Morewood Ndiza ST OPINIE

mielonkaZjelonka
Kontakt:

Morewood Ndiza ST OPINIE

Post autor: mielonkaZjelonka »

Siemka
Czy ktoś zetknął wcześniej z tą ramą?
Byłaby używana w "początkowym DH" i okazyjnie w jakimś bike-parku :D
Z góry dzięki za odp ;)
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Jak patrze na to zdjęcie to już lepiej chyba kupić signa. Tak samo jedno-zawias, geometria widzę że się nie różni, na główce prawie pion...
Obrazek

boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

moze dlatego, ze to rama absolutnie nie do dh?
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

@FRmaniak jak czytam takie wypowiedzi to sie za głowe łapie. Rama podobna do signa = sign. Zamiast sobie w podpis wymówke o pieprzeniu głupot dawać przestań pieprzyć głupoty.

Ndiza ST to full do 4X. To obok signa nawet nie stało, pomijam juz 10x lepsze wykonanie i lepiej dobrane kąty. Jak ktoś szuka małego fulla i ma okazje to ja bym brał tylko należy pamiętać, że to rower, który ma 100mm skoku. Tomas jeździ na Transition double i w pl miejscówkach zwanych czasem bikeparkami i zagranico i jeszcze żyje więc jest przykladem, że da się. Zależy czego się od roweru oczekuje ale ta ramka z jakims fajnym amorem z regulowanym skokiem 100-140 i masz bardzo fajny rower.

boogiel pisze:moze dlatego, ze to rama absolutnie nie do dh?
Wiesz, że poczatkujące dh na tym forum oznacza po prostu jazde mniej więcej w dół ;)
biadaczq
Kontakt:

Re: Morewood Ndiza ST OPINIE

Post autor: biadaczq »

Dokładnie to rowerek do czystej zabaw a nie krowa do zjeżdżania.
Spaced, zgadzam się z Tobą, że na tym forum jest dużo znaczeń słowa ''downhill'' ..., ale jak czytam, że na lokalesy brakuje 180mm skoku to śmiać mi się chce, sam jeżdżę na sztywniaku do 4x, z amorkiem do xc (reba 100mm) po lesie, latam, śmigam po korzeniach i nie czuję potrzeby posiadania fulla bo po prostu na sztywniaku dobrze się bawię i gdybym miał brać fulla to właśnie coś pokroju 100mm np. ten Morewood, o którym mowa w temacie :)
BMX National Champion
Spaced
moderator
Kontakt:

biadaczq pisze:Spaced, zgadzam się z Tobą, że na tym forum jest dużo znaczeń słowa ''downhill'' ..., ale jak czytam, że na lokalesy brakuje 180mm skoku to śmiać mi się chce, sam jeżdżę na sztywniaku do 4x, z amorkiem do xc (reba 100mm) po lesie, latam, śmigam po korzeniach i nie czuję potrzeby posiadania fulla bo po prostu na sztywniaku dobrze się bawię i gdybym miał brać fulla to właśnie coś pokroju 100mm np. ten Morewood, o którym mowa w temacie
No lokalne gładkie trasy to nic innego. Pewnie na nasze górskie trasy gdzies w pół kroku pomiedzy dh, a am to rower 160/160 by sie przydał ale czuje, ze na wielu trasach w PL rower dh spowalnia a juz na pewno daje mniej frajdy. Są wyjątki typu wisła ale cisnienie na krowe jest dla mnie niezrozumiałe w tym kraju.Rozumiem alpy gdzie krowa jest uniwersalna bo wszedzie pojedziesz ale u nas uniwersalny jest duzo mniejszy skok.
FRmaniak
Kontakt:

mielonkaZjelonka pisze:Byłaby używana w "początkowym DH"
Spaced pisze:Ndiza ST to full do 4X.
Nie wiem jak w 4X jest bo nigdy nie jeździłem, ale rozmawiamy o DH i do tego taka rama to średni pomysł.

Spaced pisze:Rama podobna do signa = sign
Tego nie powiedziałem

Spaced pisze:pomijam juz 10x lepsze wykonanie i lepiej dobrane kąty
Co tam jest lepiej wykonane? Albo inaczej, co jest źle wykonane w signie?
Na jakiej podstawie twierdzisz że kąty są lepsze w tym niż w signie?
Suport na wysokości piast - Tak samo jak w signie.
Główka pion - Tak samo jak w signie.
Tylni trójkąt na oko tak samo jak w signie.

piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

FRmaniak pisze:Spaced napisał(a):
"Rama podobna do signa = sign"

Tego nie powiedziałem
nie?
FRmaniak pisze:Tak samo jedno-zawias, geometria widzę że się nie różni
no skoro "tak samo" to tak samo.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
FRmaniak
Kontakt:

Pisałem o systemie zawieszenia i kącie główki, suporcie, tylnym trójkącie.
Sign ma większy skok i napewno nie takie same kąty, ale napewno bardzo podobne

Spaced
moderator
Kontakt:

FRmaniak pisze:Tylni trójkąt na oko tak samo jak w signie.
FRmaniak pisze:Główka pion - Tak samo jak w signie.
No to dobrze, że "na oko" nie projektowali roweru. Ekspert prawdziwy. Jakby przyznawali dyplomy za farmazony byłbyś już profesorem.

Pomijam fakt, ze równanie do siebie jednozawiasów świadczy doskonale o tym, że nie powinieneś się wypowiadać o rowerach bo nie wiesz o czym mówisz. Nie wiem po co piszesz skoro co drugi twój post to stek farmazonów, który tylko dezinformuje i wprowadza innych w błąd.
lollex
Kontakt:

Post autor: lollex »

Ja to wnioskuje tak, po co kupować Morewooda, Scotta, czy cokolwiek innego, jak można signa, przecież to to samo :)
Frmaniak, wybrałbym tą rame choćby ze względu na ładniejsze malowanie, wygląd rurek, oraz patrząc na to że to nie jest jedyny full tej firmy, tylko jakieś tam kilka ramek zrobili, nawet wydaje mi się że dobrych.
Na wyglądzie sie nie jeździ? Przynajmniej ja, jak pakuje w coś kase, to chce żeby przynajmniej cieszyło jakoś to oko.
ODPOWIEDZ