Wasze ustawienia klamek hamulcowych.

mlody95
Kontakt:

Wasze ustawienia klamek hamulcowych.

Post autor: mlody95 »

Siema. Chciałbym się dowiedzieć z ciekawości po prostu jak ustawiacie klamki rowerowe, są różne metody jedni odsuwają klamki od gripów, jedni przysuwają pod samego gripa, a wy jaki macie układ?
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Tak żeby było wygodnie...
Z gówna bata nie ukręcisz.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

zależy jakie kto ma dłonie i paluchy...
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Też mam tak żeby było mi wygodnie, nie zwracam uwagi czy pochylone tak czy inaczej, odległość jaka - sprawdzałem kilka opcji i zostawiłem najlepszą, nie zawracałem sobie tym za barodz głowy. Hamuję jednym palcem we wszystkich rowerach.
deviz
Kontakt:

Post autor: deviz »

mam tak żeby łapiąc paluchem było wygodnie, prawa trochę za manetką, lewa podobna odległość... a kąt ustawienia taki żeby dłoń z nadgarstkiem w czasie zjazdu układała się w linię prostą ;)
ot tyle, przejedź się, próbuj i dobierz sobie jak Ci leży ;)
Slavvduro
F4rr3ll
Kontakt:

Post autor: F4rr3ll »

Ja mam tak żeby klamke łapać wskazujacym palcem tylko , zeby sie jak najwieksza dźwignia robiła , wiec są dosyć mocno od gripa odsunięte . Jedny jak zmieniam przeżutkę to musze przesunąć rękę ale to nie przeszkadza .
I pochylone raczej dosyc płasko bo im stromiej tym bardziej rece mnie bolą .
djwiocha
Kontakt:

Post autor: djwiocha »

F4rr3ll pisze: jak zmieniam przeżutkę
Ja jak zmieniam przerzutkę to tez muszę przesunąć rękę, ale aż do haka tylnego koła :D No i potrzebuje jeszcze imbus :D

Ja dodam od siebie że po pierwsze mam wąskie dłonie i klamki są prawie zaraz przy gripach, ale gripy też maja swoje 145 mm szerokości, a po drugie mam długie paluchy i klamki odsunięte prawie na maxa do przodu. Klamki mam prawie że pionowo w dół, ale dla mnie jest spoko. Wygląda to tak: http://www.pinkbike.com/photo/9304139/

Po za tym mam klamki założone na motosyle, tzn. przedni z prawej.
ROWER / BLOG / YOUTUBE / PINKBIKE
UfuS78
Kontakt:

Post autor: UfuS78 »

djwiocha pisze:Po za tym mam klamki założone na motosyle, tzn. przedni z prawej.
Tak offtopując, już wiem na czyj rower nie wsiadać żeby bez zębów nie zostać. :D

Do rzeczy ja mam klamki pod małym kątem w dół, a od gripa odsunięte na jakieś 3cm http://www.pinkbike.com/photo/9096154/ tak to u mnie wygląda, mi się tak wygodnie jeździ, no ale ogólnie ustawienie zależy od każdego, co kto lubi. (;
F4rr3ll
Kontakt:

Post autor: F4rr3ll »

djwiocha pisze:Ja jak zmieniam przerzutkę to tez muszę przesunąć rękę, ale aż do haka tylnego koła No i potrzebuje jeszcze imbus
Zrozumiał bym gdybys sie dowalił do przerzutki przez Ż , ale to akurat sie powszechnie używa xD

Ale dobra - gdy zmieniam bieg do musze przesunac ręke :D
timon92
Kontakt:

Post autor: timon92 »

Klamki mam odsunięte na tyle żeby hamować wskazującym na końcu dźwigni a pochylone tak, żeby w normalnej pozycji zjazdowej dłoń i przedramię były w jednej linii.
djwiocha
Kontakt:

Post autor: djwiocha »

F4rr3ll pisze:Zrozumiał bym gdybys sie dowalił do przerzutki przez Ż , ale to akurat sie powszechnie używa xD
PrzeŻutkę też zauważyłem :D
UfuS78 pisze:Tak offtopując, już wiem na czyj rower nie wsiadać żeby bez zębów nie zostać.
Każdemu kto wsiada na mój rower przypominam o tym, ale jak jednemu zapomniałem powiedzieć to źle się to skończyło :D Przynajmniej jakieś antykradzieżowe zabezpieczenie ;)
ROWER / BLOG / YOUTUBE / PINKBIKE
NorekO
Kontakt:

Post autor: NorekO »

Ja mam ja kolega UfuS78 na zdjęciu. Klamki ze 3-4cm od gripów, dość blisko ustawione dźwignie względem gripów, tak by nie męczyć się na trasie tylko delikatnie odsunąć palec na klamkę. Hamowanie tylko palcem wskazującym. Manetka natomiast bliżej gripa
De Puta Madre
Kontakt:

Post autor: De Puta Madre »

Ja jeszcze dodam od siebie od wielu lat używam takiego patentu jak w motocrossie robią, że klamki nie dokreca się na sztywno, tylko lekko popuszcza przy mocowaniu z kierownicą, tak żeby po glebie sie przesuneły a nie złamały. Pomaga to szczególnie w hydraulikach bo jak wiadomo nie są to klamki za 10 zł :D
UfuS78
Kontakt:

Post autor: UfuS78 »

De Puta Madre pisze:Ja jeszcze dodam od siebie od wielu lat używam takiego patentu jak w motocrossie robią, że klamki nie dokreca się na sztywno, tylko lekko popuszcza przy mocowaniu z kierownicą, tak żeby po glebie sie przesuneły a nie złamały.
To to już chyba rzez oczywista jest. ;) Tak samo z mostkiem jeśli nie mamy zintegrowanego.
rafimax
Kontakt:

Post autor: rafimax »

spori tez zależy od samego hebla jego sily itp. ja mam hope v2 i klamkę mam odsuniętą jakieś 7-8 cm od gripa do tego hamowanie jednym palcem,przu vzym zwracam uwagę na to żeby klamka nie zahaczała o środkowego jak dociskam mocno.
No ride... No Life...
ODPOWIEDZ