Zmiana napędu z X9 na X01
Zmiana napędu z X9 na X01
Hej !
Zastanawiam się nad zmiana mojego obecnego napędu w zjazdówce Torque DHX :
Sram X9 1x10 biegów z napinaczem LG1 z kasetą Shimano 105
na
Sram X01 DH 1x7 biegów z kasetą X01 DH i manetką X01.
Powód jest taki żę nie potrzebuje 10 biegów a drugi najważniejszy jest taki że w kuzyna Torque DHX Rockzone z napędęm X01 łańcuch podczas ostrej jazdy po korzeniach nie hałasuje. U mnie niestety słychać łańcuch co mnie strasznie irytuje.
Teraz gdy mam dwa rowery pod ręką i nacisnę na łańcuch kuzyna czuć że jest dość mocno naciągnięty, gdy naciskam na swój niestety nie jest już taki naciągnięty i czuć że jest luźniejszy.
Pytanie moje czy po zmianie napędu nastanie cisza ?
Łańcuch jest już skrócony do minimum.
pozdrawiam
Zastanawiam się nad zmiana mojego obecnego napędu w zjazdówce Torque DHX :
Sram X9 1x10 biegów z napinaczem LG1 z kasetą Shimano 105
na
Sram X01 DH 1x7 biegów z kasetą X01 DH i manetką X01.
Powód jest taki żę nie potrzebuje 10 biegów a drugi najważniejszy jest taki że w kuzyna Torque DHX Rockzone z napędęm X01 łańcuch podczas ostrej jazdy po korzeniach nie hałasuje. U mnie niestety słychać łańcuch co mnie strasznie irytuje.
Teraz gdy mam dwa rowery pod ręką i nacisnę na łańcuch kuzyna czuć że jest dość mocno naciągnięty, gdy naciskam na swój niestety nie jest już taki naciągnięty i czuć że jest luźniejszy.
Pytanie moje czy po zmianie napędu nastanie cisza ?
Łańcuch jest już skrócony do minimum.
pozdrawiam
1. Sprawdź czy nie masz załączonego Cage Locka.
2. Pod taką 'plastikową' pokrywką na sprzęgle masz torxa, nim regulujesz siłę sprzęgła.
3. Type 2 było trochę nieprzemyślane, type 2.1 jest już lepsze i mniej awaryjne. Sprawdź czy sprzęgło nie jest uszkodzone/skończone.
[EDIT] Choć możliwe jest - jak już Zalas wspomniał - zużycie (wyciągnięcie) sprężyny w przerzutce. Tutaj będzie trzeba albo wymienić na nową przerzutkę, albo kombinować z nową sprężyną
2. Pod taką 'plastikową' pokrywką na sprzęgle masz torxa, nim regulujesz siłę sprzęgła.
3. Type 2 było trochę nieprzemyślane, type 2.1 jest już lepsze i mniej awaryjne. Sprawdź czy sprzęgło nie jest uszkodzone/skończone.
[EDIT] Choć możliwe jest - jak już Zalas wspomniał - zużycie (wyciągnięcie) sprężyny w przerzutce. Tutaj będzie trzeba albo wymienić na nową przerzutkę, albo kombinować z nową sprężyną

Według mnie kombinowanie z sprężyną jest bez sensu bo nową ciężko będzie dostać a z używką może być ten sam problem do tego trzeba było by rozbierać ten mechanizm a ja bym wolał nie ingerowac w te spójność bo to wszystko zbite na amen przez fabrykę. Więc jak sprzęgło skończone albo zajechana sprężyna to zostają dwie opcje:
1.Zmienić przerzutkę
2.Tłuc się :P Przynajmniej wszyscy usłyszą, że jedziesz :P
1.Zmienić przerzutkę
2.Tłuc się :P Przynajmniej wszyscy usłyszą, że jedziesz :P
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
Bardzo dobry łańcuch kupisz już za 120 złotych (Shimano XT CN-HG95). Kupujesz dwa, zamieniasz co kilkaset kilometrów i będziesz na tym jeździł i jeździł. Ewentualnie kupujesz dwa łańcuchy KMC X19SL DLC za 260 złotych, masz bling na lata a i tak wyniesie Cię to taniej niż sama tylko przerzutka SRAMa X01 DH 
Hajs który zaoszczędzisz przeznacz na tripy rowerowe.
Koniec

Hajs który zaoszczędzisz przeznacz na tripy rowerowe.
Koniec