Witam !
Mam do Was mała prosbę, czy może ktoś być tak uprzejmy i zrobić zdjęcie wahacza Krossa Signa od tyłu ? Chciałbym zobaczyć u Was odległości górnych rur wahacza od rury podsiodłowej. Z góry dziekuję.
Pozdrawiam Michał
Jeżeli chodzi o to, to pamiętam mając Signa odległości te były nierówne. Nie wiem czy była krzywa, czy ja ją pokrzywiłem, a może wada fabryczna. Ale zdjęcia nie posiadam. Odległości są tam małe, czasem na zakrętach jedna część wahacza tarła i podsiodłówke
Ja mam problem podobny.
Tak jakby krzywy wahacz.
Jak przykręcę damper do przedniego trójkąta to w mocowaniu przy wahaczu damper ucieka na jedną stronę.
Czyli to normalka... Oki dziekuje bardzo za odpowiedź. Bo włozyłem drugi wahacz do signa... i mam ten sam problem co z wcześniejszym wahaczem Czyli wahacz w signie jest asymetryczny
Jeśli oczko dampera ucieka w jedną stronę od mocowania to znaczy ze rama jest krzywa a sam damper sie niszczy. Wyciera się tłok, i rozbijają ślizgi. Miałem taki przypadek kiedyś i rozwiązałem problem asymetryczną tulejką montażową.
Dlatego nie zakładam jeszcze dampera, chcę zdjąć ten wahacz i coś z tym zrobić, a nie zrobiłem jeszcze nic bo tuleja w nim się zapiekła i czekam aż będę mógł iść do kolegi żeby to na prasie wyjąć.
Ja bym nawet zasugerował, że to nie jest wina wahacza tylko... przedniego trokąta ramy. Przecież wahacz musiał być włozony pod kątem żeby było takie przesunięcie ... a tak nie jest. Czyli winna może leżeć w dówch rzeczach : źlem wspawanym łożu łożyska bądz w rurze podsiodłowej.... FRmaniak jak nie wiesz jak zdjąc wahacz to pisz na priva, opracowałem prostą i skuteczna metode, w której nie trzeba nawalać młotkiem.
dampera nie... bo przecież wahacz bedzie nadal w nierównych odstepach od podsiodłowki. Ja uzywam do zdjęcia 3 długości srub, podkładke oraz kawałek sterówki... Wykrecasz wszystkie sruby z ośki i wkrecasz śruby odpowiedniego rozmiaru i wyciągasz oś po przez wkrecanie śruby. Oczywiscie żeby wyciagnąc oś trzeba podłożyć jakąś rurkę (kawałek sterówki), która będzie stanowiła podparcie dla podkładki i śruby. Robota na 10min