Witam, jakiś czas temu kupiłem fulla jako swój pierwszy rower. Zaczęły się małe schody. Ważę 115 kg wraz z kaskiem, ochraniaczami itp. Sprężyna jaką posiadam w swoim damperze ma oznaczenia 450 x 3,25. Damper to fox van R. I Tyle. oznaczeń na damperze nie mam żadnych więcej a problem jest taki że chcę wymienić w nim sprężynę na twardsza. W ramie (scott gambler http://olx.pl/oferta/scott-gambler-r2c2 ... fbbHH.html) przy mocowaniu dampera mam oznaczenia: 230 9,5 in więc domyślam się że to długość.
Pytania:
1. Jakiej długości dampera szukać jeżeli chciałbym zmienić całkiem damper
2. Jakich parametrów sprężyny szukać podczas wymiany ( ta 450x3,25 jest za miękka)
3. Jaki podawać skok dampera oraz skok ramy bo o to często jestem pytany a tych 2 parametrów nie potrafi odnaleźć w katalogach itp
Przepraszam za kłopot ale potrzebuje łopatologicznego wytłumaczenia co i jak a czuje się na prawdę zielony w tych tematach.
Dobór sprężyny do dampera fox van R
-
- Kontakt:
1. Długość dampera eye-to-eye wynosi 241mm (bądź 240mm, różnica milimetra wynika z błędu przeliczenia z 9.5 cala na mm), takiego dampera musisz szukać.
2. Parametry sprężyny są dwa. Interesuje Cię pierwszy - jest to siła jaką musisz przyłożyć (podana w funtach) aby sprężyna się ugięła o cal. Czyli inaczej na ludzkie - twardość. Logiczne jest więc że szukasz większej wartości.
3. Twój damper ma skok 76mm, rama ma w zależności od ustawienia 190mm, 210mm albo 230mm skoku.
2. Parametry sprężyny są dwa. Interesuje Cię pierwszy - jest to siła jaką musisz przyłożyć (podana w funtach) aby sprężyna się ugięła o cal. Czyli inaczej na ludzkie - twardość. Logiczne jest więc że szukasz większej wartości.
3. Twój damper ma skok 76mm, rama ma w zależności od ustawienia 190mm, 210mm albo 230mm skoku.