wymiana napędu

Mordal
Kontakt:

wymiana napędu

Post autor: Mordal »

zmieniam napęd 2x8 na 1x10 i chciałbym się poradzić
do tej pory miałem truvativ ruktion chyba 24/36 i kasetę 11/32 z tyłu
w nogach mam sporo pary więc rzadko używam mniejszych przerzutek ale nie lubię też schodzić z roweru , wolę podjechać
będe brał przerzutka tył shimano zee kaseta 11/36 bo to maksymalna którą obsługuję ta przerzutka i pytanie jest w kwestii blatu ma być oval i zastanawaim się jaki wpakować żeby nie stracić za dużo możliwości podjeżdzania ale zyskać na prędkości maksymalnej
a i przy okazji pytanie jakbym montował owalny blat 36 to pędzie podobnie jak przy okrągłej 36 czy ciężej się będzie pedałować?
kris_w
Kontakt:

Post autor: kris_w »

a nie lepiej założyć sobie 32 z przodu? HCC robi fajne blaty (zarówno owalne jak i "proste")
Mordal
Kontakt:

Post autor: Mordal »

i takie pytanie jeszcze jak się przelicza owale na okrągłe bo nigdzie w necie nie mogę znaleźć
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

Nie rozumiem zbytnio co chcesz przeliczać. Owalna zębatka jest po to aby wyrównać pracę napędu (czyli zrównoważyć martwe punkty siły w pracy Twoich nóg) - Ale przełożenie zostaje dokładnie takie samo. Jeśli masz 36 zębów na normalnym blacie i 36 zębów na owalnym blacie przełożenie jest takie samo, tylko mocno korbiąc nie będzie takiego 'szarpania' tylko upłynniona i bardziej naturalna dystrybucja mocy Twoich łyd ;)
ODPOWIEDZ