Sztywna rama do fr

kubanczyyk
Kontakt:

Sztywna rama do fr

Post autor: kubanczyyk »

Witam, jestem w trakcie składania sztywniaka do fr i poszukuję jakiejś fajnej ramki. W rowerku będą koła 26'', fox 36 van rc2 na 1.1/8 i to chyba tyle z istotniejszych części. Na wstępie mówię, że rama ma być mała i zwinna. Nie chcę horneta, dragstara, signa itp. Cena do ok 500zł używka. Jakieś propozycje? Na razie się rozglądam tylko, kupywać będę po sezonie. :)
@edit: Zapomniałem dodać, że amorek ma 160mm skoku, wydaje mi się, że to może pomoże w poleceniu jeszcze jakich ram :D
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

NS Surge
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
kubanczyyk
Kontakt:

surge tak średnio mi się podobają, decade jest fajna, ale z tego co widzę to nie ma mocowania na przerzutkę i nie ogarnie 160mm skoku :/
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

Tak naprawdę jedyną ramą w tej cenie która spokojnie przyjmie taki widelec będzie NS Surge Evo. Patrząc na rower Banana uważam że jest to najładniejszy sztywniak do katu w Freeride kiedykolwiek wyprodukowany, choć rozumiem że to kwestia gustu - i fakt że nowego (w sensie wersję Evo) surge w cenie do 500 złotych raczej nie znajdziesz.
Do 500 złotych będzie praktycznie (mówię o nowych konstrukcjach, a nie signach czy innych dragstarach z czasów gdy ramy były produkowane od linijki i kątomierza + profile jakie się znalazły pod ręką) tylko i wyłącznie Hornet, choć i tutaj myślę że 160mm skoku to trochę przegięcie :)

Ewentualnie NS Clash, aczkolwiek dalej nie widzę sensu pchania tak wysokiego widelca do małych sztywniaków.
kubanczyyk
Kontakt:

No właśnie zależy mi na małej ramie i dość dużym skoku, 160mm wydaje się być idealne. No nic, rozważe surge'a, choć czekam na jeszcze jakieś propozycje. Ale i tak dzięki chłopaki :D
kubanczyyk
Kontakt:

aa no i jeszcze jedno pytanko. A jak z wytrzymałością tych nowych surge'ów? Bo słyszałem, że te nowsze(nie wiem jakie roczniki) lubią pękać, ktoś to potwierdzi bądź obali? A co na przykład ze specem p3? Ma to być moja ostateczna sztywna ramka, więc powiedzmy, że budżet skoczy do 1k, może jakieś jeszcze ciekawe pomysły? Jutro przyjdą mi części, więc podeślę foto jak to się prezentuje niestety na razie w suburbanie :/
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

Nie pisz kolejnego posta, używaj opcji edytuj.

Nawet jeśli jakimś sposobem Surge Ci pęknie, NS całkiem rozsądnie podchodzi do kwestii gwarancji, więc akurat to nie jest chyba problemem. Choć o takie rzeczy najlepiej by było spytać Banana właśnie, on to przerabiał.

Ładowanie tak wysokiego widelca do P3 to zwyczajnie mordowanie ramy, już pomijając że będzie się to prowadziło bardzo upośledzenie. Ludzie do tych rowerów wkładają Foxy 831, a nie 36...
ODPOWIEDZ