Licencja pzkol- jeszcze raz co i jak ?

tomek909
Kontakt:

Licencja pzkol- jeszcze raz co i jak ?

Post autor: tomek909 »

Witam, wiem ze temat o wydawaniu licencji juz kiedyś był, ale przez nową szukajke nie moge go znaleźć. Także prosiłbym o wytłumacznie co i jak trzeba zrobić by dostać licencję dla osoby poniżej 18 lat :D
artek700
Kontakt:

Post autor: artek700 »

Potrzebujesz ubezpieczenie OC i badania lekarskie (krew, mocz, ekg). Z wynikami badań idziesz do lekarza sportowego, który podbija ci książeczkę sportowca (jak jesteś w pełni zdrowy to chyba na pół roku).

Wypełniasz wniosek o licencje pobrany ze strony PZKol, wpisujesz tam ten numer ubezpieczenia, swoje dane i wysyłasz go do Regionalnego Związku Kolarskiego z pieniędzmi.

Czekasz czekasz i dostajesz licencje.
http://chr.rybnik.pl
Mat77
Kontakt:

Post autor: Mat77 »

Pierwsze zajdź do lekarza sportowego i poproś o kartę zdrowia sportowca chyba to tak się nazywa on powinien ci bez problemu wpisać bez wszystkich badań, potem ściągasz wniosek wpisujesz dołączasz najlepiej kopie karty zdrowia i po miesiącu masz licencje.
maciek000111999
Kontakt:

Post autor: maciek000111999 »

a co ta licencja daje ?
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Lżejszy portfel i to że możesz startować w elicie...
HighFly
Kontakt:

Post autor: HighFly »

Sorry, że odgrzewam starocie już ??
A czy posiadając licencję pzkol można startować na zawodach w kategorii hobby ??

Weploch
Kontakt:

Post autor: Weploch »

Licencja daje Ci możliwosć startu w kat. kobiety/junior/elita/masters30/masters+40 W mistrzostwach Polski możesz zdobyć taki tytuł.

Jednocześnie wyklucza Ciebie z startowaniu w kategoriach amatorskich.

snizy
Kontakt:

Post autor: snizy »

mnie organizacja licencji zajęła 2 (słownie: dwa) dni !

Ubezpieczenie w PZU dogadałem telefonicznie i poprzez email dosłałem dane, w Agencji złożyłem tylko podpisy i zapłaciłem.
Wypełniony wniosek licencji przesłałem email-em do ŚZK, podobnie przez sieć załatwiłem przelew.
Na drugi dzień umówiłem się w centrum Katowic na odbiór licencji, gdzie zgodnie z rozmową telefoniczna przekazałem wszystkie dokumenty w oryginale... i odebrałem małą zielona plakietkę - organizacja WZOROWA.

W tym roku już dostałem na e-mail wzory wniosków na 2012 plus regulaminy i co tam jeszcze potrzeba.... normalnie szok.

Nie wiem jak wygląda to w innych Regionalnych Związkach lub w samym PZKol ale Śląski Związek Kolarski dostał u mnie wielkiego plusa:)
HighFly
Kontakt:

To jeżeli dobrze kombinuje to dla osoby dopiero rozpoczynającej przygodę nie ma sensu wyrabiać licencji pzkol bo zabronione jest startowanie w "gupach" amatorskich ??

wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

HighFly licencję może praktycznie każdy zrobić ... ale po co Ci na początek startów licencja ?! Żeby się zniechęcić na początek ? :) Startuj w kategoriach Hobby i jak Ci dobrze będzie pójdzie to na następny sezon postaraj się o licencję i ścigaj się z lepszymi.
HighFly
Kontakt:

wojtasu oczywiście masz rację, chciałem się tylko utwierdzić w moim przekonaniu :-). Zastanawiałem się czy jest sens jej wyrabiania ze względu na może inne "profity".

artek700
Kontakt:

Post autor: artek700 »

profity z robienia licencji ma tylko i wyłącznie pzkol.
http://chr.rybnik.pl
mysticar
Kontakt:

Post autor: mysticar »

Odświeżam bo przymierzam się do zrobienia licencji w tym roku i mam kilka pytań.

1. Czy można wyrobić takową w dowolnym momencie sezonu, czy może isnieje jakiś deadline?
2. Czy licencję wyrabia się konkretnie pod jakąś dyscyplinę (4x,dh) czy w ramach jednej kategorii (elita) można startować we wszystkim?
3. Gdzie wykupujecie OC i NNW, jakie są tego koszta (jestem studentem, wiek 23 lata jeśli to ma jakieś znaczenie)?
4. Czy PZKOL wystawia bez problemu zaświadczenia o uczestnictwie w danych zawodach osobie zainteresowanej?

dzięki za odpowiedzi.
ciesz się z tego co masz, lub przynajmniej śmiej...
quake
moderator
Kontakt:

Post autor: quake »

1. Tak
2. Licencja jest ogolna dla MTB.
3. Euro-26? ;-)
4. Nie mialem potrzeby... lista startowa nie wystarczy?
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

4. Czy PZKOL wystawia bez problemu zaświadczenia o uczestnictwie w danych zawodach osobie zainteresowanej?
Nie wiem jak z samym potwierdzeniem startu, ale:
1) Z zaświadczeniem o wyniku na Mistrzostwach Polski nie miałem problemu.
2) Zaświadczenia o wyniku w generalce Pucharu Polski po dwóch prośbach się nie doczekałem, praktycznie brak odpowiedzi.

Co do ubezpieczeń to było już kilka tematów na forum i tam wiele się dowiesz, ja dotychczas korzystałem z karty studenckiej ISIC z ubezpieczeniem (120zł/rok).
http://brooce.pinkbike.com
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

1. Nie ma dedlajna :) Możesz licencję wyrobić nawet w listopadzie danego sezonu :) (sprawdzone i potwierdzone info)
2. tak jak quake pisze
3. j.w.
4. PZKOL raczej nie trzeba by z organizatorami danej imprezy temat obgadać.
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
quake
moderator
Kontakt:

Post autor: quake »

off_road pisze:1. Nie ma dedlajna :) Możesz licencję wyrobić nawet w listopadzie danego sezonu :) (sprawdzone i potwierdzone info)
Teraz przeczytalem swoja odpowiedz i zauwazylem brak precyzji :P
Moje "tak" oznaczalo: "Tak, mozna zrobic w kazdej chwili" ;-)
19wojslo96
Kontakt:

Post autor: 19wojslo96 »

Czytałem na stronie od lekarza sportowego, że na wizytę trzeba mieć badania: EKG, mocz, morfologia i książeczkę zdrowia sportowca i moje pytanie: skąd mam wziąć tą ksiązeczkę? Kupuje się to gdzieś czy dostaje podczas tej wizyty czy mam sobie to po prostu znaleźć w internecie i wydrukować?
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

Książeczkę wypisuje Ci lekarz po zrobieniu badań (jeśli wyjdą OK) ;)
http://brooce.pinkbike.com
ODPOWIEDZ