Regulacja scott gambler 20 2013

jurcus2
Kontakt:

Regulacja scott gambler 20 2013

Post autor: jurcus2 »

Witam.
Jestem nowy na forum, ale chciałem zapytać o kilka podstaw odnośnie regulacji tego rowerka. Zacznę po kolei:
-Jak powinna być wyregulowana przerzutka tzn.jaka odległość wózka?
-Jak i do czego służą regulacje w tylnym i przednim amortyzatorze.?
-Jak prawidłowo ustawić napinacz łańcucha ?
-Oraz czy przy zmianie kata główki ramy zmieniamy też ustawienie tylnego dampera ?
Z góry dziękuję za jakiekolwiek info.
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Dokładnie wszystkie odpowiedzi na te pytania znajdziesz....

szał! w instrukcjach obsługi do każdego z tych elementów.
A teraz szok! znajdziesz je na stronie producentów ;)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
jurcus2
Kontakt:

Mam wszystkie instrukcje. I niestety są w języku angielskim,niemieckim,chińskim, a nie Polskim! Myślę, że jest od tego forum! Na którym można się coś dowiedzieć! A odpowiedzi na poje pytania przydadzą się innym użytkownikom tego roweru i nie tylko.
kubuspunxdh
Kontakt:

Post autor: kubuspunxdh »

który sklep sprzedał ci tak dobry i drogi rower nie tłumacząc Tobie co do czego i poco ?! u mnie byś kawę dostał co najmiej macchiato :D za taki zakup :P napisz może co masz w rowerze ;) marka i mode poszczególnych interesujących Cię komponentów to coś możne pomożemy :)
rowerek PB Spider Suspensions boss!
jurcus2
Kontakt:

Jest to oryginał Gambler 20 2013 zakup to dziwna historia .
przerzutka tył zee, tył fox rc, przód fox 40, napinacz e'thirteen, hamulce elixir 5,
kubuspunxdh
Kontakt:

Post autor: kubuspunxdh »

http://www.youtube.com/watch?v=x5-CPa--UUw zasada działania prawie ta sama ;)
amor tylny http://www.ridefox.com/product.php?m=bi ... ref=filter
przedni to masz oem ze kolana miękną :d regulacja tłumienia powrotu (czerwone pokrętło ) regulacja naprężenia wstępnego ( niebieskie pokrętło )

regulacje napinacza obrazowo w necie znajdziesz, heble http://www.sram.com/avid/products/elixi ... sc-brake-0
rowerek PB Spider Suspensions boss!
maciek000111999
Kontakt:

Post autor: maciek000111999 »

takie rzeczy mysle ze powinienes wiedziec kupując taki rower :)
jurcus2
Kontakt:

Ja to wiem! Ale nie rozumiecie o co pytam, Pytam o przerzutkę bo ustawienie wózka miedzy 6-8mm miedzy zębatkami jest nie możliwe w tej konstrukcji! Odnośnie napinacza to że w osi to wiem ale czy ma wplyw kółko z zębatka ile od kory? O przedni amor na dole goleni co się reguluje ? tylny amor które pokrętło od czego na co się to przekłada tak w jeździe? Oraz czy zmiana kąta główki ramy zmusza nas do zmiany mocowania amora tył?
nopainnogame
Kontakt:

Post autor: nopainnogame »

Im dłużej jestem na forum tym bardziej się utwierdzam, że ludzie kupują rower przez przypadek :lol: Ty się ciesz, że masz okrojone wersje zawiechy :lol:
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów ;)
NorekO
Kontakt:

Post autor: NorekO »

Nie no serio? Na każdym z regulatorów jest podpis. Siadasz do komputera albo bierzesz słownik do ręki i sobie tłumaczysz. Aż tak leniwy jesteś żeby Ci wszystko na tacy podać? Zrozumiał bym Cie jakbyś żadnej naklejki/podpisu przy regulacji nie miał ale teraz nie mogę tego pojąć.
kemi66
Kontakt:

Post autor: kemi66 »

Co do zawiechy to polecam ten filmik http://www.youtube.com/watch?v=PYKBF44eOX8
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Przerzutkę niech ci ustawia w sklepie gdzie to kupiłeś, jak wyżej dobrze napisali, z kawa tam powinni czekać na takiego klienta.

gdzie zamierzasz jeździć tym rowerem? miasto, las, gory?
off_road
moderator
Kontakt:

jurcus2 pisze:-Jak powinna być wyregulowana przerzutka tzn.jaka odległość wózka?
Jeśli nie ma opcji zachować owych 6mm opuszczasz dajesz minimalną możliwą odległość dla przykładu moj saint:
(jak widać jest kilometr od kasety)
Obrazek
jurcus2 pisze:-Jak i do czego służą regulacje w tylnym i przednim amortyzatorze.?
Amortyzator tylny:
- Fox VAN RC Coil Rebound and compression adj.

niebieskie pokrętło odpowiada za wolną kompresję czyli pedałowanie i zachowanie roweru w bandach czy dlugich pofałdowanych odcinkach

czerwone to tłumienie powrotu czyli jak szybko amortyzator rozprostowuje się po ugięciu, głownie odpowiada za stabilizację roweru.

Fox 40 O/V Performance 203mm travel / Coil preload adj. / Reb adj

Tu masz napreżenie wstępne które odpowiada tylko i wyłącznie za sag. czyli siadasz na rower a amortyzator ugina się odpowiedno. Zwykle jest to 20-30% z przodu.

Czerwone odpowiada tak jak z tyłu za to jak szybko amortyzator rozprostuje się po ugięciu.
jurcus2 pisze:-Oraz czy przy zmianie kata główki ramy zmieniamy też ustawienie tylnego dampera ?
Dampera nie zmieniasz za to dużo innych rzeczy się zmieni tu odsyłam do lubianych przez leniwych rysunków i tabelki:

http://www.scott-sports.com/global/en/p ... WFTl1eyFSs

PS. Ile kolego masz lat i gdzie nabyłeś ten rower?

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
jurcus2
Kontakt:

Mam 28lat nabyłem go we za Wrocławiem tzn. tam go odebrałem od kolegi z allegro jest to nowy sprzęt ale chciałem nauczyć się sam sobie go dopasować do swoich preferencji .Ja nie chce jeździc w zawodach głównie góry i lasy. Chciałem spełnic swoje marzenie więc sobie kupiłem jesli chodzi o ścisłość nie mogłem dowiedziec sie w sklepie bo dałem za niego taniej o 5.000 więc dlatego go nabyłem.A jeśli forum właśnie nie służy do uzyskiwania informacji to poco jest i pisanie osób które nie maja nic ciekawego do powiedzenia odnośnie tego tematu niech sobie darują! natomiast tym którzy odpisują na temat bardzo dziękuje.ps u mnie przerzutka też jest tak daleko.
i jeszcze jedno rower po ustawieniach w sklepie nawet dla mnie jako laika w tym temacie nie miał szans chodzić: nie zmieniały sie przerzutki,cały czas ocierał napinacz bo nie był w osi.
jurcus2
Kontakt:

filmik super! A i w tych amorkach co mam nie mam ustawienia progresji skoku? i co to za nakrętki od dołu goleni ? A dlatego pytam odnośnie zmiany miejsca mocowania dampera tylnego bo tak jest na zdjeciu poglądowym http://www.scott-sports.com/global/en/t ... XGAyUqEyRM czy zmieniając kąt muszę też zmienić to położenie?
maciek000111999
Kontakt:

Post autor: maciek000111999 »

raczej nie musisz zmieniac polozenia
jurcus2
Kontakt:

Jaka siła dokręcamy śruby imbusowe zabezpieczające ośkę koła przedniego ? W fox 40
off_road
moderator
Kontakt:

Bardzo małą rzędu 5Nm nie spotkałem się z amortyzatorem który by potrzebował więcej :)

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
jurcus2
Kontakt:

Dziękuje, a jest jakaś zasada montowania lag ile je wystawiamy nad górna półkę?
ODPOWIEDZ