Commencale Mety starsze roczniki da radę znaleźć w tych pieniądzach.
Trek Slash i inne tego typu endurówki to tak naprawdę rowery do freeride tylko nazwane tak aby bogaci dentyści mogli uprawiać 'ęduro'. Nie nastawiaj się negatywnie że to rower enduro, tak naprawdę nie różni się zbytnio od tego co kiedyś było nazywane freeride

Zobacz - YT Capra jest niby rowerem enduro - jednak nie przeszkadza to Andrzejowi Lacondeguy wyczyniać z nim bardzo bardzo chore rzeczy

W tych pieniądzach najfajniejsze oferty będą na Scott Voltage FR. Rama swoje waży i lekki rower to z tego nie bedzie, ale nie będzie przesadnie ciężki a zazwyczaj te rowerki mają całkiem spoko osprzęt.
Sodę też prawdopodobnie już w tych pieniądzach wyhaczysz, aczkolwiek rama nowsza, z lepszą geometrią to i lepiej się ceni.
Dartmoor Wish (mówię o tej starszej wersji) do rama typowo parkowa, moim zdaniem warta uwagi - ale zaraz się znajdzie ktoś kto będzie twierdził że 'Pemkajom! Pemkajom na dolnej rórze zaraz za głuwkom!'. Tak, potrafią tam pęknąć (cena za niską wagę, rozsądnie złożony wish potrafi mieć wagę na poziomie 14,5 kilograma, mówię z własnego doświadczenia) jak się jeździ jak katorżnik bądź worek ziemniaków

Z tym że każda rama potrafi sobie gdzieś pęknąć i nie ma wyjątków. Jak Pirat już udowodnił - świętości nie ma. Tomac też pękł. Super Monster też pękł ;p
Giant Reign! Tak, wiem że zaraz będzie 'ale to rower do ęduro i nie da się nim jeździć!'. Da się. Rower ma całkiem spoko geometrię (akurat tutaj mówię o tych starszych rocznikach) i zawieszenie które całkiem daje radę

Mondraker Prayer jest fajnym wyborem o ile gdzieś Ci się trafi i przypasuje rozmiar. Albo Rockrider FR10 który jest mniej kochanym bratem bliźniakiem :V
Transition Bottlerocket? Może i 'tylko' 140mm skoku ale ramka naprawdę spoko - typowa mała parkówka/duża slopestylówka która daje radę

Starszy Felt Compulsion... Aczkolwiek o nim zbytnio opinii Ci nie zapodam. Wahałem się między Compulsion a Wishem przy kupnie, jednak wybrałem bardziej progresywną geometrię Wisha oraz przeważył fakt że na Compulsionie nie jeździłem. Ciekawe zawieszenie (7-zawias, bardzo nietypowa konstrukcja) ale jak się to sprawdza - nie mam pojęcia.
SX-Trail - ogranicza Ci trochę wybór dampera (nie każdy się zmieści) ale ogólnie spoko ramka. Nie w moim typie co prawda, ale potrafi sporo wytrzymać

Banshee Scythe - niezbyt lekkie, ale pancerne, powinno dać się znaleźć. Z tym że tutaj mamy 180/200 mm skoku, więc to już niezbyt mała parkówka