Pomoc w dobraniu dampera

XibirPL
Kontakt:

Pomoc w dobraniu dampera

Post autor: XibirPL »

Cześć wszystkim!

Potrzebuję pomocy przy dobraniu dampera do ramy Kona Stinky Dee-lux 2005. Budżet ok. 1000zł, może być używany, koniecznie sprężyna. No i czas na kilka pytań:

1. Jaką długość montażową musi mieć damper?
2. Jakie konkretne modele polecacie? (z doświadczenia)
3. Jakiej kwoty nie opłaca się inwestować w damper do tej konkretnej ramy? Rozumiem że rama ma swoje lata, swoje waży i mistrzostwa na niej na pewno nie zdobędę. Jest jakaś granica powyżej której nie ma sensu pakować kasy w ten sprzęt, ja niestety jestem zielony w temacie amortyzacji.
4. Na co zwracać uwagę przy kupnie używanego dampera? poza tym żeby nie miał rys na tłoku
5. Gdzie dostanę śruby do mocowania dampera? Chciałbym uniknąć kontaktu z dealerem kony którego niestety nie uniknąłem, szybciej wygryzę potrzebne rzeczy ze stali własnymi zębami niż dostanę konkretną odpowiedź kiedy co i jak. I nawet wyjdzie taniej za protezę zębów :)

Informacyjnie:
Mój obecny damper to FOX DHX ale jaki to już sam nie wiem. Naklejka 5.0 a w praktyce wygląda jak 4.0 - nie ma pokrętła regulacyjnego przy wentylku/zaworku - cokolwiek to jest. Obecnie jest w serwisie i dostałem informację że ktoś nieumiejętnie grzebał przy nim i uszkodził komorę. A na deser - ten ktoś wcisnął nieoryginalną sprężynę i podobno 2 osoby się męczyły żeby to rozebrać. Tak się kończy brak wiedzy przy kupnie używanego roweru... o innych uszkodzonych częściach wstyd pisać.

W obecnej chwili na kupno roweru, części i serwis juniora t oraz hamulców w ciągu ponad 2 lat poszło ok... 6 tysięcy (w tym 3 za rower). Sporo części wymieniłem pod swoje potrzeby (nowe mocniejsze koła, opony, pedały, cały kokpit, kaseta i przerzutka, mocniejsze hamulce i większe tarcze). W planach miałem nawet wymianę łożysk w zawieszeniu i lakiernię mimo niewielkich wgniotów od amortyzatora na ramie o dużej szramie na górnej rurze - takiego go niestety kupiłem. Fakt jest taki że jak wsiadam na niego to czuję jakby to był garnitur uszyty idealnie na miarę. Jedyny rower na którym dobrze się czuję. No i sentyment... to są powody dla których dalej chciałbym ratować ten rower.

Z góry dziękuję za pomoc :)
Rak$
Kontakt:

Post autor: Rak$ »

1. Kona Stinky 2003- 2005 - 190mm bądź 210mm zależy od geometrii jaką chcesz uzyskać :)
2. Zależy czego oczekujesz, jakich regulacji, oraz do czego ma być wykorzystany ;>
3. Do 700zł znajdziesz prawdziwe perełki ;)
4. Dampery Coil (sprężynowe) nie mają zbyt często rys na tłokach, ale przede wszystkim:
- Przydatna jest dokumentacja serwisowania (paragony), widać po tym czy damper był zadbany, czy zajeżdżany
- Wygląd wizualny też ma znaczenie, często mówi o zainteresowaniu nim właściciela
- No i cena za dany model (niektóre są z kosmosu :d)
5. Sklep ze ślubami najprędzej :P
"Moment w którym lecisz ponad wszystkimi problemami"
Zalas
Kontakt:

Post autor: Zalas »

Rysami sie nie przejmuj, mój bike jest wy obijany z każdej możliwej strony xd
Kup sobie odbojniki na amora żeby nie robił ci wgniotów w ramie.
Damper do 1000? A po co tyle? za 500 zł wyrwiesz bardzo dobry damper :)
Czy opłaca się inwestować? Tak. Jak lubisz swoją maszynę to zawsze się opłaca :D
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
ODPOWIEDZ