Jakie części do ht?

TarantulaKeeper
Kontakt:

Jakie części do ht?

Post autor: TarantulaKeeper »

Cześć ! Chciałbym wspomóc się Was o radę,otóż za jakiś czas (tak wiem,za jakiś czas może wejść coś nowszego ale chce mieć jakikolwiek zarys ceny) chciałbym kupić swój pierwszy rower HT zdecydowałem się na ht zeby pocwiczyc technike itp. ;) Ale do rzeczy,chce złożyć rower po części nowy,po części używany. Nowe części będą najpotrzebniejsze typu rama/amortyzator/hamulce. Mam juz kilka rzeczy na oku,za chwile dowiecie sie co. Tymczasem prosiłbym o rady co kupić,do ilu ,i na co patrzeć przy kupnie. Jeśli chodzi o mnie ... 19 lat 190+cm a teraz przejdzmy do części
Nowe:
Rama Dartmoor hornet
Amortyzator RST storm super ta
Hamulce avid elixir 1
Używki:
Napinacz trutativ x0
korba Shimano Deore M615
Koła ??
Przerzutki ??
Kaseta ??
Kierownica jakaś pod kolor 700mm
O reszcie nie mówię,bo nie wiem niestety,nie jestem na tyle wtajemniczony w temat. Ale spoko,będę miał chwilę to będę czytał. Rower oczywiście do dh,czasem do jazdy po mieście lesie (rekreacyjnie) wiem,nie będę miał 2 w 1 chce rower wytrzymały, na którym od czasu do czasu wyskocze gdzieś ze znajomymi.
Zalas
Kontakt:

Post autor: Zalas »

Tak Amor rame i heble możesz kupić używki bez problemu i będzie to działać a są to mimo wszystko drogie części. Odpuść sobie firme RST szkoda kasy i nerwów, lepiej kupić jakiegoś używanego Manitou, Marzocchi czy Rock Shox'a który będzie działał niebo lepiej. Ramka horneta to bardzo dobry wybór ale ja bym brał używkę ze względu na cenę. Elixir 1 to też helel na który szkoda czasu i nerwów oraz hajsu. Lepiej kupić używkę np Code albo jakieś hope. Jak chcesz nowe to polecić ci mogę Shimano M615 jeździłem na nich u znajomej i są to na prawdę fajne hebelki.
A tera w drugą stronę.
Nie kupuj części typu zębatki czy kasety używanych bo są to części które właśnie się zużywają jak np łańcuch albo opony. Takie części lepiej brać nowe.
Kierownicy też nie bierz używanej bo może być już mocno zużyta i zmęczona. No chyba że masz dużo pieniędzy na dentystę.
Koła jeżeli nie są popękane, szprychy nie pogięte to okej. A jeżeli składasz koła sam to piasty spoko ale od obręczy raczej bym się wstrzymał.
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

Zalas ma rację - rama i widelec lepiej używane kupić w dobrym stanie. Jeśli natomiast chodzi o hamulce...
Polecam jednak kupić nowe a nie używane. Mniej kłopotów jakby nie patrzeć.
Tutaj skłaniam się jednak żeby zamiast kupować m615 kupić od razu z grubej rury m675. Dopłacisz za komplet hamulców może stówkę więcej, ale różnica jednak jest dość duża i moim zdaniem warta dopłaty ;)
Nie polecam (w przeciwieństwie do Zalasa) Hope czy Code - w tej cenie używane topowe hamulce to loteria gdzie jednak lepiej nie ryzykować. Plus wkładanie czterotłoczków do HT służącego do nauki to moim zdaniem 'overkill'.
Zębatka, kaseta, łańcuch koniecznie nowe. To są materiały eksploatacyjne, koniec kropka.
Z oponami... Jeszcze od biedy można zaryzykować kupić używane - ale to w zasadzie 'na sztukę'. Aby rower jeździł. Docelowo jednak jeśli uzbierasz więcej pieniążków będziesz i tak musiał kupić na zjazdy jakieś dobre oponki ;) Na start wystarczą Ci przeciętne używane.
Kierownica - dobrze Zalas prawi - tylko nowa. Tutaj też niepotrzebne ryzyko a kierownice bardzo drogie nie są.
Kół sam nie składaj, troszkę nie ma sensu, czasami idzie wyrwać fajne w średnim stanie za 1/3 ceny. Później oddajesz do centrowania za 60 złotych komplet i wsio. Uważaj tylko aby piasty były w dobrym stanie (w szczególności tylna) inaczej możesz naciąć się na dość duży i niepotrzebny wydatek.
Zalas
Kontakt:

i odnośnie piast koniecznie na łożyskach maszynowych i z pasującymi ośkami pod amor i ramę
TarantulaKeeper
Kontakt:

Post autor: TarantulaKeeper »

Dziękuję za pomoc :) widzę że dużo nauki przede mną niektórych części Waszych wypowiedzi nie rozumiem jakby były napisane w innym języku :D na ta chwilę poczytam trochę o częściach poszukam coś i podesle do oceny :) Do zobaczenia za kilka dni ;)
Yaroo
Kontakt:

Re: Jakie części do ht?

Post autor: Yaroo »

Ja dwa lata temu tak samo szukałem ht. Zdecydowałem się na na surge 16' +66 rcv i Nie żałuję decyzji nadal na nim smigam od asfatlu po korzenie i zjazdy jakieś mniej hardkorowe bo akurat gór nie mam w okolicy. Amor bezawaryjny geo ramy też fajne mam dłuższą sztyce to 40km po asfalcie daje radę. Polecam

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
Zalas
Kontakt:

Re:

TarantulaKeeper pisze:DWaszych wypowiedzi nie rozumiem jakby były napisane w innym języku :D na ta chwilę poczytam trochę o częściach poszukam coś i podesle do oceny :) Do zobaczenia za kilka dni ;)
Jak by co to pytaj bo od tego tu jesteśmy :)
Czytaj, zbieraj wiedzę i baw się :) popieram w 100%
Dawaj podsyłaj obczaimy :D
Trzymaj się :)
Bejker
Kontakt:

Post autor: Bejker »

Ja podam moją konkretna propozycje:
Ns surge L (na allegro za 900)
Widelec Durolux
Hamulce slx
Naped 1x10 zee
Kierownica i mostek jakis dartmoor/ns 200-300 zl
Miniony dhr2/dhf razem 240 zl
Za resztę budzetu koła. Najtaniej:
Dartmoor raider+ jakies tanie cn spoke + z przodu podstawowa piasta pod qr20 (octane, novatec) + z tyłu to zaleznie od budzetu mozna wybrac cos 150-350 zl.

Wysłane z mojego G7-L01 przy użyciu Tapatalka
Zalas
Kontakt:

Bejker pisze:Ja podam moją konkretna propozycje:
Ns surge L (na allegro za 900)
Widelec Durolux
Hamulce slx
Naped 1x10 zee
Kierownica i mostek jakis dartmoor/ns 200-300 zl
Miniony dhr2/dhf razem 240 zl
Za resztę budzetu koła. Najtaniej:
Dartmoor raider+ jakies tanie cn spoke + z przodu podstawowa piasta pod qr20 (octane, novatec) + z tyłu to zaleznie od budzetu mozna wybrac cos 150-350 zl.

Jak już tak lecimy po bandzie to może heble sainty, napęd 1x10 sram x0 albo ten nowy 12s? Dhr i dhf to faktycznie dobre na wypady ze znajomymi...
Gość nie podał budżetu a podejrzewam, że nie zamierza wydać nie wiadomo ile na bika. Niech złoży rozjeździ się i sprawdzi co mu pasuje...

Edit:
A odnośnie oponek. Swojego czasu bardzo spodobały mi się Shwalbe Nobby Nic. Dobrze trzymają w lesie, lekko się toczą po asfalcie, niestety zwijane. Całkiem wytrzymałe i nawet nie ciężkie oraz nie zabijają portwela.
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

E tam zdziwiasz. Jak chce składać to najpierw niech znajdzie rame na której chce złożyć rower a później dobierze do niej części.
Do propozycji Bejkera moge się jedynie doczepić o napęd. Można złożyć coś taniej na 9 rzędach.
Tylko czy jest sens? Dokładająć troche kasy ma już obecnie popularny napęd 10ke.

Wysłane z Commodore 64
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Bejker
Kontakt:

Post autor: Bejker »

Bywa mowa o hornecie. Co ma wrzucić zamiast minionow po 800g? Ikony? X kingi? Dhr 2 i dhf obie w exo 2.3 mieszance dual to dość uniwersalne opony.

cayennext
Kontakt:

Post autor: cayennext »

Mając do wyboru Surge i Horneta zdecydowanie wybrałbym Horneta:

- 450g lżejszy z racji zastosowania alu zamiast stali
- haki na sztywną oś 12x135 (choć w Surge są wymienne to i tak do wyboru tylko poziome lub pionowe 10x135)
- szersza podsiodłówka ułatwia znalezienie myk-myka, do którego można poprowadzić kable wewnątrz podsiodłówki
- główka tapered (w Surge bardzo ograniczająca 1+1/8, niby ZS44 więc można wywalić łożyska na zewnątrz, ale trzeba kupić droższe stery o małych łożyskach)

Te ramy mają praktycznie tę samą cenę i geometrię:

(http://www.chainreactioncycles.com/pl/e ... prod110740
vs
http://dartmoor-bikes.com/content/2016- ... s-geometry)

Btw. Podana przez Bejkera aukcja na allegro ma dopisek "aktualnie wyprzedany".

Jedyny mankament Horneta, który dostrzegam to absurdalnie słaby lakier.
ODPOWIEDZ