Rama Specialized Status-co to w ogóle?

nukianuki0
Kontakt:

Post autor: nukianuki0 »

diskordia
Mama kupiła mi coś innego,mówiąc:jak chcesz tanio to niech przynajmniej fajne będzie!!

http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic. ... lp#p972323
ari4
Kontakt:

Post autor: ari4 »

diskordia pisze:ani status,ani voltage ani inne tym podobne ramy-nie są ramami do wymiany po sezonie. to poprostu dobry rower dla plebsu-a więc 75%amatorskich użytkowników. idealnie wypełnia niszę,- za granicą kosztuje połowę tego co najtańsze demo - więc jestem przekonany-że za rok/dwa bedzie najczęściej spotykanym rowerem w bikeparkach.
oczywiście nie w polskich-bo tam królują 8letnie bh, i uzytkownicy przekonani o ich doskonałości. a kosmiczna technologia i ładny wygląd statusa z calą pewnością świadczą o tym, że to rama przekombinowana i słaba.
co za ciemnota.
zarówno nukianuki0 jak i ari4 POSRALIBY SIĘ ZE SZCZĘŚCIA- gdyby im mama kupiła,ale ponieważ nie kupi- to będą krytykować coś co oglądają tylko na obrazkach
Widzę, że szlachta się odezwała :lol: . Ciekaw jestem, czy powiedziałbyś tak komuś prosto w oczy.
Uważaj z tym co mówisz, bo możesz się zapomnieć:
Obrazek
Męczy mnie, że wyzywasz użytkowników BH od plebsu.
To jestem ciekaw czym są dla Ciebie ludzie jeżdżący na Wigry 3. Zwierzętami?
To że np. ja ujeżdżam 8 letni rower, to nie znaczy, że nie mam kasy. Zarabiam niemałe pieniądze, ale wydawanie większości kasy na rower mija się z celem, tym bardziej, że nie jeżdżę zawodowo.
Wolę odłożyć kasę na samochód lub dom.
Mnie rodzice już nie sponsorują - jestem na swoim. Niestety nie mam takiego "szczęścia" jak Ty i nie mieszkam na garnuszku mamusi.
I nic takiego nie powiedziałem, że Status to słaba rama. Miałem na myśli to, że stare technologie jak BH też są wytrzymałe pomimo swego wieku. A to czy nowe są wytrzymałe to czas pokaże.
nukianuki0
Kontakt:

ari4,ja w sumie też nie pisałem że status to badziew.

a co do posrania się w majty to mama musiała by się postarać.

Np:http://www.turnerbikes.com/2013-turner-bike-models/dhr :lol:
ari4
Kontakt:

Fajny sprzęt.
nukianuki0 pisze:a co do posrania się w majty to mama musiała by się postarać.
Dokładnie, chociaż mi rodzice nie dołożyli do mojego hobby (roweru) ani grosza. I jestem im za to wdzięczny, bo przynajmniej szanuję wartość pieniądza, w przeciwieństwie co do niektórych... ;) .

Dobra, więcej nie piszę, bo robi się mały OT.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

ari4 pisze:Dokładnie, chociaż mi rodzice nie dołożyli do mojego hobby (roweru) ani grosza. I jestem im za to wdzięczny, bo przynajmniej szanuję wartość pieniądza, w przeciwieństwie co do niektórych... .
Mi sie dokładali jak byłem młodszy i rozdaje hajs na ulicy. 2 stówki chcesz? bo ostatnio niski rachunek za prąd miałem.
ari4
Kontakt:

Spaced pisze:Mi sie dokładali jak byłem młodszy i rozdaje hajs na ulicy. 2 stówki chcesz? bo ostatnio niski rachunek za prąd miałem.
Dzięki, Diskordii bardziej się przyda, bo on pali w kominku banknotami ;) .
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

ari4 pisze:Dzięki, Diskordii bardziej się przyda, bo on pali w kominku banknotami .
No podobno ja też bo przeciez nie nauczyłęm sie szacunku do pieniedzy. Ja sie koledze z Wwa nie dziwie bo to całe podejscie, że skoro nie wydajemy kasy na forum to dobre sa tylko najlepsze i najdroższe jest śmieszne i nie dziwie się, że jest wpieniony.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

diskordia pisze:oczywiście nie w polskich-bo tam królują 8letnie bh, i uzytkownicy przekonani o ich doskonałości. a kosmiczna technologia i ładny wygląd statusa z calą pewnością świadczą o tym, że to rama przekombinowana i słaba. co za ciemnota.
jeżdże na starym BH. Czuje się urażony czytając, iż ktoś nazwał mnie plebsem. To że jeżdże na tej ramie (która również uważam za fajną szczególnie w tej cenie), nie oznacza że uważam nowe ramy za g*wno. Niektórzy nie mają kasy by co sezon czy 2 kupić rame za 4,5 koła. Nie wyzywam i nie krytykuje innych rowerów tylko po wyglądzie na "papierze", a wręcz chciałbym mieć niejeden lepszy. Nie uważasz że piszesz za ogólnie o ludziach?
diskordia pisze:zdaje się że 419 ma tylko sx- demo i status po 426mm
a BH miało 432 ;)
nhp890
Kontakt:

Post autor: nhp890 »

Przecież on nie nazwał użytkowników BH plebsem, tylko większość amatorskich użytkowników. Ogromna większość z nas, użytkowników DHZ jest właśnie rowerowym plebsem.
nukianuki0
Kontakt:

Nie tylko nazwał zdecydowaną większość plebsem ale i obraził moją matkę a mnie nazwał dzieciakiem!
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

tylko się nie pochlastaj z tego powodu.
skoro tak interpretujesz sens? to nawet jeśli jesteś po 30,to mentalnie jesteś dzieciakiem, w dodatku przewrażliwionym
nhp890
Kontakt:

Post autor: nhp890 »

I o co się obrażasz? Przecież to fakt, że jesteśmy plebsem (w kontekście roweru) i nie ma o co robić afery
Soulforged
Kontakt:

Post autor: Soulforged »

Pomijając całą bezcelową dyskusje o budżetowości tej ramy mam pytanie czysto techniczne;

Otóż zamierzam na dniach kupić ramę Status 2013 (definitywnie nie ze względu na jej niską cenę :P ) z czym mój plan zakłada zbudowanie na jej podstawie możliwie najbardziej uniwersalnego roweru i w związku z tym montaż przedniej przerzutki. Niestety wciąż nie znalazłem wiążącej odpowiedzi na pytanie czy jej montaż jest w ogóle możliwy - na chainstay-u ewidentnie są otwory montażowe w standardzie direct mount, dodatkowo wiem że wszystkie elementy zawieszenia (prócz oczywiście linku bezpośrednio połączonego z damperem) pochodzą wprost z SX Trail-a z 2009 zatem i ostatnie mocowanie pancerza napinające linkę przerzutki powinno być na swoim miejscu, jedyne czego brakuje to pozostałe przelotki do mocowania pancerza lecz to już nie problem.

Był bym niezwykle wdzięczny gdyby ktoś kto ma kontakt z tą ramą sprawdził czy w chainstayu w istocie znajduje się otwór montażowy pancerza, ew. może ktoś z Was próbował używać przedniej przerzutki w Statusie?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!
skoczi
Kontakt:

Post autor: skoczi »

Miałem przyjemność pośmigać Statusem, sympatyczny sprzęt....mi się podobał, choć i tak wole całą generację SX-a.

Odnośnie przerzutki przedniej, tak, jest otwór w ramie pod przelotkę (na wahaczu), mocowanie bezpośrednio do ramy (DMD- e-type bez talerza), wszystko działało sprawnie, zero problemów.
Bigos!
Kontakt:

Post autor: Bigos! »

Szkoda że nikt się nie wypowie co ma tą ramę...
Myślę, że minimum 1 osoba na pewno ma Statusa na całą Polskę.

Jeszcze takie małe pytanie, może ktoś mi normalnie odpowie..

Posiadam Big Hita 2008r.

Obrazek

w rozmiarze "M"

i jeździ mi się spoko... Mam dylemat, ponieważ mam 194cm wzrostu, waga 90kg i nie wiem czy wziąć M czy L... chociaż bardziej jestem przekonany do Speców w rozmiarze M... i co do sprężyny nie wiem czy 500 czy 550lbs.

Oczywiście mówimy cały czas tutaj o ramie Specialized Status!!!
http://kubahc.pinkbike.com
skoczi
Kontakt:

Post autor: skoczi »

Bigos!

Na Statusie jeździłem niewiele ponad miesiąc, wersja II, z domainem RC 200mm (przez tydz, potem RS Totem DH coil ) i damperem fox VAN RC, rozmiar L.

Mam 188cm, L-ka mi pasowała, może dlatego że na co dzień mam SX też w rozmiarze L, ważę 100kg, spręzyna w damperze 550x2.8, sag ok 30-35%, w góry cacy, na miasto i lokalne tracy wolałem 600x2.8, cos jeszcze????

Rower mogłem testować dzięki uprzejmosśći kolegi, więc go nie musiałem kupować, a czy bym kupił????? Ramę tak, ale nie cały fabryczny rower.
Krzychu547
Kontakt:

Post autor: Krzychu547 »

Witam. Od momentu założenia tego tematu już zdążyłem nabyć ramke Status 2012.

Soulforged: Mam przednią zmieniarkę i chodzi idealnie. Między innymi dla przedniej przerzutki ją kupiłem. Nie poszalałem jeszcze na niej na maksa, bo zima i warunki są jakie są... Ale bardzo pozytywne wrażenia po przesiadce z AM Felta Compulsiona.
Bigos!
Kontakt:

Post autor: Bigos! »

W jakim rozmiarze? Jak wrażenia... no i jaka sprężyna?
http://kubahc.pinkbike.com
Krzychu547
Kontakt:

Post autor: Krzychu547 »

180 cm, 95 kg. Rama M. Sprężyna wymieniona na 550 ale mam i 500 i chyba bardziej mi odpowiada.
Wrażenia? Na lokalach i dojazdach sprawuje się bardzo dobrze. Da się trochę podjeżdżać, wiadomo że nie wszędzie ale naprawdę udało mi się zrobić dość uniwersalną maszynę.
ODPOWIEDZ