalas pisze:Rękę, nogę i przewód hamulcowy dał bym sobie uciąć, że wszystkie glorki miały dampery 241mm no chyba że te też wchodzą do tych niby FR i ludzie je tam pakują :P